מנהל מפעל החטיפים המלוחים של שטראוס בשער הנגב, יהודה אשש. צילום: דניאל לילה

מצפון לדרום: המפעלים שקיבלו על עצמם "צו 8 חקלאי"

מנהלי המפעלים בקווי העימות מספרים ל"ישראל היום" על הקשיים מאז פרוץ המלחמה, ועל העובדים שנהרגו ונפגעו • "מייצרים תחת אש; בבוקר שאחרי תקיפת איראן עבדנו, זה חלק מהגאווה"

כבר שנים רבות, מפעלים ברחבי הארץ הממוקמים בסמוך לגבול ולאזורי העימות מייצרים עבור הצרכנים הישראלים מוצרים חיוניים - וגם בצל המלחמה הם ממשיכים לפעול. לכן, דווקא השנה, ובפרט בימים שבהם טורקיה מחרימה את ישראל ומגבילה את היבוא, בחרנו למקד בהם את הזרקור.

לרגל יום העצמאות, מנהלי המפעלים בקווי העימות סיפרו ל"ישראל היום" על התארגנותם המיידית והכמעט בלתי אפשרית להמשיך בייצור.

קריית שמונה - מפעל תנובה

במפעל הצפוני של תנובה מיוצרים מוצרי מאמא עוף. מנהל המפעל, נפתלי צינקר, מספר: "במפעל שלנו, הממוקם בקריית שמונה, יש 175 עובדים שמגיעים מכל אזור הצפון. מהרגע הראשון אמרנו לעובדים שאנחנו איתם, ושאנחנו ממשיכים לעבוד ולייצר, כחלק משמירת הביטחון התזונתי של מדינת ישראל".

למרות הקשיים וגיוסם למילואים של חלק מהעובדים, צינקר קובע: "קטיף וייצור מזון הם חלק מהמאמץ המלחמתי, לכן חזרנו מייד לעבוד. היום הייצור חזר לקדמותו, ואף שברנו שיאי ייצור שנקבעו בשנים עברו".

מפעל תנובה, צילום: רויטרס

נזכיר כי זמן קצר לאחר פרוץ המלחמה הוחלט על פינוי התושבים מקריית שמונה. בתנובה דאגו לשכן את העובדים בבתי מלון בטבריה, וסיפקו להם הסעות בטוחות לעבודה.

צינקר מעיד על מסירות עובדיו: "אחד מהעובדים שלנו שמע שליד ביתו נפל טיל, כשבנו שהה בבית. הוא נסע הביתה, הביא את הבן שלו למפעל וחזר לעבוד. זו רמת המסירות שיש לאנשים. למחרת הלילה שבו נשלחו הכטב"מים מאיראן, היו מקומות עבודה שלא תפקדו. אצלנו הייצור התחיל ב־5:00 בבוקר, וזה לא מובן מאליו".

קריית שמונה - מפעל נביעות

מנהל מפעל נביעות בקריית שמונה, אופיר ויצמן, מספר: "המפעל שלנו כולל 160 עובדים מרקעים שונים - יהודים, דרוזים, נוצרים, ערבים - וכולם עובדים בהרמוניה".

בשיחה עם "ישראל היום", ויצמן מציין לשבח את החוסן של עובדיו ואת הירתמותם בצל המצב הקולקטיבי המורכב: "יש עובדים שהמשפחה שלהם עדיין מפונה וכאלה שנפל להם טיל על הבית, והם מביעים מסירות מלאה, מבינים את החשיבות ומגיעים לייצר תחת אש. זה צו 8 פרטי של כל אחד ואחת מהם".

בניין חברת נביעות (ארכיון), צילום: יהושע יוסף

על החשיבות של המשך התפקוד של התעשייה ישראלית אומר ויצמן: "זה חלק מהגאווה שלנו בפריפריה. בכושר העמידה ובהמשך הייצור שלנו מובע ערך כלכלי וחברתי, שמספק שוויון הזדמנויות לתושבים באזורים צמודי הגבול".

הגליל המערבי - מפעל מילוטל

אחרי השריפה במפעל לייצור הצ'יפס, שהובילה להשבתה של שנה, עיתוי פתיחתו המחודש חודשים ספורים לפני המלחמה היה מורכב, בלשון המעטה. המפעל, שממוקם באזור התעשייה לימן, בסמוך לראש הנקרה, כולל 60 עובדים שעוסקים בייצור צ'יפס ובשיווק ירקות קפואים.

אבי לוי, מנהל השיווק במפעל, מעיד על קשיים שנובעים מהעלייה בביקוש: "מכיוון שפחות ישראלים נוסעים לחו"ל כעת, הביקוש למוצרינו גובר. נוסף על כך, יש מחסור בתפוחי אדמה בעקבות החוסר בחומרי הגלם והקשיים בשימור הרציפות התפקודית בצפון ובדרום".

שער הנגב - מפעל החטיפים המלוחים של שטראוס

במפעל הדרומי מייצרת שטראוס חלק מהחטיפים האהובים על הצרכן הישראלי, לרבות תפוצ'יפס, דוריטוס וצ'יטוס. מנהל המפעל, יהודה אשש, מספר: "אנו ממוקמים בנגב המערבי כבר 32 שנה ומעסיקים 500 עובדים. הבחירה להתמקם בנגב אינה מקרית - אזור הנגב המערבי הוא אזור גידול של תפוחי אדמה. אנחנו צורכים 35 אלף טונות של תפוחי אדמה בשנה מהחקלאים באזור העוטף".

מפעל עלית שטראוס בשדרות שנפגע בעבר מירי רקטי, צילום: יהודה פרץ

גם המפעל הוותיק חווה את המתקפה האכזרית בשבת השחורה בהפתעה מוחלטת. "יש לנו עובדים בשדרות, באופקים, בנתיב העשרה ועוד. היו עובדים שלא הצלחנו ליצור עימם קשר בהתחלה", מספר אשש על השעות הראשונות של המלחמה.

בראשית המלחמה ניסו במפעל לאחות את השברים: "שבעה עובדים שלנו איבדו את היקר להם מכל, אחים ואחיינים שנרצחו בדם קר, וזו מעמסה כבדה מאוד. כמו כן, החקלאים שלנו מהעוטף ספגו מכה קשה, וחלקם אף איבדו בני משפחה. מגדל אחד איבד רגל, יש כאלה שאיבדו הורים. היינו עסוקים בהלוויות ובניחום אבלים של העובדים ושל החקלאים".

על החזרה לעבודה מספר אשש: "זו הפעם הראשונה שהמפעל היה סגור במשך ארבעה ימים. כבר יותר מ־20 שנה אנחנו סובלים מאיום רקטי, ואיכשהו למדנו לחיות עם זה. שבנו לפעול באופן הדרגתי. העובדים שלנו גילו מסירות בלתי ניתנת לתיאור והגיעו לעבוד מדי יום, בעוד משפחותיהן מפונות לאילת ולבאר שבע".

מפעל אסם, צילום: לירון מולדובן

כדי לנסות להשיב לעובדים תחושת ביטחון מסוימת, אשש מספר על סיורים שערכו חיילים כדי לוודא שאין מחבלים בתוך המפעל. הוא שב ומדגיש: "אנחנו חלק מהאקו־סיסטם של העוטף, והיה חשוב לנו מאוד לשמור על הביטחון התזונתי של מדינת ישראל ולעבוד מול החקלאים. זה החוסן והניצחון שלנו".

שדרות - מפעל אסם

מתקפת המחבלים על שדרות ב־7 באוקטובר השפיעה באופן ישיר גם על עובדי המפעל. מנהל קו הפתיתים, מאיר אלחרר ז"ל, נרצח בביתו יחד עם אשתו, בזמן שהגנו על ביתם. כמו כן, עובדים נוספים במפעל איבדו את יקיריהם. מנהל המפעל, גידי גולדמן, קובע: "המילואים שלנו הם להמשיך לייצר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...