לא זזים: הזמן הארצי הממוצע להמתנה להיתר בנייה עלה בין השנים 2022-2021 בארבעה חודשים לכ־3 שנים וארבעה חודשים - כך עולה מבדיקה מיוחדת שערך עבור "ישראל היום" אתר הנדל"ן מדלן לקראת סוף השנה האזרחית. לשם ההשוואה, זמן ההמתנה הממוצע לקבלת היתר בנייה במדינות ה־OECD עומד על כ־150 יום, כך אומרים בענף. בארה"ב, למשל, מדובר ב־4-3 חודשים, ובחלק ממדינות אירופה זמן ההמתנה יכול להגיע גם לשנה וכמה חודשים.
ההמתנה הממושכת לקבלת היתרי בנייה מהווה גורם קריטי בעליית מחירי הדירות שזינקו בשנה האחרונה ביותר מ־20%: בזמן שהביקושים לדירות הולכים וגדלים הקבלנים ממתינים שנים לקבל היתר בנייה מהעיריות.
איפה הכי התקצר?
לצורך ביצוע הבדיקה, באתר מדלן עקבו אחר הנתונים מרגע שהוגשה בקשה להיתר ועד להוצאת טופס 4 ב־10 הערים הגדולות. מהניתוח של הנתונים עולה כי ההמתנה להיתר ברמת גן אמנם התקצרה בכחודש, אולם מכיוון שמדובר בעיר שבה זמן ההמתנה להיתר הוא מהארוכים ביותר בארץ, הירידה מ־5.11 שנים ל־5 שנים "בלבד" מהווה ירידה מזערית של פחות מ־5% בין 2021 ל־2022.
השנה לא הוגשו בעיר בקשות להיתר בבנייה חדשה, אבל זמן ההמתנה להיתר בהתחדשות עירונית ירד בכמעט שלושה חודשים ל־1,810 ימים, שהם כמעט 5 שנים - אולי בגלל שמספר הפרויקטים נחתך בחצי. זמן המתנה דומה לקבלת היתרי בנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית (פינוי־בינוי ותמ"א 38) תמצאו באשדוד - 1,853 ימים. במקום השלישי בניתוח של מדלן ממוקמת בת ים עם 1,532 ימים.
העיר בה התקצר זמן ההמתנה להיתרי בנייה בצורה המשמעותית ביותר היא ראשון לציון, אך מאידך גם כמות הפרויקטים בה ירדה בחצי. אם בשנת 2021 נאלצתם לחכות 3.5 שנים להיתר בנייה, ב־2022 ירד זמן ההמתנה במעל 18% ועומד על 2.8 שנים. כאמור, בשנת 2021 מספר הפרויקטים בראשון לציון עמד על 45 וב־2022 מדובר ב־21 פרויקטים בלבד, מה שיכול להסביר את הסיבה להתקצרות זמן ההמתנה בצורה דרסטית.
קריית מלאכי בראש
בקריית מלאכי תקבלו הכי מהר את היתר הבנייה עבור דירה חדשה, שם עומד זמן ההמתנה להיתר על 169 ימים בלבד, שהם 5.5 חודשים. מדובר בקיצור משמעותי של זמן ההמתנה, שעמד על כשנה שלמה בשנת 2021.
בגבעתיים תיאלצו לאזור הרבה סבלנות לקבלת היתר בנייה, גם כשמדובר בבנייה חדשה וגם בפרויקטים של תמ"א ופינוי־בינוי. זמן ההמתנה להיתר בבנייה חדשה עומד בעיר על 4.8 שנים עבור שלושה פרויקטים בלבד. בהתחדשות עירונית תיאלצו להמתין אף יותר - למעלה מ־6 שנים לקבלת ההיתר.
לדברי טל קופל, מנכ"ל מדלן, "קיצור זמן ההמתנה להיתרי בנייה הוא חלק חשוב והכרחי בפתרון משבר הדיור בישראל, ומוסכם על כולם שבלעדיו המצב לא ישתפר. למרבה הצער, מהבדיקה שערכנו עולה שהזמן הארצי הממוצע להמתנה להיתר עלה דווקא, וזוהי מגמה מדאיגה, כיוון שבזמן הזה מחירי הדירות זינקו ביתר שאת, ונוצרה תמונה ברורה של היצע שאינו מדביק את הביקוש.
"יוצאת דופן בתמונה זו היא ראשון לציון, שבה זמן ההמתנה להיתר ירד בכמעט שמונה חודשים, אל מתחת ל־3 שנים. מנגד, באשדוד זמן ההמתנה להיתר עלה בכמעט 500 יום, כלומר התארך בשנה וכמעט ארבעה חודשים, לזמן של למעלה מ־5 שנים".
רפורמה וולנטרית
רפורמת "הרישוי העצמי", המאפשרת לקצר את זמני ההמתנה להיתר בנייה על ידי מתן סמכויות להנפקת היתרי בנייה גם לאדריכלים, אמנם יצאה לדרך כבר לפני חודשיים, אך היא וולונטרית, וחלק מהעיריות הגדולות (למשל תל אביב) החליטו שלא לאמץ את המהלך.
"התמונה העגומה שעולה מהנתונים היא תוצאה של הזנחה רבת שנים של תחום רישוי הבנייה בשלטון המקומי", אומר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ל"ישראל היום". "המדינה קבעה מסלול ברור שנכנס לתוקפו בקיץ האחרון שמאפשר לקצר דרמטית את הזמן להיתר על ידי רישוי עצמי שיבוצע על ידי אדריכל שהסמיכה המדינה, אבל העיריות לא מוכנות לאשר זאת.
"אסור לכולנו לשכוח שמדובר בבית שאנשים שזקוקים לו כל כך לא נבנה שנים ארוכות בגלל כישלון ביורוקרטי. אלה חיים של אנשים ונגמר לכולנו הזמן".
מדוע העיריות גוררות רגליים בהוצאת היתרי בנייה, ועוד בשיאו של משבר הדיור בישראל? התשובה היא ברוב המקרים מחסור בכוח אדם. אלא שגם כאשר המדינה מצאה פתרון בדמות הרישוי העצמי, הדבר כאמור לא קורה.
אדריכל העיר תל אביב אודי כרמלי טען בכנס הנדל"ן השנתי של ארגון הקבלנים והבונים מחוז ת"א והמרכז כי המצב בוועדות התכנון קטסטרופלי, אין כוח אדם, ועצם זה שהוצאת היתר אורכת כשלוש שנים היא ביזיון.
כרמלי ציין בהקשר לרישוי העצמי כי במתכונתו הנוכחית הרפורמה לא תעבוד. "צריך להשאיר אחריות כלשהי למוסדות השלטוניים כדי לאפשר למערכת הזאת לזוז".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו