מתחם בתי הזיקוק בחיפה נפגע אתמול בשני מוקדים. המוקד הראשון היה שטח מנהלי שלא גרם נזק להוציא למספר כלי רכב שחנו בסמיכות ועוד כמה חלונות שבורים במשרדים. הפגיעה השניה הייתה מדאיגה יותר, במבט ראשון, וכאן מעדכנת בז"ן שנפגע רכיב שבבעלות חברה אחרת אבל מספק שירותים לבתי הזיקוק עצם. כאן החברה מוסיפה שלאחר בחינת הנזק הן על ידה והן על ידי החברה השלישית, הרי שלא נגרם למתן נזק מהותי והוא ישוב לפעילות מלאה תוך מספר ימים.
אתמול, לאחר שהתברר כי נגרמה פגיעה בשטח בתי הזיקוק, המשקיעים נכנסו ללחץ - אמנם רגעי - ועברו למצב של מכירות. כתוצאה מכך הוצפה הסחורה בשוק, והמניה איבדה כ־8%.
נכון לדיווח מהבוקר של בתי הזיקוק, המשקיעים מנסים לתקן את הנזק שנגרם בעקבות המכירות המהירות, ורוכשים בחזרה מניות, כאשר המניה מתקנת ועולה בכ־7%.
כך או אחרת, ההודעה של בתי הזיקוק משחררת הנחת רווחה בשווקים והשוק כולו עולה בעקבות ההודעה הזו כשלמעשה, שוב חוזר הביטחון העצמי של המשקיעים במערכות ההגנה האווירית של צה"ל ובעיקר בכלכלה המקומית וביכולת השיקום המהירה שלה.
צריך לזכור, המסחר בבורסה מתנהל בימים האחרונין בתנודתיות רבה ודי להביט בהתנהגות של מניית בז"ן ביומיים האחרונים כדי להבין עד כמה התנודתיות הזו חדה. כך או אחרת, בשעה זו נרשם תיקון הן במניית בז"ן והן בבורסה.
בתגובה לדיווח בז"ן לבורסה על הפגיעה במתקני הקבוצה והשבתתם לפחות במהלך הימים הקרובים, אומר אביהו האן, יו"ר איגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה, מ"מ וסגן ראש עיריית חיפה:"אסור להמשיך לשחק ברולטה רוסית בחייהם וביטחונם של תושבות ותושבי מטרופולין חיפה ובביטחון האנרגטי של אזרחי מדינת ישראל.
האירוע אתמול וההודעה היום על השבתת המתקנים, הם הוכחות נוספות להיותם של בתי זיקוק בלב מטרופולין אזרחי, נקודת כשל אנרגתית וביטחונית ולכן על הממשלה לפעול באופן מיידי למעבר לייבוא ואחסנה מבוזרת ובטוחה של תזקיקי נפט, זאת בהתאם להחלטת הממשלה 1231. כל השתהות עלולה לעלות בחיי אדם, לצד איום מתמשך בהשבתת משק האנרגיה כולו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
