23 מיליארד דולר: זו הסיבה שבגללה גוגל מוכנה לשלם סכום אסטרונומי לרכישת וויז הישראלית

הדיווח על המגעים לרכישה הגדולה בהיסטוריה של ההייטק הישראלי העניקו גב משמעותי לתעשייה – דווקא בשעתה הקשה ביותר • מדובר בהצהרת כוונות של ענקית הטכנולוגיה שרוצה להגדיל את חלקה בתחום הכי חם בשוק • אז מה יש בחברה הישראלית ששווה עבור גוגל כל כך הרבה כסף?

מנכ"ל WIZ אסף רפפורט. צילום: גדעון מרקוביץ'

תעשיית ההייטק הישראלית רעשה אתמול לאחר הדיווח של ה"וול סטריט ג'ורנל" על המגעים לרכישת חברת הסייבר הישראלית וויז על ידי גוגל בסכום חסר תקדים גם עבור ענקית הטכנולוגיה:  23 מיליארד דולר..

צריך לומר, אם העסקה אכן תצא לפועל, מדובר בהבעת אמון משמעותית בתעשייה הישראלית ואמירה שהפוטנציאל העסקי פה גובר על כל השלכות המלחמה. 

רכישת ענק: גוגל רוכשת את WIZ הישראלית, צילום: ללא

ראשית, כדאי לדבר על המשמעות של עסקה כזו דווקא בעת הזו. זו אמירה של אחת מהחברות הגדולות בעולם שנותנת גב לתעשייה הישראלית, שנמצאת אולי בתקופה הקשה ביותר שלה אי פעם. מעניין, שדווקא אסף רפופורט, שהיה בחזית המאבק נגד הרפורמה המשפטית, הוא זה שיביא כל כך הרבה כסף לקופת המדינה.

מחאת ההייטקיסטים. רפופורט היה אחד ממנהיגיה, צילום: מחאת ההייטקיסטים

מאז הדיווח התעשייה מתחלקת לשתיים: בשיחות עם בכירים, אלה שמקורבים לוויז שומרים על שתיקה בימים הרגישים לקראת העסקה, והצד המתחרה לא מדבר ״כי זו לא המסיבה שלי״.

אמנם, גורמים המקורבים לעסקה לא מכחישים את המגעים, אך צריך לומר שכרגע מדובר בדיווח בלבד, ולא מעט פעמים דיווחים כאלה נגמרו בלא כלום. מאחורי כל הדלפה יש אינטרס, וכאן עדיין לא ברור מהו. יש גם כאלה שסוברים שהמהלך הוא בכלל ניסיון לייצר עניין לרכישה דווקא אצל מיקרוסופט המתחרה, חברה שכבר מכירה ורכשה חברה של היזמים. 

מה שבטוח, שום דבר כאן לא מקרי. רפפורט, שמאחוריו אקזיט למיקרוסופט שבסופו עמד כמנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של החברה בישראל, עשה את כל הצעדים הנכונים במשך השנים כדי להגיע לרגע הזה.

המלחמה הקרה על הענן

אז כדי להבין למה לגוגל לשלם כל כך הרבה על חברה שההכנסות השנתיות שלה (כ-200 מיליון דולר), לא מתקרבות לתג המחיר האסטרונומי, צריך להבין את הרקע שלה: המלחמה הקרה בין ענקיות הטכנולוגיה – בתחום שאולי הכי משעמם את הציבור הרחב – שירותי הענן.

מיקרוסופט מכניסה מתחום אבטחת הענן יותר מ-20 מיליארד דולר בשנה, וכמות הכסף שארגונים גדולים משלמים על שירותי ענן הוא אסטרונומי ולא קרוב למיצוי.

מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי. רוצה לשדרג את תחום שירותי הענן בחברה, צילום: רויטרס

השימוש הגובר ב-AI והטרנספורמציה שעושים ארגונים גדולים, שמעבירים את המידע שלהם משרתים מקומיים לענן, יצרו ביקוש אדיר.

גוגל היא אמנם ענקית בכל מה שקשור לשירותים לפרטים ולארגונים, אבל דווקא בתחום הענן היא מסתכלת על הגב של המתחרות הגדולות שלה מיקרוסופט ואמזון.

שירות לכל סוגי התשתיות

מבלי להיכנס לפרטים הטכניים, וויז ייצרו פתרון אבטחה שיכול לספק שירות לכל סוגי תשתיות הענן, יתרון על פני הפתרונות של מיקרוסופט ואמזון שמספקות פתרונות רק לתשתיות שלהן.

מדובר בערך משמעותי לחברות שמשתמשות לרוב בשירותים של יותר מספק אחד.

עם זאת, פתרונות כמו של וויז יש בשוק, יש גם כמה חברות ישראליות שיודעות לעשות את זה, ובכל זאת מה נותן לוויז את תג המחיר הזה?

נדמה שזו הצהרת כוונות של גוגל, שמאותתת למתחרות שלה שהיא במשחק.

וויז עשתה עבודה מעולה בלייצר לעצמה הילה גדולה יותר משל המתחרות שלה, היא בנתה באמצעות לא מעט כסף רשת קשרים משמעותית וסט פתרונות רחב. היזמים והצוות שלה הוכיחו שהם מעולים בלהוציא לפועל כל משימה, להתאים את עצמם ולבנות פורטפוליו משמעותי של לקוחות.

מייסדי חברת וויז, צילום: אבישג שאר-ישוב

רפופורט וחבריו הקימו ב-2019 את וויז ותוך חמש שנים הם עשויים למכור את החברה בעסקה הגדולה אי פעם בהייטק הישראלי.

היכולת להוציא לפועל ולבצע התאמות לכל שוק יביאו ערך גדול לענקית הטכנולוגיה, שמחפשת דריסה משמעותית בתחום הענן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר