אחרי חמישה ימים בסרדיניה (באיטלקית Sardinia, באנגלית Sardegna), האי השני בגודלו בים התיכון, כגודלה של ישראל, השוכן באגן המערבי של הים התיכון, אפשר לומר שאין ספק שהישראלים יאהבו את האי, מכיוון שיש בו כמעט קצת מכל מה שמוגדר כגן עדן: אוכל ים־תיכוני מעולה, מאכלי ים מצוינים, יינות טובים, נופים בתוליים מדהימים, ירוק אין־סופי, חופים חוליים משגעים, מי ים בצבע טורקיז, עמקים וצוקים, שמש וגשמים ושלגים, והכל בנועם וברוגע ובשלווה משכרת. בנוסף, הוא נקי בצורה מופתית.
האי סרדיניה הוא הררי ופראי, ותושביו מסבירי פנים ונעימים לתיירים. אפשר לכנותו שמורה, כמעט לא נגעו בו, ויש בו יחסית פחות תיירים לעומת הפוטנציאל התיירותי שלו.
יש בסרדיניה כ־1.6 מיליון תושבים, שטחו כ־24 אלף קמ"ר, תושביו דבקים מאוד במסורת והוא בעל מעמד אוטונומי מיוחד באיטליה. האי עבר לא מעט גלגולים וכיבושים, בין השאר על ידי הספרדים, הרומאים, הפיניקים, היוונים ועוד, וכל אלה הטביעו באי ובתושביו את חותמם התרבותי והקולינרי.
60 איים
תושבי סרדיניה מתפרנסים בעיקר מחקלאות, מדיג ומתיירות, שהיא תעשייה מתפתחת בסרדיניה. עם זאת, האי מפותח מאוד, ומושך אליו תיירים שמחפשים פשטות, מקומות לא המוניים, שקט ופסטורליה. התיירות והעונה החמה הן בחודשי הקיץ בעיקר. בשנים האחרונות גילו את סרדיניה סלבריטאים רבים מכל רחבי העולם, ולא מעט מיליונרים ומיליארדרים הגיעו אליו. זהו מחזה שכיח, לראות מרינות מפוארות עם יאכטות מפוארות לא פחות, ואחוזות פאר בלא מעט מדרונות הרים תלולים.
רובו של סרדיניה אינו מיושב, אבל הוא זכה בערכי טבע באדיבות מופלגת. וכשמדובר בצפון, מדובר באי רומנטי מאוד, אקזוטי מאוד ולא פחות מכך - ציורי. נופיו העיקריים של סרדיניה הם הרים וגבעות ועמקים, ושם ממוקמות התעשיות המסורתיות. אבל עיקר התיירות לאי מתרכז באזורי החוף, שאורכו הכולל הוא כ־1,850 קילומטרים. לא פחות מ־11 מיליון תיירים מגיעים אל האי, בעיקר בחודשי הקיץ. בחורף הקר והקצר התיירות כמעט בהקפאה, אך בזכות הרוחות החזקות האי בתקופה זו הוא גן עדן לגולשי גלים ולשייטי מפרשיות. בכלל, הספורט הימי מפותח מאוד. יש לא מעט מה לעשות בסרדיניה: רביצה על החוף והתענגות על השמש ועל החופים, אבל בכל אזורי התיירות ובערים יש ברים ופאבים ומועדוני לילה ואטרקציות תיירותיות.
חוויה קולינרית
עיקר התיירות באי מתמקד בצפון - בעיירת החוף קאפו טסטה, שממנה אפשר לקחת מעבורת לאי קורסיקה הצרפתי; ובאזור הנופש הגדול ביותר בסרדיניה, בין עיר הבירה קליארי לבין ארצאקנה, ובו נמצאים החופים הכי מפורסמים באי. אך לטעמי, העיר אלגרו (Alghero) היא אחת הערים הקסומות ביותר בצפון. יש בה נמל עתיק, מרינה עם יאכטות, בתי קפה של פעם בטיילת בנמל, מסעדות טובות ורחובות איטלקיים מסורתיים. אלגרו היא חוויית חושים ויזואלית ממדרגה ראשונה. כך גם אתרי הנופש היוקרתיים הממוקמים בקוסטה סמרלדה (Costa Smeralda), חוף הברקת, המשתרע לאורך 48 קילומטרים בצד הצפון־מזרחי של האי, שבו חופים וסלעי גרניט ענקיים, שבהם אפשר למצוא מפרצונים בשפע. הוא חביב מאוד על חוג הסילון, בייחוד בעיירה פורטו צ'רבו (Porto Cervo), שבה מתגוררים בני האלפיון העליון האירופי. מצפון לשם ממוקמת שמורת הטבע המדהימה la maddalena, המאכלסת כ־60 איים קטנים. חובה להגיע לאי הסמוך קאפררה, שבה גר עד יום מותו גיבורה הלאומי של איטליה, ג'וזפה גריבלדי.
סרדיניה הוא חוויה קולינרית מדהימה וכדאי לטעום בו מהמאכלים המסורתיים: בוטרגה (Bottarga) - ביצים מיובשות מטונה, לרוב מוגש כמנת פתיחה על פסטה; פרגולה (Fregola) - פסטה מקמח סמולינה בצורת פתיתים, לרוב עם מאכלי ים; הלחם המסורתי הלאומי קרסאו (Carasau) או Carta Musica - פיתות פריכות ודקות מאוד; קולורגיונס (Culurgiones) - רביולי מוארך הממולא בגבינת פקורינו ועלי מנטה; מלורדוס (Malloreddus) - פסטה טעימה מאוד; וגם מירטו (Mirto) - ליקר מסורתי מקומי מפירות הדס, לקינוח הארוחה.
ומי שסקרן לדעת למה הסרדינאים מאריכים ימים, הנה התשובה: המקומיים שותים יין המכונה vino nero, שכשמו כן הוא, יין שחור, עשיר בארומה וכבד בטעם. מה שמופלא הוא שאף על פי שבסרדיניה יש תעשיית מאכלי ים ענפה, התושבים אינם מרבים באכילתם, אבל כן אוכלים גבינה מיוחדת מחלב כבשים, pecorini sardo, וגבינה ייחודית לאי, ששורצת זחלים לבנים וחיים ויש בה חיידקים בריאים למכביר.
השבוע החל לפעול קו טיסות השכר הישירות לאי סרדיניה. זאת בעקבות הסכם שחתמה חברת קשרי תעופה עם חברת "מרידיאנה", והקו יפעל בחודשים יוני עד אוקטובר. קשרי תעופה תשווק ליעד חבילות נופש בנות ארבעה עד שבעה לילות מנתב"ג לעיר אולבייה (Olbia), בחלק הצפוני של האי, כחבילת טוס וסע, וטיולים מאורגנים בטיסה שבועית.
לדברי יורם מוטעי, מנכ"ל קבוצת קשרי תעופה: "לאחר שהיינו חלוצים בהפעלת טיסות לסיציליה ולקלבריה, מצאנו לנכון לחשוף יעד חדש נוסף באיטליה, שנחשב ליעד שאהוב על התייר הישראלי. אנו צופים כי השנה יטוסו ליעד יותר מ־2,500 איש אשר ייהנו מהחוויה של האי".
הכותב היה אורח חברת קשרי תעופהטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו