הקפיצה הדיגיטלית בשירותי המסחר. אילוסטרציה. צילום: pexels

שוקלים להיכנס לקריפטו? הפרט הקטן שיכול לשנות הכול

שוק המטבעות הדיגיטלי אולי נשמע כמו יקום אינסופי של רעיונות, אבל החלוקה שלו מגלה תמונה פחות אופטימית • בפועל, מי ששולט בשוק הוא מלך כמעט בלתי מעורער, כמה נסיכים והמון טוענים לכתר

שוק הקריפטו אוהב להציג את עצמו כג'ונגל של אלפי מטבעות, אבל האמת הרבה פחות דמוקרטית. בפועל, זה שוק עם מלך אחד, כמה נסיכים, והרבה מאוד טוענים לכתר. הדרך הכי פשוטה להבין את זה היא דרך מדד שנקרא דומיננטיות ביטקוין כלומר, כמה מכל הכסף שנמצא בקריפטו יושב בביטקוין עצמו.

שוק שחור של זיופי AI%3A כך מזמינים הונאות קריפטו ופיננסים תמורת מאות דולרים %2F%2F Envato

נכון לעכשיו, שווי שוק הקריפטו כולו עומד על כ־2.49 טריליון דולר, 1.42 טריליון דולר מתוכו הם מטבעות ביטקוין - בערך כמעט 57% מכל השוק. זה אומר שיותר מכל דולר שני שנמצא בקריפטו, נמצא בכלל בביטקוין. זה כבר מספר שמספר סיפור.

כשהדומיננטיות של ביטקוין גבוהה, זה בדרך כלל אומר שהשוק מחפש עוגן, פחות הרפתקאות ויותר זהירות. כסף גדול מעדיף לשבת בנכס הכי סחיר, הכי מוכר והכי "מכובד" בעולם הקריפטו. כשהדומיננטיות יורדת, זה בדרך כלל סימן שמשקיעים שוב מתחילים לחפש אקשן במטבעות קטנים יותר, תופעה לו השוק אוהב לקרוא לו "עונת האלטים".

מטבעות קריפטוגרפיים, צילום: אי.פי.איי

מחוץ לביטקוין, הכסף לא באמת מפוזר בצורה שווה. אם מנטרלים את המטבעות היציבים (סטייבלקוינס - Stablecoins), נפח השוק של המטבעות במקומות 2 עד 10 - את'ריום, XRP, BNB, סולנה, TRON, דוג'קוין, קרדאנו ואחרים - מחזיקה יחד בערך 21%-22% מכל שוק הקריפטו. כלומר, עוד כחמישית מהשוק יושבת בקומץ מצומצם של שחקנים גדולים. במילים פשוטות: ביטקוין ועוד קבוצה קטנה של "ליגה ראשונה" מחזיקים יחד כמעט 80% מהשוק כולו.

ומה נשאר לכל השאר? כאן התמונה נהיית אכזרית הרבה יותר. אחרי שמורידים את ביטקוין, המטבעות המדורגים במקומות 2-10 בנתח שוק המטבעות הדיגיטליים ואת המטבעות היציבים, 8%-10% בלבד מכל השוק מורכבים מאלפי מטבעות דיגטליים אחרים. מתוך זה, המטבעות שבין המדורגים במקומות 11-100 מחזיקים בערך 6%-7% מהשוק, ואילו המטבעות שמדורגים מהמקום 100 ומטה מייצגים בערך 2%-3% מהשוק כולו. כן, אלפי מטבעות חולקים ביניהם פירורים ביחס לענקים שמעליהם.

חשוב לזכור כי ככל שיורדים בדירוג, לא רק ששווי השוק קטן אלא שגם הנזילות יורדת, התנודתיות עולה, והפער בין חלום למציאות גדל. זה האזור שבו מטבע יכול לצמוח פי 3 בשבוע אחד, אך גם להתרסק לאפס חודש אחר כך. לכן, דומיננטיות ביטקוין היא לא רק מספר, היא מד לחץ של השוק. כשהיא עולה, השוק מתכנס פנימה. כשהיא יורדת, השוק שוב מתחיל לפלרטט עם סיכון.

השורה התחתונה פשוטה: שוק הקריפטו אולי נשמע כמו יקום אינסופי של רעיונות, אבל הכסף עצמו הרבה יותר שמרן ממה שנדמה. רובו יושב בביטקוין, עוד נתח גדול יושב בכמה שמות מוכרים, ומה שנשאר מתחלק בין אלפי חלומות.

זהו, אולי, הדבר הכי חשוב להבין לפני שרצים לחפש את "המטבע הבא" שיהפוך אותנו לעשירים, שוכחים מרוב עצים מי עדיין מחזיק את כל היער.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...