"להניע מבצע צבאי מול איראן"

לאחר חשיפת "ישראל היום": ח"כ אבי דיכטר קורא לתכנן מבצעים צבאיים נגד איראן בעקבות חתירתה לבניית פצצת גרעין • "לישראל אסור להירדם"

ברנע יציג מידע רגיש בביקור , צילום: אי.אף.פי

חבר כנסת אבי דיכטר (ליכוד), לשעבר ראש השב"כ ויו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, קורא "להניע מהלכים מבצעיים רציניים בעיקר בצה"ל", לאור ההתקרבות המהירה של איראן ליכולת לפתח פצצה גרעינית. הדברים באים בתגובה לחשיפת "ישראל היום", כי גם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבב"א) טוענת שאיראן מפרה בשיטתיות את ההסכם ומתקרבת לייצור פצצת גרעין.

צילום: רויטרס

לדברי דיכטר, היעדר התגובה האמריקנית להתקפת הענק של איראן על מתקני הנפט של סעודיה (עוד בימי ממשל טראמפ), לימד את האיראנים כי לא ישלמו מחירים על הגברת התוקפנות וההעזה שלהם בכל התחומים. "אי התגובה סימנה עבור האיראנים את מתווה ההתקדמות בתחומים שונים, וביניהם בתכנית הגרעין. המהלך הנועז מבחינתם, עוד כשנשיא ארה"ב היה טראמפ, נטע בהם את האמונה שמול ממשל ביידן הם יוכלו להשיג יותר. העובדה שהאמריקאים עברו לסדר היום על אותה תקיפה, הרחיבה מבחינת איראן את מעטפת הביצועים שהם יכולים לפעול בה", אומר דיכטר.

להערכתו, כפועל יוצא מההבלגה האמריקנית, איראן האיצה את הפעלת קבלני המשנה לטרור, את בניית מערך הטילים ארוכי הטווח, ואת העשרת האורניום - לרמה שתאפשר להם קיצור משמעותי בלוחות הזמנים, אם וכאשר יחליטו להתקדם לנשק הגרעיני. "הם כבר עושים הרבה, בידיעת הסוכנות לאנרגיה אטומית, שלא לומר סוכנויות המודיעין כולל שלנו", אומר דיכטר.

על רקע הגישה האמריקנית, מתריע דיכטר כי ישראל חייבת להיערך לפעולה צבאית. "בשנות ה-90 נרדמה ארה"ב בשמירה וקיבלנו את צפון קוריאה עם נשק גרעיני משמעותי. שם ישראל יכולה הייתה להתבונן בטרגדיה מן הצד. אם חלילה מול איראן השומר האמריקאי יתפוס תנומה, אסור שהצופה הישראלי יירדם שוב".

מנגד, נדב תמיר, מנכ"ל ג'יי סטריט ישראל אומר:"מאז הפרישה החד צדדית של ממשל טראמפ מהסכם הגרעין, איראן במסלול של העשרת אורניום בקצב מסוכן. כזכור לפני הפרישה האמריקאית הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קבעה שאיראן מקיימת את מגבלות ההסכם. הלחץ של טראמפ לא גרם לשינוי מדיניות של האיראנים נהפוך הוא. אין מנוס מחזרה למסגרת דיפלומטית, שתתבסס על החזית הבינלאומית של ה P5 +1 (חמש חברות הקבע של מועצת הביטחון של האו"ם: ארצות הברית, בריטניה, סין, צרפת ורוסיה, ובנוסף גרמניה). ללא דיפלומטיה איראנים יסבלו - אבל זה לא יתורגם לשינוי מדיניות. לאחר החזרה להסכם, מתכוון ממשל ביידן בתאום עם שאר המעצמות, לשפר את ההסכם מבחינת הפיקוח ותאריך התפוגה. בנוסף בכוונתו לעסוק בסוגיית הטילים הבליסטיים והחתרנות האזורית של איראן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר