שנה למלחמת 'חרבות ברזל': האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) ומכון המחקר והמדיניות RISE Israel פרסמו דוח סיכום על מצב ההייטק הישראלי על רקע אתגרי השנה החולפת.
מטבע הדברים, המלחמה בשנה האחרונה נתנה את אותותיה בסקטורים רבים, בהם גם בשוק ההייטק הישראלי המושפע רבות מהתעשייה העולמית שצופה מהצד בנעשה בישראל.
ירידה בהשקעות, בדירוג ובגיוס כח אדם
על פי עיקרי הדוח, במהלך השנה החולפת נרשמה ירידה של כ-30% במספר המשקיעים הזרים והישראלים בשנת המלחמה לעומת השנה שלפניה. כמו כן, נמדד ריכוז השקעות במספר הולך וקטן של חברות: ב-2024 עשר ההשקעות הגדולות היוו כ-50% מסך ההשקעות, לעומת פחות מ-25% בכל השנים הקודמות.
ב-76% מתוך החברות שגייסו סכומים משמעותיים מטה החברה ממוקם בחו"ל ולא בישראל. בנוסף, ישראל רשמה ירידה בדירוג ה-AI הבינלאומי של Tortoise Media – מהמקום ה-7 למקום ה-9 בדירוג בשנת המלחמה, לאחר שב-2021 הייתה מדורגת במקום ה-5.
כמחצית מהחברות שגייסו Seed (השקעה בשלב מוקדם וראשוני בחברה), בשנת 2022 מתקשות להמשיך לסבב הבא - סבב A. השפעה מהותית נוספת ניתן לראות בכל הנוגע להעסקת עובדים בסקטור הייטק - על פי סקר משאבי אנוש, כ-45% מהחברות מתכוונות להגדיל את מס' העובדים מחוץ לישראל וכ-50% מהחברות מתכוונות להגדיל את מס' העובדים בישראל בשנה הקרובה.
עם זאת, הדוח מציין כי הירידה בהשקעות אינה אופיינית רק לישראל ונרשמת מגמה דומה גם באירופה ובארה"ב. הנתונים בדוח כוללים את שלושת הרבעונים של שנת 2024, עד הרבעון השלישי כולל.
חזון אסטרטגי ושיפוץ התדמית
"מבלי להיכנס לסוגיה הביטחונית/פוליטית לגבי מתי ואיך יש לסיים את המלחמה, ההמלצה העיקרית היא שממשלת ישראל תציג חזון ואסטרטגיה שיתנו תקווה למשקיעים וליזמים, ותציג מדיניות של ניהול כלכלי אחראי, שימור ערכים דמוקרטים וליברלים, ומזעור הבידוד הבינלאומי", מציינים כותבי הדוח.
הסיבה העיקרית, לדבריהם, שמרתיעה משקיעים זרים מפני השקעות בהייטק הישראלי היא תחושת הסיכון הגבוהה כתוצאה מהמצב הביטחוני וסימני השאלה הכלכליים והפוליטיים.
למרות הירידה בהשקעות ובתמיכת המשקיעים, הדוח מבליט את יציבותו של הענף לצד הגמישות ויכולת ההייטק הישראלי להסתגל לשינויים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו