ירידות שערים חדות נרשמות הלילה (שישי) בוול סטריט. הדאו ג׳ונס יורד ב-1.3%, מדד נאסד״ק יורד בכמעט 4% ומדד s&p500 יורד בכמעט 2.5%. מדד vix שקיבל את הכינוי ״מדד הפחד״ שכן הוא בוחן את סטיות התקן ב-s&p500 מזנק בכמט 30% זינוק שהוא משמעותי מאוד במונחי סטיות תקן.
הזוית הישראלית של הירידות בוול סטריט היא הזינוק שרושם כעת הדולר מול השקל ועסקאות שמתבצעות עכשיו משקפות שער חליפין של 2.96 שקלים בעבור דולר אחד. נדגיש שאין כרגע מסחר ״חופשי״ במט״ח ומה שאנחנו רואים זה סוג של ציטוטים במחזורים נמוכים אבל כאלה שמשקפים עיבוי בטוחות של המוסדיים שמשקיעים בוול סטריו באמצעות החוזים וכשאלה יורדים יש להזרים כסף כבטוחה שאם לא כן, הבנק יממש את החוזים באופן כפוי, מה שאף אחד לא רוצה שיקרה.
את הירידות מובילות מניות הטכנולוגיה והשבבים, זאת בשל נתוני שוק התעסוקה שפורסמו מוקדם יותר והצביעו על כך ששוק התעסוקה בארה״ב עדיין "חם מידיי". כלומר, שמשרות חדשות נפתחות בקצב גבוה, באופן שמגביר את החשש מפני התחממות יתר של הכלכלה ומכאן שכבר מדברים בוול סטריט על העלאת ריבית (כן, זו לא טעות).
מוקד הלחץ בשווקים הוא דו"ח התעסוקה לחודש מאי, שהצביע על תוספת של 172 אלף משרות למשק האמריקני, נתון גבוה משמעותית מתחזיות הכלכלנים. שיעור האבטלה נותר ללא שינוי ברמה של 4.3%.
נזכיר כי יש בנקודות זמן מסויימיות וכמה שזה ישמע מוזר, יש קורלציה הפוכה בין שוק הכסף לכלכלה הריאלית. בוול סטריט נוהגים לכנות את היחס בין שני השווקים האלה כקשר בין wall street ל-main street וכרגע, כך מראים הדברים בשלב זה של החיים, הקורלציה התהפכה כך שככל שהכלכלה הריאלית חזקה, שוק הכסף נחלש.
כשאלה הם פני הדברים הרי שהמשקיעים מעדיפים להתיישב על הגדר ולחכות לנקןדת המפגש בין השווקים האלה, מה שמוביל לשתי אופציות: או שהכלכלה הריאלית תצמח ככה שתצדיק אך המכפילים הגבוהים בוול סטריט, או שוול סטריט יתקן את עצמו עד הנקודה בו המחירים (וכמובן המכפילים) ישקפו את הצמיחה ומצבה של הכלכלה הריאלית.
שיוסי לוי, מנכ״ל מור בית השקעות אמר ל״היום״ שפוטנציאל הנפיצות בבורסות הוא ירידות שיכולות להגיע ל-20%.
נזכיר שמי שנהנו בחודשים האחרונים מראלי ״מהפכת הבינה המלאכותית״, אלה מניות השבבים והיום רודם מדד מניות השבבים האמריקני את הירידה היומית החדה ביותר שלו מאז גל המכסים של 2025, כאשר מניות ענק כמו אנבידיה, ברודקום, AMD ואינטל נסחרו בירידות חדות.
החולשה בסקטור השבבים החלה כבר אמש לאחר שחברת ברודקום פרסמה תחזית שאכזבה חלק מהמשקיעים בכל הנוגע למכירות שבבי AI. מניית החברה צנחה בחדות וגררה אחריה את כלל הסקטור. למרות שהחברה המשיכה להציג ביקושים גבוהים בתחום הבינה המלאכותית, השוק ציפה לנתונים חזקים אף יותר לאחר העליות החדות שנרשמו במניה ובסקטור כולו בחודשים האחרונים.
לצד סוגיית הריבית, המשקיעים ממשיכים לעקוב גם אחר ההתפתחויות הגיאופוליטיות במזרח התיכון והשפעתן על מחירי האנרגיה והאינפלציה. אף שמחירי הנפט התייצבו בימים האחרונים בעקבות תקוות להתקדמות דיפלומטית באזור, חוסר הוודאות נותר גבוה והשווקים חוששים כי כל עלייה מחודשת במחירי האנרגיה תקשה עוד יותר על הפד להוריד ריבית.
למרות הירידות, חלק מהאסטרטגים בוול סטריט סבורים כי מדובר בעיקר במימוש רווחים לאחר ראלי ממושך. מדד S&P 500 עלה בכ-20% מהשפל שנרשם מוקדם יותר השנה, בעוד מניות השבבים והבינה המלאכותית הובילו את העליות. כעת, לאחר הזינוק החד, המשקיעים בוחנים מחדש את רמות התמחור ואת קצב הצמיחה הצפוי בענף.
בסיכומו של יום, השילוב בין נתוני תעסוקה חזקים, עלייה בתשואות האג"ח, חששות מחודשים לגבי הריבית ומכירות במניות השבבים יצר לחץ משמעותי על וול סטריט והחזיר את שאלת המדיניות המוניטרית למרכז תשומת הלב של המשקיעים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו