משרד האוצר יוצא במהלך שעשוי להיות משמעותי מאוד ליוקר המחיה בישראל: פתיחת הכלכלה הישראלית ליבוא עוף ומוצרי עוף מחו"ל.
המהלך, שנתקל כרגע בהתנגדות משרד החקלאות ומגדלי העופות, אמור לעלות בקרוב לוועדת השרים לחקיקה. את המהלך הגה שר האוצר בצלאל סמוטריץ', והוא זוכה להסכמת הרבנות הראשית שאמורה להיות אמונה על נושאי הכשרות.
נוסח החוק, שיעלה להצבעה בוועדה ליוקר המחיה בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, מנחה את הרבנות הראשית להיערך לקליטת בקשות ליבוא עוף תוך שלושה חודשים. מסגרת הזמן הזו תאפשר לרבנות הראשית (שכאמור תומכת במהלך) להשלים את הדיונים ההלכתיים שיאפשרו מתן כשרות לעופות המיובאים, כמו גם הקמת משחטות מחוץ לישראל וקבלת תעודת כשרות מתאימה שתאפשר לשומרי הכשרות לצרוך את העופות המיובאים.
הצעת החוק כוללת מתן הנחיה מפורשת למשרד החקלאות להיערך בהתאם ותוך 45 ימים, לספק אישורים וטרינריים מתאימים שיאפשרו פיקוח מתאים על העופות וימנעו מצב של פגיעה בבריאות הציבור, ועוד ככל הנדרש.
במשרד האוצר עשו בדיקות כלכליות שהעלו כי מחירי העוף ומוצריו עלו בישראל בשיעורי חדים בין השנים 2024-2019, מה שמחייב לפתוח את השוק הזה לתחרות.
כך, למשל, על פי העבודה שבוצעה באוצר עלו מחירי חזה העוף מ־33 שקלים לק"ג (ב־2019) ליותר מ־42 שקלים לק"ג ב־2024. התמונה דומה גם במקרה של העוף הקפוא הארוז, העוף הטרי השחוט והמרוט, ועוד.
הצעת החוק היתה אמורה לעלות להצבעה ולהביא באופן כמעט מיידי לירידת מחירי העופות בישראל, אולם התנגדות משרד החקלאות מנעה זאת.
התאחדות החקלאים, שמהווים חסם מרכזי בפתיחת השוק לתחרות והורדת מחירי העופות לציבור הרחב, מסרה בתגובה: "ישראל מדורגת במקום ה־25 עם מחיר של 6.58 דולרים לק"ג - נמוך מהממוצע העולמי. במרבית המדינות המע"מ נמוך מהמע"מ בישראל, ואם ננרמל את המע"מ ישראל תדורג סביב המקום ה־30".
"בזכות החקלאות"
מזכיר ארגון מגדלי העופות מוטי אלקבץ: "אם ממשלת ישראל כל כך רוצה להוזיל את בשר העוף, שהוא מהזולים בעולם, כדאי שתפעל קודם להוריד את המע"מ לרמה שקיימת באירופה ובעולם כולו. מחירי העוף בישראל אינם מהיקרים בעולם, להפך".
ממשרד החקלאות נמסר: "הטענה כי בלחץ המשרד הנושא ירד מסדר היום – משוללת כל יסוד. תהליך היבוא מול ארה”ב כבר מנוהל בימים אלה על־ידי השירותים הווטרינריים, ועל כן הדיון בו התייתר.

