ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) הצעת חוק פרטית של ח״כ יעקב אשר מסיעת יהדות התורה, שתסדיר את תחום יועצי המשכנתאות ותעשה סדר בענף - שמרכז כיום כמעט את כל המשכנתאות בישראל.
בשנים האחרונות, תחום יועצי המשכנתאות נפרץ לחלוטין. כל אחד יכול להגדיר את עצמו ״יועץ משכנתאות״ - ולייעץ לכל משק בית בעסקה הגדולה ביותר בחייו. ומאחר וכ-80% מהמשכנתאות בישראל נלקחות מהבנקים באמצעות יועצים - לא נותר ברירה אלא להסדיר את התחום הפרוץ הזה.
10 מיליארד שקלים מידי חודש
בישראל, משכנתאות נלקחות מהבנקים בהיקף של 10 מיליארד שקלים מידי חודש. כל משכנתא שנלקחת מהבנק, ללא ייעוץ מקצועי, עלולה להקריב כלכלית משקי בית. לכן, ח"כ אשר סבר כי נדרשת התערבות של המחוקקים בנושא.
במערכת הבנקאית התריעו בשנים האחרונות שלא מעט ממשקי הבית בישראל שלוקחים משכנתאות, לוקחים אותם תוך שמשק הבית לוקח על עצמו סיכון גדול מידי. משק הבית עובר חיתום בנקאי אבל לא מעט אנשים נכנסים להליכי חדלות פירעון בגלל תיכנון לקוי בשלב נטילת המשכנתא.
הנושא הזה עלה לא פעם גם בבנק ישראל כשהריבית הייתה אפס או קרובה לאפס, והבנקים נתנו משכנתאות בריבית קבועה של 3% שהיא ריבית חלומית. לא מעט כאלה שמכנים את עצמם יועצי משכנתאות גררו מספר לא מבוטל של משקי בית לעולמות של משכנתא מבוססת על ריבית פריים כשלכל היה ברור שמדובר בטעות קריטית באותה התקופה.
אחרי שהריבית התחילה לעלות ולא מעט מאותן משכנתאות שעברו ״ייעוץ״ נקלעו למצב של פיגורים בואך מימוש בטוחות ועיקול של דירות, נאלץ המחוקק להתערב והיום כאמור אושרה הצעת חוק מתאימה בוועדת השרים לחקיקה.
ח״כ יעקב אשר אמר: ״אני מודה לשר המשפטים יריב לוין ולמנכ״ל משרד המשפטים איתמר דוננפלד על התמיכה בחוק חשוב זה, שיסייע לכלל הציבור לקבל שירות מקצועי ואיכותי יותר״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
