הקלישאה החבוטה ש”היום זה לא מה שהיה פעם” מתגלה כנכונה מאד כשמדובר בטנדרים. לפני לא הרבה זמן, טנדרים היו כלי עבודה פשוטים, ספרטנים וקשוחים שהקריבו לא מעט את הנוחות והגב של מי שנהג בהם לטובת כושר העבודה והשרידות.
אלא שלפני כמה עשורים האמריקאים, ששם טנדר ההוא חלק מדרך החיים, החליטו שהטנדר יכול להיות תחליף ראוי לרכב פנאי. לשאר העולם לקח קצת זמן לאמץ את הקונספט אבל בסופו של דבר גם הטנדרים המגיעים מהמזרח מציעים היום נוחות ועיצוב משודרגים ואבזור שלא נופל מהמקובל בקרוסאוברים משפחתיים. אחד מהמקומות האחרונים בעולם שנשאר טנדר במובן הקלאסי שלו הוא ביבשת אפריקה, ובדיוק שם (בדרום אפריקה ליתר דיוק) בחרה פולקסווגן להשיק את הדור של האמארוק.

כשחושבים על טנדר עם סמל פולקסווגן עולה האסוציאציה של טרנספורטר דאבל קבינה נושן ומטרטר או הדור הראשון של הקאדי שהיה בעצם גולף עם ארגז. אלא שמאז 2010 יש לפולקסווגן טנדר בגודל בינוני בתצורה הקלאסית שאנו מכירים מטנדרים יפניים השולטים בשוק. בישראל האמארוק היה יקר למדי לכן נמכר בכמויות נמוכות, אבל בעולם היה מדובר בסיפור הצלחה עם יותר מ-830 אלף יחידות שנמכרו בעיקר בשווקים מתפתחים כמו רוסיה, דרום אמריקה, מקסיקו ו…דרום אפריקה.
פאוור ריינג’ר
פיתוח דגם חדש הוא עסק יקר, ויצרניות הרכב מחפשות היום כל דרך כדי לחסוך כסף ולפנות אותו לאפיקים חיוניים כמו פיתוח רכב חשמלי. פולקסווגן העדיפה לחסוך מעצמה את עלות הפיתוח של אמארוק חדש בכוחות עצמה וחברה לפורד, שיודעת כמה דברים על יצור טנדרים. מדובר בחלק קטן משיתוף פעולה רחב היקף של החטיבות המסחריות הגלובליות של שני יצרני הענק. מלבד האמארוק, גם הדור הבא של הטרנספורטר ושל הקאדי יחלקו בסיס משותף עם טרנזיט וטורנאו קונקט בהתאמה. פולקסווגן תתרום את חלקה במיזם גם בכל הקשור לחשמול הבלתי נמנע, ותהיה אחראית על טנדר חשמלי על בסיס פלטפורמה ייעודית.

האמארוק החדש הוא למעשה אח תאום לפורד ריינג’ר, הטנדר הגלובלי בגודל בינוני של פורד שדור חדש שלו הושק באמצע השנה. הפיתוח נעשה אמנם במשותף לטענת אנשי פולקסווגן, אך השלדה היא של פורד ומהווה גם את הבסיס לברונקו הקשוח. היצע המנועים כולל מנועי טורבו דיזל 4 צילינדרים בהספקים של 150 עד 205 כ”ס וכך גם שמנוע הבנזין 2.3 טורבו שיוצע בשווקים מסוימים מגיע מהמוסטאנג. תיבת ההילוכים האוטומטית בעלת 10 יחסי העברה גם היא של פורד וגם תא הנוסעים כולל מתגים המוכרים משלל דגמי פורד.
אפשר לערוך השוואה בין הדור החדש לדור היוצא, אבל היא לא רלוונטית כיוון שכאמור מדובר בדגם חדש לחלוטין על בסיס שונה לגמרי. ביחס לקטגוריה, האמארוק עם 535 ס”מ מפגוש לפגוש ארוך בסנטימטרים בודדים מהטנדרים היפניים, אך עם בסיס גלגלים של 327 ס”מ יש לו יתרון משמעותי של 15-20 ס”מ עליהם. מי שמתכוון לעבוד עם האמארוק ישמח לדעת שכושר ההגרירה שלו שומה לצמד היפנים ועומד על 3.5 טון, אך כושר ההעמסה שלו גבוה בכ-100-150 ק”ג ועומד על 1.2 טון.

מה בכל זאת שונה? פולקסווגן דאגה להעניק לאמארוק עיצוב אחר, עם חזית אופיינית בעלת שבכה הכוללת שני פסים רוחביים ומגן קדמי בולט, מכסה מנוע גבוה בעל תפיחות שריריות (שקצת פוגע בראות לפנים) וכנפיים מובלטות. למרות שאי אפשר לחדש יותר מדי בעיצוב של טנדרים האמארוק נראה תכליתי וקשוח בלי להיגרר למראה מצועצע.
כיול המתלים לטענת פולקסווגן שונה והם גם התעקשו שלאמארוק יהיה מנוע דיזל V6 כמו בדור הקודם, אם כי גם הוא מגיע מפורד. כך גם הרצון לכלול את שלל מערכות הבטיחות המוכרות והמקובלות כיום (בלימה אוטונומית ,תיקון סטיה, התרעת שטחים מתים, בקרת שיוט אדפטיבית). המושבים, גלגל ההגה והדיפונים הפנימיים שונים ותואמים את קו עיצוב הפנים של היצרן וכך גם ממשק מערכת המולטימדיה. ואם כבר הזכרנו אותה, אז המסך האנכי נראה מודרני ומאפשר סידור נקי ללוח המכשירים, אבל תפעול מערכת המיזוג רק באמצעות מגע הוא לא נח, בפרט כשמדובר ברכב עבודה.

מעבר לכך התחושה בתא הנוסעים הייתה מוצקה למדי כשחומרים רכים לחלקו העליון של לוח המכשירים והדלתות עם תפרי דמה נתנו את הטאץ’ האיכותי המתבקש מטנדר שמנסה להיות תחליף ל-SUV.
בחזרה לאפריקה
בניגוד להשקות בהם הגרסה הנבחנת שונה לחלוטין מזו שתגיע לארץ, הפעם נהגנו באמארוק בתצורה שהספיקה לנחות כבר בישראל. לשמחתנו קבלנו את מנוע ה-V6 הבכיר (פער המחיר מהמנועים הקטנים הופך אותם ללא כדאיים), הנעה כפולה בעלת מצב של הנעה כפולה בחלוקת כוח משתנה גם לכביש ותא נהג כפול. גרסאות קבינה אחת והנעה האחורית קיימות, אבל האמארוק מכוון אצלנו לחלק הגבוה והיקר של הקטגוריה לכן הוא גם יגיע ברמת הגימור הגבוה הנקראת Aventura המאובזרת היטב שכוללת פריטים כמו ריפודי עור, חימום למושבים וחישוקי 20 אינטש עם צמיגים נמוכי חתך של ממש מתאימים לנסיעה בשטח, אבל משתלבים היטב עם תוספות העיצוב המסוגננות. בקיצור, ממש לא טנדר של שיפוצניקים אם כי תוצע גם רמת גימור מעט יותר עממית.
מנוע ה-V6 הזה מזכיר לנו למה אנחנו אוהבים מנועי דיזל גדולים (וסליחה מהירוקים וכדור הארץ). יש לו ים של מומנט (61.2 קג”מ) והשידוך לו עם תיבת ההילוכים מצויין. אמנם התיבה ממהרת להעלות הילוכים וכבר ב-100 קמ”ש תמצאו את עצמכם בהילוך עשירי מתחת לשיא המומנט של המנוע, אבל אין לה בעיה להוריד 3 או 4 הילוכים באופן מידי בעת הצורך, הטורבו שורק קלות והאמארוק מתגלגל קדימה בנחישות של קרנף. עם זאת, משהו בתחושת הכוח שלו קצת מעומעם בגלל בידוד רעשי מנוע מוצלח למדי שמעלים את טרטורי הדיזל בפרט, אז גם בידוד רעשי הכביש. פחות אהבנו את התפעול הידני הלא נוח באמצעות מתגים בצידה של ידית ההילוכים.

בכלל, האמארוק משדר תחושה מוצקה מאד ומשרה ביטחון על הנהג. ההיגוי מנותק, אבל מדויק ובעל משקל טוב, כשלאמארוק לא הייתה בעיה להיצמד לקו הנבחר מבלי להפגין נדנודי אורך האופייניים לטנדרים. מאחור ישנם קפיצי עלה מקובלים כשגם כשהטנדר לא עמוס לא מענישים את הנוסעים בחבטות כשעוברים על פני מפגעים. החיסרון בנוחות הנסיעה הגיע דווקא מכיוונים של הצמיגים. רכבי המבחן התגלגלו על חישוקי 21 מוגזמים שאולי נראים טוב, אך נועלים צמיגים בעלי חתך 45 מיותר לחלוטין שאחראים על קופצנות מוגזמת על פני שיבושים קטנים וגם מגביל את יכולת השטח. לישראל מגיע אמארוק אוונטורה עם חישוקי 20 אינטש וחתך 55 מעט יותר הגיוני.
מסלול השטח שכללה ההשקה לא ממש אתגר את האמארוק שמצוייד בתפריט ראוי הכולל הילוך כוח, נעילת דיפרנציאל אחורית ובקרת ירידה במדרון. בקיצור כל מה שצריך כדי לטפס למקומות ששום קרוסאובר לא יגיע, בטח כשהוא עמוס בציוד לקמפינג משפחתי של שבוע.
מציאות משתנה
פולקסווגן אמארוק החדש נכנס למציאות בישראל שבה אין לא כמעט מתחרים ישירים, זולת טויטה היילקס המזדקן ואיסוזו D MAX, זאת לאחר שמיצובישי טריטון כבר לא משווק עם תקינה אירופאית וניסאן נווארה החדש והמסקרן נותר מסורב עליה משום מה.

האמארוק מתמקם בצד היקר של הקטגוריה, אבל הוא מציע בתמורה יחידת הנעה חזקה ונעימה, תחושת איכות בתא הנוסעים ויכולות כביש ושטח שבהחלט מאפשרות לו להיות אלטרנטיבה לרכב פנאי למי שגם רוצים לטייל בשטח אמיתי ולא צריכים/רוצים את הגודל המפלצתי של הטנדרים האמריקאים.
פולקסווגן אמארוק
מנוע: 3.0 ליטר טורבו דיזל V6
הספק: 240 כ”ס ב-3,250 סל”ד
מומנט: 61.2 קג”מ ב-1,750-2,250 סל”ד
תיבת הילוכים: אוטומטית, 10 יחסי העברה
הנעה: כפולה בשילוב חשמלי. הילוך כוח
בסיס גלגלים: 327 ס”מ
אורךXרוחבXגובה: 188X191X535 ס”מ
מרווח גחון: 23.7 ס”מ
צריכת דלק (מבחן): 8.8 ק”מ/ל’
מחיר: החל מ-360,000 שקלים
בעד: מנוע, תחושת איכות
נגד: קופצני עם חישוקים מוגזמים
שורה תחתונה: טנדר לעבודה וגם לסופ”ש
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו