הבורסה מתייצבת, האופטימיות נמשכת: "נראה גל השקעות בקרוב"

אחרי תקופה של עליות שערים חדות שנמשכו במשך כל תקופת המלחמה עם איראן נרשמה היום רגיעה מסוימת • מדד ת"א 35 ירד ב־1.3%; מדד ת"א 125 יורד גם ב־1.3%

הבורסה בתל אביב. המספרים מדברים בעד עצמם. צילום: יהושע יוסף

אחרי תקופה של עליות שערים חדות שנמשכו במשך כל תקופת המלחמה עם איראן נרשמה היום רגיעה מסוימת שניתן לכנות אותה "מימוש רווחים".

מדד ת"א 35 ירד ב־1.3%; מדד ת"א 125 יורד גם ב־1.3%; מדד ת"א 90, שהפך בשנה האחרונה לאחד המדדים הפופולריים בבורסה, ירד ב־1.5%; ומדד הבנקים ירד בכמעט 3%. הדולר המשיך להיחלש, והוא נסחר ברמה של 3.483 שקלים.

עליות שערים נרשמו במניות השבבים המקומיות: נובה עלתה ב־1.5%, קמטק עלתה בכאחוז, וטאואר עלתה בקצת יותר מ־0.5%. מניית שפיר הנדסה, שעלתה בשבוע החולף בשיעור דו־ספרתי, ירדה בכ־2.4%.

למרות האופטימיות הזהירה בבורסה בת"א, העיניים נשואות לשווקים בארה"ב, שם ממתינים לראות את תגובת השווקים לתקיפה של ארה"ב ועד כמה איראן תגיב בדרך שתמשוך את כל האזור למלחמה או לחלופין תפגע בסחר העולמי.

יחד עם זאת, קיימת תחושה שאיראן לא תנסה "לשבור את הכלים", ומכאן שבמסחר בחוזים עתידיים ניתן לראות סוג של יציבות.

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, אמר: "השווקים מעניקים הסתברות גבוהה לתרחיש שבו האיום האסטרטגי הבולט של ישראל מוסר, לצד הסתברות קטנה למצב של מלחמת התשה ארוכה שמערערת את היציבות הפיננסית של המשק. סוכנויות דירוג האשראי, למודות מההתפתחויות בלבנון, לא ממהרות להפחית דירוג, ותולות את השינויים בעיקר במשך הלחימה. ההסתכלות של סוכנויות הדירוג על האירוע היא יותר אזורית - כלומר, הסיכון שמדינות נוספות באזור ייכנסו למעגל הפגיעה, והסיכון שהפקת הנפט ומשלוחי הנפט ייפגעו, והגברת המתיחות הבין־גושית.

וול סטריט, צילום: אי.אף.פי

"בתסריט החיובי שהשווקים נוטים לאמץ כרגע, ובינתיים גם ההתפתחויות תומכות בו, המערכה היא קצרת טווח, ובסופה מפת האיומים הגיאופוליטיים של ישראל משתנה. הון זר ייכנס למשק ונראה פה גל של השקעות. בתרחיש כזה הוצאות המלחמה, שיסתכמו בכמה עשרות מיליארדי שקלים, הן עלות קטנה ביחס לתגמול הכלכלי העתידי".

הכפלת מחיר הנפט?

אור אזרן, כלכלן מחקר מאגף הכלכלה של בנק לאומי: "מחיר הנפט עלה מאז פרוץ המלחמה בכ־15% וכיום מצוי ברמה של כ־78 דולר לחבית מסוג Brent וכ־76 דולר לחבית מסוג WTI. מעבר להשפעות המיידיות על מחירי האנרגיה, האירועים הנוכחיים ממחישים את הרגישות של שוק הנפט הגלובלי ואת הדומיננטיות של המזרח התיכון באספקת האנרגיה העולמית.

הנתיב הצר שמניע את הכלכלה העולמית – מכליות נפט במיצרי הורמוז, צילום: Reuters

"בסוף השבוע האחרון תקפה ארה"ב מוקדים אסטרטגיים באיראן, מהלך שעלול להביא לעלייה בסיכון לחסימת מצר הורמוז. איראן איימה כמה פעמים בשנים האחרונות כי תחסום את המצר, אך איום זה לא מומש. כמעט שלא קיימות חלופות משמעותיות להובלת הנפט אם המצר ייחסם. חסימה - אפילו זמנית - עלולה ליצור עיכובים באספקה, מה שיגביר את הלחץ על מחירי ההובלה והאנרגיה. ישנן הערכות בשווקים שלפיהן חסימת המצר עלולה להוביל אפילו להכפלת מחיר הנפט".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר