נזקי ההדף מפגיעות הטילים ששוגרו מאיראן גרמו לנזקים רבים ברכוש, כולל בעסקים רבים ברחבי המדינה. נזקים אלה מצטרפים לנזקים הכלכליים אשר חלו כתוצאה מההגבלות על המשק, כאשר במקרים מסוימים ישנם עסקים אשר מושבתים בגלל פגיעה זו.
ההרס בזירה בתל אביב // השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
ניב גזית, הבעלים של "ביתא קפה" ברמת אביב אשר נפגע הבוקר כתוצאה מההדף, סיפר ל"ישראל היום": ״כל הוויטרינה התרסקה ויש זכוכיות בכל מקום. הושבתנו לפחות ליום אחד, אני מקווה שלא יותר מזה. היה צוות במקום, אבל הם כמו תמיד היו קשובים להנחיות ושהו במקלט״.
על הירידה בהכנסות מאז תחילת מבצע עם כלביא הוא מספר: ״פתחנו את ביתא קפה, למרות שאין הרבה עבודה, כדי לשמור על השפיות שלנו, של העובדים ושל תושבי השכונה. יש ירידה בתנועה וזה משהו שהוא מובן. בשכונה שלנו יש הרבה משפחות. חלקן לא נמצאות בבית בימים אלה וחלקן נשארו בבית״.
באשר לבקשות לפיצויים אמר: ״עדיין לא הגשנו בקשה לרשות המסים. מובן שיש ציפייה מהמדינה לסייע בפיצוי, על רקע הירידה בהכנסות. בינתיים הגשנו בקשה ל-Wolt היות ששמענו שהם מציעים מענקים לעסקים קטנים הפעילים בפלטפורמה, שניזוקו באופן ישיר ממתקפות הטילים. כל עזרה מוערכת. עם זאת, מה שאנחנו רוצים בעיקר זה לעבוד. למרות הכל אנחנו מתעקשים לפתוח את הדלתות של ביתא קפה ומקווים שנוכל לפתוח כבר מחר".
תיעוד זירת הנפילה בתל אביב // תיעוד מבצעי מד"א
יקי מונטקיו, הבעלים של פלאפל יקי'ס ברמת גן, מספר כי העסק נפגע ביום חמישי בבוקר כתוצאה מהדף. "כל החזית של העסק נפגעה והתרסקה. בהייתי בהלם ממה שראיתי. ברוך השם שאף אחד לא היה בעסק. אני הייתי בגבעתיים וראיתי במצלמות האבטחה שהעסק מרוסק. הגעתי לשם תוך 10 דקות והייתי בהלם מנזקי ההדף שפגעו בכל האזור.
"עדיין לא הצלחנו לתקן את הנזקים כי אנחנו מחכים לשמאים. מה שיכולנו לעשות בינתיים זה לנקות. כרגע אנחנו מושבתים כי כל האזור בסכנה. אני מעריך שהנזק עומד על 40,000 שקלים. לזה מצטרפים אובדן ההכנסות והעלות של שלושה פועלים.
תיעוד מהפגיעה ברמת גן//השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
"מבחינת הפיצויים מצד המדינה - שייתנו לנו מה שייתנו. הכי חשוב לנו שנוכל לשפץ את העסק. הבעיה שזה מתעכב כרגע בגלל העומס על השמאים. בסוף, זו כפרת עוונות, כל עוד זו לא אבידה בנפש״.
שרית לוי, הבעלים של עדן קליניק, קליניקה לרפואה סינית ברמת גן, מספרת גם היא על פגיעה משמעותית בעסק שלה ביום חמישי האחרון. לדבריה, "עפו החלונות והתריסים ומובן שאני לא יכולה לעבוד. בנוסף, ברור שאנשים לא רוצים להגיע בתקופה כזו לטיפולים, להתלבש ולרוץ למרחב מוגן. הם התקשרו לבטל את התורים. בנוסף, חלק מהרחוב שלנו מפונה וגם חלק מהרחובות הקרובים מפונים. הבניין שלנו, שמשמש כבניין מגורים, נפגע והוא מועד לפורענות. אפילו במקלט היתה הפסקת חשמל".
"בינתיים עדיין לא תיקנו את החלונות והתריסים. עידכנתי את בעל הנכס ובינתיים ברחתי צפונה למשפחה שלי כי ידעתי שיהיו עוד פגיעות״. על הפגיעה הכלכלית היא אומרת: ״ספגתי פגיעה כלכלית מהיום הראשון של המבצע. האזור הזה היה מטווח. אני באפס הכנסות מהיום הראשון של המבצע ואני מצפה מהמדינה שתפצה אותנו על כך״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו