בנק ישראל. צילום: אורן בן חקון

"השקל נמצא עכשיו בשיא - הגיע הזמן להוריד את הריבית"

מחר יפרסם בנק ישראל את החלטתו הדרמטית, ובשוק ההון מתגברות הקריאות ליישר קו עם המגמה בארה"ב ולהפחית את הריבית ב־0.25% • ייסוף השקל והירידה בפרמיית הסיכון תומכים במהלך, אך חוסר הוודאות במשק עדיין מרחף

ממתינים בשקיקה: מחר יפרסם נגיד בנק ישראל את החלטתו על גובה הריבית לחודש הקרוב.

הנחת העבודה נעה בין שתי החלטות ששתיהן סבירות: הראשונה היא שלנוכח חוסר הוודאות בישראל ולנוכח החשש שהאינפלציה טרם התבססה קרוב למרכז יעד יציבות המחירים, הרי שעל הנגיד, פרופ' אמיר ירון, לנקוט עמדה שמרנית ולהותיר את הריבית ללא שינוי חודש נוסף ברמה של 4.5%.

הנחת העבודה השנייה קרובה יותר ללחץ שמפעיל הדרג הפוליטי, והיא להתחיל להוריד את הריבית - בטח כשהאינפלציה מתחילה להתכנס ליעד יציבות המחירים ואף שטרם התייצבה שם. הנחה זו אומרת שעל הנגיד להוריד את הריבית לפחות ב־0.25% ולהתחיל לקרב אותה לריבית בארה"ב. השקל החזק תומך בגישה הזו.

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, מעריך כי בנק ישראל יפחית את הריבית מחר, לנוכח הייסוף החד בשער החליפין של השקל, והשפעתו הצפויה על האינפלציה בחודשים הקרובים.

מחירי השכירות, סעיף שבנק ישראל חשש ממנו בעבר, מתמתנים. גם פרמיית סיכון המדינה ירדה לכ־80 נקודות בסיס. "אנו סבורים כי ככל שיחלוף הזמן, נראה תהליך שבו האינפלציה בפועל יורדת, אך הציפיות לאינפלציה עולות. תהליך זה יביא לעצירה של הפחתות הריבית בשלב מסוים, ולהערכתנו זה יהיה בריבית גבוהה יחסית של כ־3.5%״.

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, צילום: אורן בן חקון

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, מסכים עם ההערכה של בהר ואומר כי "העלייה של 0.5% במדד המחירים, אף שהיתה מלאה בהפתעות, משאירה את קצב האינפלציה על 2.5% ומאפשרת הורדת ריבית. גם עלייה בתמ"ג ברבעון השלישי, שתהיה כנראה בשיעור של כ־7%-6% (במונחים שנתיים) לאחר ירידה חדה ברבעון השני, לא אמורה להפריע ותאפשר להוריד ריבית ב־0.25% השבוע.

"קשה להצדיק המשך החזקת ריבית ברמה גבוהה בכ־2% מעל האינפלציה, הפער הגדול ביותר בקרב הבנקים המרכזיים העיקריים. במיוחד כשהשקל כמעט בשיא מול סל המטבעות. החוזים מגלמים שהריבית תעמוד ברמה של כ־3.25% בעוד שנה".

כדי להבין טוב יותר איך השווקים מתמחרים את הריבית בהמשך, מעבר להחלטה מחר כדאי להסתכל על שוק האג"ח, שם הציפיות הן שהריבית תיוותר גבוהה ביחס לריבית באירופה בארה"ב.

 

ירידות שערים בבורסה בוול סטריט, ארכיון, צילום: אי.פי

זבז'ינסקי אומר כי "לפי swap, הריבית בישראל תהיה בעוד שנה גבוהה יותר מהריבית האמריקנית בכ־0.4%, אך האג"ח ל־10 שנים בישראל נסחר בכ־0.3% מתחת לאג"ח האמריקני. כמו כן, הריבית בישראל צפויה להיות בעוד שנה גבוהה לעומת הריבית באירופה בכ־1.5%, אך האג"ח הישראלית ל־10 שנים נסחרת רק בכ־1.1% מעל האג"ח הגרמנית המקבילה.

"פערי התשואות בין האג"ח מגלמים שהריבית עשויה לרדת יותר ממה שהחוזים מגלמים, אחרת האג"ח הארוכות בישראל יקרות מדי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...