לא אופטימיים: סוכנות הדירוג מוד'יס צפויה לפרסם מחר בלילה (שישי) את החלטתה בנוגע לדירוג האשראי של ישראל. לפי בכירים במערכת הכלכלית שנפגשו עם מודי'ס, לא ברור מה תהיה ההחלטה, אך הם לא פוסלים את האפשרות להורדת דירוג האשראי של ישראל ואומרים שבכל מקרה "הטקסט של ההודעה צפוי להיות ביקורתי מאוד".
לפי אחד הגורמים הכלכליים, התכנית היא לפרסום את הודעת הדירוג מחר אחרי סיום המסחר בארה"ב, עם זאת ייתכן כי בגלל השיחות על הסכם הפסקת אש ייתכן שהפרסום יידחה.
עם פרוץ המלחמה חברות הדירוג מודי'ס ופיץ' הכניסו את ישראל למעקב שלילי. המשמעות היא כי במודי'ס מעריכים שלמלחמה יהיו השלכות המצדיקות את הורדת דירוג האשראי של ישראל, אך הדבר עדיין לא ודאי ומצריך תקופת מעקב.
לא הפתעה גדולה
תקופת המעקב נמשכה כשלושה חודשים ובסיומה, ככל הנראה מחר, צפויה להימסר ההחלטה האם הדירוג יירד או לא. מבחינה סטטיסטית, כאשר מודי'ס מכניסה מדינות למעקב שלילי, ב-70%-80% מהמקרים דירוג האשראי ירד בפועל.
יש לציין כי הורדת דירוג האשראי כבר "מתומחרת" בשוק האג"ח ולא תהיה הפתעה גדולה. מחיר ה-CDS לחמש שנים תאם לפני פרוץ המלחמה לדירוג האשראי של ישראל, ועתה מחירו תואם למחירי CDS של מדינות בעלות דירוג BBB, בעוד שישראל מדורגת על ידי מודי'ס ברמה של A1.
מנגד, תשואת האג"ח הדולרית הממשלתית לעשר שנים בסוף שנת 2023 תאמה לדירוג האשראי הנוכחי של ישראל.
מודאגים מתהליך קבלת ההחלטות
כזכור, באפריל מודי'ס הורידה את תחזית הדירוג מ"חיובית" ל"יציבה" על רקע חוסר הוודאות הפוליטי שנבע מחקיקת הרפורמה המשפטית. על פי גורמים בכירים בשוק ההון, שנפגשו לפני שבועיים עם נציגי חברת מודי'ס, קשה לחזות מה תהיה ההחלטה בקשר לדירוג, וגם לא ניתן היה לקבל מידע לגבי התאריך המדוייק בו תפורסם ההחלטה.
על פי אחד מהמשתתפים בשיחה, "במודי'ס מודאגים מאוד מתהליך קבלת ההחלטות על התקציב ומחוסר השקיפות בתהליך הזה. כמו כן, ניכר היה שהם מודאגים מעלייה בגרעון המבני של הממשלה לאור העלייה בהוצאות הביטחון".
מאידך, לפי אותו גורם בכיר, במודי'ס מודעים היטב לנתונים הפיסקליים הטובים של ישראל, ובעיקר יחס החוב הציבורי לתוצר הנמוך יחסית.
משתתף אחר בשיחות סיכם ואמר ש"אין ספק שבמודי'ס סבורים שהסיכון הכלכלי והפיננסי של ישראל עלה משמעותית, אולם כרגע ההסתברויות להפחתת דירוג לעומת אי-שינוי בדירוג הן שוות, 50-50".
לא מוסיפה נקודות זכות לממשלה
העובדה שתקציב המדינה, שאושר אתמול בקריאה ראשונה בכנסת, הוגש באיחור רב ומגדיל את הגירעון באופן מאוד משמעותי, לא מוסיפה נקודות זכות לממשלת ישראל בעיני חברות הדירוג.
נזכיר עוד כי ב-17 באוקטובר הודיעה פיץ' על שינוי תחזית דירוג האשראי לשלילית. כעבור יומיים הציבה מודי'ס את ישראל תחת מעקב לגבי הורדת דירוג , ובחלוף שמונה ימים הודיעה S&P על עדכון תחזית הדירוג לשלילית.
בהודעותיהן האמורות הזהירו חברות הדירוג מההשלכות של המלחמה על הכלכלה הישראלית, לרבות הרחבת הגירעון ואספקטים מקרו- כלכליים אחרים.
סוכנות הדירוג S&P אישררה בחודש אוקטובר את הדירוג של ישראל ברמה של AA-, אך הורידה את תחזית הדירוג ישראל מ"יציבה" ל"שלילית". הסוכנות ציינה בין היתר, כי התלקחות למלחמה רב-מערכתית עלולה להוביל לירידה של הדירוג בפועל בהודעת הדירוג הבאה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

