יצרניות הרכב הסיניות כבר ממזמן לא מצטנעות ומציגות חטיבות יוקרה שמאיימות לאתגר את מותגי היוקרה מהמערב – ובפרט את השלישיה הגרמנית שמהווה אמת המידה של התעשיה כולה. גם SAIC (שנחאי אוטומוטיב) המוכרת לנו כיצרנית של מכוניות MG ומקסוס הקימה חטיבת יוקרה משלה בשיתוף ענקית המסחר האלקטרוני עליבאבא. למותג היוקרה שלה קוראים IM (קיצור של של Intelligence in Motion) וגם הוא מתיימר להבטיח סטנדרטים חדשים בפלח היוקרה, כשהוא מגבה אותם בטכנולוגיה, והרבה.
את המכוניות של IM פגשנו לראשונה בתערוכת שנחאי, כשמספר ימים לאחר מכן כבר פגשנו והתרשמנו מהן לנהיגה קצרה במסלולי המבחן של החברה. בפיתוח מותג היוקרה IM, מבקשת SAIC לנצל את היתרונות הגודל. המותג הוא בעל מרכז פיתוח ומחקר עצמאי במתחם של חברות הייטק הפועל בנפרד מהמטה של חברת האם. עם זאת, הוא נשען על ייצור במפעלי הענק של חברת האם המחזיקה בניסיון של עשרות שנים בייצור רכב, מה שעשוי לסייע במניעת “מחלות ילדות” המאפיינות שלל חברות טכנולוגיה שהחלו לייצר גם מכוניות הסובלות לרוב מהיעדר הניסיון בתחום.
שני הדגמים אותם פגשנו, המשפחתית הגדולה המכונה IM5 ורכב הקרוסאובר המקביל לה הנקרא IM6, מכוונים היישר לסטנדרטים המערביים. שניהם מציעים לצד המרכבים האווירודינמיים (עם מקדם גרר של 0.24 במכונית הסדאן ו-0.23 בקרוסאובר) טווח נסיעה של עד 700 ק”מ בתקן ה-WLTP, גרסאות הנעה אחורית או כפולה לבחירה, היגוי לכל ארבעת הגלגלים המאפשר קוטר סיבוב של 4.99 מטרים המשדרג את יכולות התנועה של הרכב בסביבה עירונית כאילו היה מדובר במכונית סופרמיני.
גם פעולת ההגה והבלמים הינה “על-חוטית”, כלומר פועלת בצורה אלקטרונית וללא קשר מכאני בין גלגל ההגה לגלגלים ובין דוושת הבלם לבלמים. הדבר משפר לטענת היצרן את התגובות והופך אותן למהירות ומדויקות יותר, עד פי 3 ממערכת הידראולית, אם כי צריך לזכור שעד כה מערכות כאלו שהוצגו הרכבים אחרים עדין לא הבשילו לחלוטין, בטח מבחינת התחושות לנהג. בסעיף הנוחות מצוידות המכוניות בבולמים אדפטיביים ומתלי אוויר עם כיול המשתנה על פי מצבי הנהיגה. וברוח ימים אלו, אי אפשר בלי AI כשאל אלו מצטרפת גם תוכנת ניהול מבוססת בינה מלאכותית שאמורה לגרום לכל המערכות לתפקד באופן מיטבי.
קפיצת דרך
נהיגת היכרות אמיתית לא התאפשרה לנו משום שבסין אין אפשרות לזרים לנהוג על כבישים ציבוריים (אלא אם עושים רישיון זמני בתהליך מורכב). עם זאת, על מסלול הניסוי ניתנה לנו ההזדמנות לבצע מבחני תאוצה, מהירות, בלימות חרום, הקפות מסלול במהירויות גבוהות, סלאלום ואת מבחן האייל המפורסם (Moose Test) בו שבר דגם הIM5- לפני כשנה בדיוק שיא עולמי, כאשר עבר בהצלחה את מסלול ההתחמקות ממכשול במהירות של 90.9 קמ”ש. אגב, המכונית הצליחה לעשות את אותו המבחן גם בגרסה אוטונומית מלאה (רמה 4) וללא נהג או נוסעים כלל ברכב במהירות של 72 קמ”ש.

על המסלול יכולנו להתרשם מהתאוצות של שני הדגמים, כאשר ה-IM5 מאיצה ב-2.9 שניות ל-100 קמ”ש בגרסת הביצועים שלה. במסלול מיוחד הודגמה לנו מערכת הסיוע לחניות המתקדמת שפיתח היצרן, הכוללת 4 תוכניות חניה בלחיצת כפתור אחת שעבדו באופן מעורר התפעלות. לא רק ביצוע חניות במקביל ובניצב שגרתיות, אלא גם כניסה לחניה באופן אוטומטי במקום שבו היה נדמה שהרכב לא מסוגל לבצע זאת לצד יציאה כמעט בלתי אפשרית מחניה צפופה במיוחד וגם חזרה על תוואי נסיעה לאחור לא רק בקו ישר אלא גם בסלאלום.
התקדמות אוטונומית
ביום האחרון של הביקור הוזמנו לנסוע בדגמי IM6 את הדרך ממרכז העיר שנגחאי למלון שנמצא בפרברי העיר בנהיגה אוטונומית ברמה 2.5. זה אומר שלפי החוקים במדינה חייב אמנם הנהג לשבת מאחורי ההגה עם ידיו עליו ולהביט קדימה, כאשר אם יוריד את היד מההגה ליותר מחצי דקה או את העיניים מהכביש, יתקבלו התראות חזותיות וקוליות שבמידה ולא ישמע להם, הנהיגה האוטונומית תבוטל. רוב הזמן העסק עבד באופן מרשים, אם כי רכב שהגיח מהצד גרם לנהג לקחת את הפיקוד על ההגה משום שהמערכת לא זיהתה אותו בזמן. גם באחד מפקקי התנועה, הרכב פתאום נרדם והיה צורך בהתערבות של הנהג עם לחיצה על דוושת הגז שהוא יתעורר. לעתים הרכב גם נפתח יותר מדי מרווח מהרכבים שנסעו לפני וכאשר הגענו לכביש אגרה, הרכב לא ידע להתמודד עם העצירה לצורך תשלום. בקיצור, היכולות כבר כאן, אך עדיין נדרש ליטוש ולימוד הרכב התמודדות עם מצבי קיצון והנהג ממש לא יכול ללכת לישון. אגב, לא משהו שטרם פגשנו עד כה כמו למשל מערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה, אך בהחלט הפגנת יכולות טכנולוגיות מרשימות.

אלא שאל תצפו לפגוש את המערכת הזו בארץ, משום שהתקינה המקומית לא מאפשרת עדיין שימוש במערכות מהסוג הנ”ל, כך שכדי לשכנע את הלקוח הישראל תצטרך IM להבליט את הפיצ’רים הטכנולוגיים האחרים שלה, וכאמור יש לא מעט כאלו. השאלה הגדולה העומדת מאחורי כל המפגן הטכנולוגי הזה היא עד כמה המכונית הזו אכן בשלה להתחרות בכבוד במותגי היוקרה המערביים. נצטרך לחכות לספטמבר הקרוב, שבו צפויה ההשקה בישראל.
הכותב היה אורח חברת SAIC בסין
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו