טלטלה בכלכלה הישראלית: סוכנות דירוג האשראי מוד'יס פרסמה הערב (שלישי) דו"ח חריג בנוגע לתחזית הכלכלית של מדינת ישראל. לאחר יממה של טלטלה בשווקים ובמטבע החוץ הוחלט בסוכנות דירוג האשראי לפרסם דו"ח חריג אודות הכלכלה הישראלית. במקביל, הבנק השלישי בגודלו בארה"ב, מורגן סטנלי וסיטי בנק, הסירו את המלצת ההשקעה במדינת ישראל.
מנכ"ל מודיס אמר בשיחות סגורות: "אני זועם. מעולם לא שיקר לי באופן אישי כל כך מנהיג מדינה כמו נתניהו. הרצוג נפגש איתי באפריל וביקש שאמתין לנתניהו", וכעת הגיע זמן התגובות מישראל עצמה.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, התייחס לדו"ח החריף שפורסם על ידי סוכנות דירוג האשראי מודי'ס: "הערב קיבלנו הוכחה נוספת למחיר שגובה המשבר בישראל, לא רק בהיבט החברתי אלא גם בהיבט הכלכלי. ההערות החמורות של סוכנות הדירוג הן תמרור אזהרה בוהק לכל מי שהתעלם עד כה מהצורך בהשגת הסכמה רחבה לגבי הרפורמה.
עוד הוסיף בר דוד "כבר היום, למרות מדיניות אחראית של בנק ישראל, המדינה שלנו משלמת הרבה יותר כדי לממן את החוב שלה. מדובר במיליארדים שהממשלה מסיטה לתשלומי ריבית במקום להשקיע אותם בחינוך, בבריאות וברווחה. המשך חקיקה ללא הסכמה יתדלק את האינפלציה ואת היחלשות השקל, והתוצאה היא שהרבה יותר ישראלים יתקשו לסגור את החודש. אני קורא לראש הממשלה ולשר האוצר להתעשת, לגלות אחריות ולעצור מיד את הפגיעה בכלכלה. ההסתדרות בראשותי תמשיך להוביל את מאמצי התיווך לטובת המשק בפרט ועם ישראל בכלל".
יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי התייחס גם הוא לפרסום הדו"ח החריג: "הדו"ח של פירמת דירוג האשראי הוא רק עוד נורה אדומה, חמורה ובוהקת, המצטרפת לרצף של נורות אזהרה ופרמטרים כלכליים ברורים (שבחלקם מופיעים בגוף הדוח), המשקפים את התמונה הכללית – המשק הישראלי בצניחה נוראית שכולה נובעת מהתנהלות הממשלה ומאי הודאות אליה היא הביאה את המשק והחברה הישראלית.
אמיתי הפנה אצבע מאשימה ואמר: "בגלל מדיניות הממשלה, מנועי הצמיחה של המשק כבו, שעורי התמותה העסקית יעלו והכלכלה מתרסקת. אני קורא שוב לראש הממשלה, לחזור למסלול המנהיגות ולהחזיר את ישראל למסלול של התאוששות, שינוי מגמה וחזרה לצמיחה."
אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות הסביר: "הדו"ח של מודי'ס לא מחדש יותר מדי שכן חברת הדירוג בעיקר מציינת את העובדה שהסיכונים שהם ציינו לפני מספר חודשים הולכים ומתממשים. במילים אחרות, הסיכונים הופכים למציאות אבל לא היינו צריכים את הדו"ח של מודי'ס כדי להבין את זה, מספיק היה להסתכל על הבורסה ועל שער החליפין. מה בכל זאת אפשר לקחת מהדו"ח? ראשית את זה שמכיוון שמודי'ס היא חברת הדירוג היחידה שהורידה עד כה את אופק הדירוג של ישראל, הסיכוי להמשך הדרדרות באופק הדירוג או בדירוג עצמו גבהו יותר כעת.
"שנית", המשיך גרינפלד, "שתי חברות הדירוג האחרות שהחליטו בהודעה הקודמת שלהן להותיר את הדירוג כפי שהוא, ציינו בהודעתן שההחלטה מתבססת על הנחה שהאופוזיציה והקואליציה מתקרבות להסכמות. כעת, כשהנחה זו סבירה כמו ההנחה שמזג האוויר יהיה נעים בחודשיים הקרובים, סביר מאוד להניח שנראה גם את חברות הדירוג האחרות מגיבות בשבועות הקרובים להתפתחויות האחרונות".
מחאת ההייטק הגיבה לדו"ח של מוד'יס: "כפי שהתרענו וצפינו קידום מהפכה המשפטית יוביל להחרבת כלכלת ישראל ולחיסול ההייטק. האזהרות החמורות הן רק הפרומו לתהומות הכלכליים שהממשלה הנוראית הזו תוביל אותנו אליהם. זינוק חד ביוקר המחיה - אוכל, משכנתא, דלק, בגדים - הידרדות השקל, עלייה חדה בריבית ובריחת משקיעים הם רק חלק מהאסונות הכלכליים הצפויים לנו. רק עצירה מוחלטת של ההפיכה המשפטית תוכל להחזיר את כלכלת ישראל לפסים"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
