אחרי שהכנסת אישרה את החלת דין הרציפות על חוק הגיוס, מחר הכדור יעבור אל מגרש ועדת החוץ והביטחון.
מדובר בחוק שלא עושה שינוי משמעותי במצבת כוח האדם בצבא, ולמעשה פוטר את רובה המכריע של החברה החרדית מגיוס לצה"ל. זאת על אף הצורך "המובהק" שעליו מצביעים בצבא מאז פרוץ המלחמה בהרחבת שורות המתגייסים.
"התחום שבו צפויה ההשפעה הגדולה ביותר של הגידול הדמוגרפי החרדי בראייה לטווח ארוך הינו השירות הצבאי. הירידה הצפויה בשיעור המתגייסים תביא לכך שבשנת 2050 רק מחצית ממחזור גיוס של גברים ו־30% ממחזור גיוס של נשים צפויים להתגייס. ההשלכות של תוצאה זו הינן דרמטיות לביטחון הלאומי ולמתן מענה לצורכי הביטחון של ישראל. הוא גם גורם לכך שמודל הגיוס של 'צבא העם' יחדל להתקיים, שינוי שעלול להשפיע על החוסן של החברה בישראל ועל הלכידות החברתית שלה", מזהיר בשיחה עם "ישראל היום" ד"ר גלעד מלאך, עמית מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה.
בדיון בסוגיית גיוס החרדים לא ניתן להתעלם מההשלכות הצפויות של מלחמת 7 באוקטובר על משך השירות הסדיר. שירות החובה היה אמור לרדת במסגרת התוכנית הרב־שנתית של צה"ל ל־28 חודשים, אך הוא עשוי להיות מוארך ל־36 חודשים. בחישוב שהציג אגף התקציבים, שירות סדיר של גברים חרדים בהיקף של לא חרדים צפוי לאפשר בשנת 2050 קיצור שירות של 11 חודשים.
בהתייחסות לדברי גולדקנופף אמש, שטען כי הצבא לא צריך את החברה החרדית בשורותיו וכי מתוך 4,000 חרדים שביקשו להתגייס מתחילת השנה 3,300 נפסלו, אמר מלאך כי "מדובר בפייק ניוז. גולדקנופף שכח לציין פרט שולי אחד - שמדובר בחרדים מעל גיל 30 והצבא לא יכול לקחת אותם לשירות מלא, והם גם לא רצו לתת שירות מלא. אז הם באו להתנדב לשבועיים של טירונות ואז הצבא שחרר אותם, ואולי כמה מהם הוא ירצה למילואים. הם לא עונים בשום מצב על צורכי צה"ל", מדגיש מלאך.
שילוב האוכלוסייה החרדית בצבא הוא לא רק עניין מוסרי וערכי כלפי המילואימניקים ומשרתי הסדיר שנמצאים חודשים ארוכים בשדה הקרב, אלא גם סוגיה כלכלית לכל דבר – שכן גיוס החברה החרדית יוביל כמובן גם לחיסכון משמעותי לקופת המדינה.
"כל גדוד סדיר חרדי כזה שאנחנו מקימים, מוריד לנו תעסוקה של אלפי אנשי מילואים רבים מאוד בזכות סדיר חובה", אמר הרמטכ"ל הרצי הלוי רק שלשום, "וזה עכשיו צורך מובהק".
ממחקר שערכו עו"ד שלומית רביצקי טור־פז, מנהלת המרכז לחברה משותפת במכון הישראלי לדמוקרטיה, וגבריאל גורדון, חוקר בתוכנית חרדים במכון, מתברר כי השתלבות מלאה של גברים חרדים במערך הסדיר ובמערך המילואים, בהתאם לאוכלוסיות המשרתות כיום, תבטל את הצורך בגיוס למילואים בשנת 2045, למעט שמירה על כשירות הכוחות.
מהמחקר, שבחן תרחישים שונים לגיוס חרדים, אפילו גיוס של 20% מהצעירים החרדים בגילי הגיוס בשנה הבאה (2025) יביא לחיסכון של מיליארד שקלים. ואילו השתלבות מלאה תביא לחיסכון שנתי של 10.3 מיליארד שקלים לתקציב המדינה בשנת 2050. במידה שיימשך הסטטוס־קוו הנוכחי, יידרשו 28 ימי מילואים בשנת 2045 בהשוואה ל־12 ימי מילואים שנתיים ערב המלחמה.
עו"ד רביצקי טור-פז הדגישה כי "המציאות בה מצד אחד מגבירים את הנטל על האוכלוסיות המשרתות ומילואימניקים מתגייסים בפעם השנייה והשלישית לחודשים ארוכים, ומצד אחר ממשיכים לפטור את הצעירים החרדים משירות ומציבים יעדים נמוכים ולא אפקטיביים היא מציאות חמורה שאינה שוויונית, אינה תואמת את ערכי היהדות, ומסכנת את ביטחונה של ישראל, את כלכלתה ואת לכידות אזרחיה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
