יונתן אלון אצל יניב ריבלין

ממנכ״ל בגיל 29, דרך סגירת חברה, לעסקת ענק של 175 מיליון דולר

הוא הפך למנכ"ל בגיל 29, הוביל את ״ביי מי״ בתקופת משבר, היה שותף לסגירת ״AVO״ ולקח חלק ברכישת ״גט״ על ידי ״פנגו״ • יונתן אלון מספר על הדרך מהפריפריה להצלחות הגדולות, על הרגעים הקשים ועל היכולת שלא להפסיק ללמוד: "הייתי חייב להוכיח את עצמי בכל שלב מחדש"

יונתן אלון לא תכנן להפוך למנכ"ל בגיל 29, אבל ההזדמנות פשוט הגיעה אליו – והוא קפץ עליה.

כמי שגדל במצפה רמון ועבר לתל אביב עם חלומות גדולים, אלון מצא את עצמו במהירות במרכז סצנת הסטארטאפים המקומית. בין ניהול ״ביי מי״ בגיל צעיר, התמודדות עם סגירת ״AVO״ והובלת ״פנגו״ לרכישה של ״גט״, הוא למד איך לזהות אנשים, לנצל הזדמנויות ולבנות צוותים שמסוגלים להצליח גם כשהסביבה משתנה. "הייתי צריך להוכיח את עצמי בכל שלב מחדש, אבל זה תמיד התחיל בלהבין מי אני ומה אני יכול לתת".

 

אלון מספר שהמסלול שלו התחיל מתוך תחושת דחיפות – לא להישאר במקום. אחרי שסיים את התואר השני בבאר שבע והיה שותף להקמת מותג הסטודנטים ״פנג׳ויה״, הוא הבין שהשלב הבא חייב לקרות במרכז. ״חשבתי שכל העיר מחכה לי, אבל גיליתי שהסצנה של הסטארטאפים עצומה וסגורה. הדרך היחידה להיכנס למסיבה הייתה פשוט להידחף".

להאזנה בספוטיפיי

להאזנה באפל פודקאסט

ההזדמנות הראשונה הגיעה ב״ביי מי״, חברה צעירה שבה התחיל בתפקיד הכולבויניק, וכשניצבה בפני סגירה – הוא התנדב לקחת פיקוד ולהפוך למנכ"ל. "זה לא היה נוצץ, אבל הבנתי שזה הרגע שלי. המנכ"ל הקודם נכנס והודיע לי שהוא הולך לחודשיים. זה היה הרגע שבו צללתי פנימה".

״חשבתי שכל העיר מחכה לי, אבל גיליתי שהסצנה של הסטארטאפים עצומה וסגורה"

"אני תמיד ממקם את עצמי על הלוח", הוא אומר בביטחון. "לא היה פה איזה תהליך מסודר או רשימת מועמדים. זה פשוט היה הרגע שבו הייתי שם, עם האומץ להידחף, להישמע ולהוכיח מה אני מסוגל לעשות. לפעמים הדרך היא פשוט לפרק את הדלתות שנראות סגורות".

הילדות במצפה רמון והמעבר למבשרת ציון היו נקודות מכוננות במסלול של אלון

הנקודה המכוננת הראשונה בחייו הייתה המעבר ממצפה רמון למבשרת ציון. "הפער היה עצום", הוא משחזר. "במצפה רמון היה שקט, טבע ותחושת חופש. אבל כשעברנו למבשרת, הבנתי שהחיים הם לא רק המקום השקט שלך – יש תחרות, יש הסללה, יש דלתות שצריך לפתוח כדי להתקדם. זו הייתה הפעם הראשונה שהרגשתי שאני לא באותה נקודת פתיחה כמו אחרים". התחושה הזו, לדבריו, הפכה למנוע בעירה פנימי. "אם לא אתחיל לעבוד מוקדם, לא יהיה לי כסף לצאת עם חברים לאיה נאפה, לדוגמה. זה גרם לי לא להסתפק בכלום".

כשעזב את ״ביי מי״ אחרי יותר משבע שנים, אלון החל לייעץ לסטארטאפים צעירים. אחת החברות הראשונות שפנו אליו הייתה ״AVO״ (לשעבר ״ג'ול״).

"זה היה שלב מרתק. הייתי אחרי תפקיד ניהולי בכיר, והרגשתי שאני רוצה לתת ערך למקומות שבהם אוכל להועיל באמת. עבדתי עם הצוות שלהם בייעוץ, עד שבשלב מסוים הציעו לי להצטרף באופן מלא. השאלה ששאלתי את עצמי הייתה אם אני מסוגל לא להיות מספר אחד. אחרי שנים בתפקיד המוביל, רציתי לדעת איך זה מרגיש להיות מספר 5 או 6".

התקופה ב״AVO״ הייתה סוערת ומאתגרת. "זה היה מאוד מהיר. מהתחלה רואים אם יש משהו שנתפס בשוק, והכל זז בקצב מטורף. הצלחנו לגדול בצורה אדירה, אבל אז הגיעו האתגרים. גייסנו סכומי כסף עצומים, אבל נאלצנו לצמצם, לפטר ולשנות כיוון. זה לא היה קל. היינו חייבים להקשיב למציאות המשתנה ולהבין איך עוצרים בזמן – כדי לא להתרסק".

"אי אפשר לקחת פרק אחד של "AVO" ולכתוב עליו כישלון"

הסגירה של ״AVO״, אמנם הצטיירה בתקשורת ככישלון, לא נחרטה כך אצל אלון: "כמות ההודעות שקיבלנו מלקוחות ואנשים שהאמינו בנו הוכיחה שהשקענו הכל. דאגנו שהצוותים שלנו ימצאו עבודה ושלא נשאיר אף אחד מאחור. זה אולי לא הצליח כעסק, אבל זה היה סיפור גדול שהצליח בענק לפני שהתפוצץ. למרות שהכותרות והתוצאה היו "כישלון" אבל אי אפשר לקחת פרק אחד ולהגדיר את "AVO" ככישלון".

ההובלה ב"פנגו" והאתגר החדש

כשהגיעה ההצעה להוביל את ״פנגו״, אלון לא היה בטוח שזה מה שהוא מחפש. "חשבתי שזו חברה אפורה, תחום של חניה וזהו. אבל כשהגעתי, הבנתי שהפוטנציאל עצום. זה גוף חי ובועט, עם אפשרות אמיתית לחדשנות".

תוך זמן קצר הוא הוביל את פנגו למהלכים משמעותיים, כולל רכישת ״גט״ בסכום של 175 מיליון דולר. "החיבור היה כמעט טבעי. שתיהן היו בעולם המוביליטי, והשלימו זו את זו בצורה מושלמת. לא ידענו שהם מחפשים להימכר, אבל זה הפך להזדמנות פז לצמיחה משמעותית".

תמיד הייתה לך כזו אמפתיה?

"האמפתיה היא כלי ניהולי שהולך איתי לכל מקום. ב״ביי מי״ הייתי קרוב לשטח, מכיר כל עובד ויודע מה קורה איתו. ב״AVO״ נדרשתי להיות חד ומדויק יותר. וב״פנגו״, האתגר היה לאפשר לצוות לעבוד בצורה חופשית, תוך שמירה על ערכים של הקשבה ושיתוף".

אפליקציית פנגו (ארכיון), צילום: רויטרס

בסופו של דבר, לדבריו, הכל מתחיל ונגמר באנשים. "היכולת לזהות את האנשים הנכונים, לתת להם מקום ולהוביל אותם להצלחה היא המפתח. זה לא משנה באיזה תחום אתה נמצא – האנשים הם הליבה של כל דבר".

לפרקים נוספים של החיים כסטארט אפ: 

מאתיופיה, לאולפנה בדימונה ועד לפסגה בוול סטריט: הישראלית שכבשה את הצמרת

עמוס תמם חושף את הכול: מהבסטה בשוק - לקדמת הבמה בישראל

הישראלי מאחורי יוצרי התוכן הגדולים בעולם חושף את השיטה: כך תהפכו לאימפריה

פוטרה מהעבודה, והפכה לסנסציה: "עשו לי טובה, הייתי צריכה לעשות את זה קודם"

לקראת סיום, מה הטיפ שלך?

"אני חושב שהיכולת להמשיך ללמוד ולהעשיר את עצמך היא נדירה. הרבה אנשים פשוט לא עושים את זה, וזה נותן יתרון עצום. כשהתחלתי את דרכי כמנכ"ל בגיל 29, היו פגישות שלא הבנתי בהן חצי ממה שאמרו, אבל היה לי את הרצון לבדוק וללמוד. תלמדו מה שאתם לא יודעים, תקשיבו לאנשים אחרים ותהיו סקרנים. זה מה שעושה את ההבדל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
 

כדאי להכיר