"הבישול הביתי - אחד מסיפורי הקורונה"

בקבוצת "אסם - נסטלה" מסכמים שנה מאתגרת במיוחד שכללה את מהפכת הסימון והנגיף ששינה את העולם • המנכ"ל: "הנהלת החברה תהיה הראשונה להתחסן"

מנכ"ל אסם אבי בן אסייג // צילום: לירון מולדובן // מנכ"ל אסם אבי בן אסייג

שנה חלפה מאז שהושק הסימון התזונתי והביא עמו מהפכה צרכנית די משמעותית ועתה מתפנה אבי בן אסאייג, מנכ"ל קבוצת אסם-נסטלה, לסכם שנה די משמעותית מבחינת החברה, שכללה, כמובן, גם את השלכות נגיף הקורונה.

"זו היתה שנה מיוחדת", פתח. "פירות השינויים התזונתיים הגיעו לשוק ובדרך פגשה אותנו הקורונה ששינתה מספר סדרי עולם. כל התהליכים אצלנו החלו בהדרגה כמו בנסטלה. הוספנו רכיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים וסיבים תזונתיים וברכיבים אחרים כמו סוכר, שמן ושומן רווי שזו מהות הרפורמה של ליצמן, ביצענו הפחתה. בנוסף, המשכנו להיות גורם שנותן מענה לצרכים כמו צליאקים ,סוכרתיים וטבעוניים והגדלנו את מגוון המוצרים בעולמות באלו. שינינו 300 מתכונים וזה היה מלווה במאות מק"טים שהושקו בשנה הזו. הגענו למצב ש-75% מהיקף המכירות של המזון של אסם -נסטלה בישראל היו פטורים מסימון בשלב הראשון".

"כמובן שההפחתה היתה חלק מרכזי מהעשייה שלנו, דוגמת סוכר, מלח ושומן רווי. ביצענו הפחתות של 487 טון סוכר, 1,134 טון שומן, 164טון מלח ו-542 טון שומן רווי. זה שינוי רדיקלי בהרכב התזונתי של החברה.

איך היו התגובות?

"זה התקבל בצורה טובה ובסופו של יום, יש סיפורי הצלחות סביב ההפחתות. אחד המרכזיים מתמקד באותם מקרים שבהם ביצענו הפחתות הדרגתיות בכמויות הסוכר, השומן והמלח. כאשר הגענו לצרכן עם המוצרים הללו הם התקבלו באופן טבעי ללא שימת לב מיוחדת. הצרכן לא שם לב שבביסלי הורדנו בחמש שנים את כמות המלח בהדרגה ולכן בהשקה לא נאלצנו להוריד את כמות המלח. היו מקומות בכניסת התקנות לתוקף, שבהם ביצענו הורדות דרמטיות ולכן היינו צריכים להביא פתרונות מיוחדים. שם ייצרנו גרסה אחרת לגרסה המתוקה או המלוחה".

באסם מציינים מגוון שיפורים שנערכו השנה. בויטמנצ'יק, לדוגמא, הושקו שלושה מוצרים חדשים בפיתוח חדשני עם 50% פחות סוכר. תחום הסירופים בצמיחה של 14.5% בתקופת הקורונה, כאשר ויטמנציק עלה ב 18.8%. המוצר המופחת סוכר מהווה היום 6% מהמכירות של ויטמנציק.

גם הקטשופ הרגיל של אסם עבר תהליך של הפחתת סוכר. בשנת 2021 הקטשופ הרגיל יסומן רק כמות הסוכר הרגילה ולא בנתרן. הקטשופ המופחת מכיל 56% פחות סוכר. הכמות המקורית של סוכר בקטשופ המופחת היתה 12.6% ובנתרן היה ערך של 520 מ"ג למאה גרם. בשלב הראשון של מהפכת הסימון התזונתי של ליצמן בוצעה הפחתה הדרגתית בסוכר מ-12.6% ל-12% והנתרן ירד מ520 מ"ג ל 480 מ"ג, כעת, לקראת השלב השני ירדה כמות הסוכר מ12% ל-9.9% והנתרן מ500 ל 395.

באשר לעוגות, אסם השיקה עוגה מקבילה לעוגת הבית שהינה מופחתת סוכר שהפכה להצלחה מסחררת. 50% מהמכירות של העוגה בטעם זה היו של העוגה המופחתת. למרות שהעוגות הללו חוו ירידה השנה בגלל שמדובר בעוגות שנצרכות מחוץ לבית, נתח השוק של העוגה המופחתת עלה. גם הפתי בר המופחת סוכר תפס 15% מהמכירות. באופן כללי, פתי בר גדל השנה ב 13% בשל אפייה ביתית בקורונה.

בתחום המלח, יש כעת פחות מלח בבייגל ובקרם קרקר. מדובר באלטרנטיבה במליחות מעודנת שבשני המוצרים תפסה. בבייגלה אומרים באסם כי הקבלה היתה טיפה פחות מחבקת כי אנשים אוהבים מלוח. לעונת זאת את הקרקרים קיבלו הצרכנים בחיבוק גדול היות והם מורחים עליהם משהו.

איזה מוצר מופחת לא הצליח?

לדברי זהבה מרטינוביץ', מנכ"לית חטיבת החטיפים באסם, מדובר בבמבה נוגט במתיקות מעודנת בלי סימון תזונתי. "ידענו שזה פחות טעים מהבמבה הרגילה ולכן השארנו את זה לצד המוצר הרגיל. להפתעתנו, הצרכנים אפילו לא ניסו. ההתנסות והקבלה היו מאד נמוכות, עד שהבנו שצריך לבטל את זה. הסיבה היא שבמוצר כל כך מפנק, הצרכנים לא רצו לוותר על הטעם. זה קרה כבר חודשיים אחרי ההשקה, הוא פשוט ישב על המדפים ולא זז".

מפעל במבה בקרית גת // צילום: לירון מולדובן
מפעל במבה בקרית גת // צילום: לירון מולדובן

"בכל מקום שהטעם היה אותו דבר, ביטלנו את המוצר הרגיל. אם הורדתי את המלח בביסלי ובבמבה והקהל חיבק את זה, זה היווה תחליף. בשינוי דרסטי שמנו את המוצר המופחת ליד. ברוב המקרים זה התקבל יפה, אבל במוצר הזה זה לא התקבל יפה. במבה נוגט הוא מוצר שפונה לקהל של צעירים שקונים את המוצר בגלל הטעם. ברגע שאתה נוגע בטעם הם לא נוגעים בזה ולכן זה מאד תלוי בקהל הרלוונטי שעבורו המוצר מיוצר".

איך משבר הקורונה השפיע על הצריכה?

"אין ספק שהקורונה שינתה את אורח החיים של כולנו", סיפר בן אסאייג. "אנחנו מבלים יותר בבית וטרודים ממצב הבריאות ומהמצב הכלכלי ומחפשים רגעים של נחמה ופינוק. אנחנו יכולים לראות טרנדים שמאירים את הדרך כתוצאה ממשבר הקורונה והם רכיבים תזונתיים בריאים יותר. אנחנו רואים מגמה מאד ברורה של התמקדות במוצרים שהם עם רכיבים איכותיים. אנחנו רואים בהחלט נטייה לריכוזי חלבון יותר גבוהים ונטייה של מעבר מבשר לתחליפי בשר".

"הבישול הביתי הוא אחד מסיפורי הקורונה. היקף הבישול והאפייה הביתית עלה ב 20% ונתנן לנו להתמודד עם פיתוחים שיתאימו לצורך החדש שנוצר. לצד זה אנחנו רואים גם התפתחות בניגוד לציפיות של תהליך של פרימיוזאציה. מדובר בקבלה מושלמת של מוצרי פרימיום על ידי הצרכנים הישראלים".

בין המוצרים שהושקו לאחרונה, ניתן להבחין במותג פיטנס שהפעם השיק חטיפים מלוחים מדגנים מלאים המכילים 119 קלוריות. בן אסאייג הוסיף: "הקורונה חיזקה מודעות לנזקי הסביבה ורצון לשמור על קיימות. המוטיבציה הראשונה זה רווחת בעלי חיים  ולכן אנשים מחפשים תזונה מהצומח. כך למשל השקנו קטגוריה חדשה של חוויה של בשר ללא בשר. המוצרים שהשקנו תחת מוצרי סנסשיונל הם היחידים בקטגוריה ללא סימון אדום. גם בשלב השני של ליצמן ב 2021 לא נסמן. למרות שנכנסנו שניים לקטגוריה אחרי הביונד, אנחנו מובילים בביטחה. בבורגר אנחנו מהווים 54% נתח שוק ובביונד 43%. ב"בשר" טחון אנחנו מהווים 65% וביונד מהווים את השאר. זה מנוע צמיחה לשנה הבאה ויש לנו תכניות להצמיח את הסגמנט הזה.

ומה בגזרת הקפה?

לדברי נחום זיימן, מנכ"ל חטיבת הקפה ודגני הבוקר בקבוצת אסם-נסטלה "בהמשך למגמת הפרימיום והפינוק, היתה לנו את ההשקה של הקפסולות של סטארבקס בשיא הקורונה. היה דיון אם לדחות את ההשקה ובסוף הלכנו על זה. אנחנו תופסים היום יותר מ 20% נתח שוק".

בן אסאייג הוסיף: "כל הדברים מביאים אותנו לשורה של מסקנות. מטרתנו תמיד היתה להעשיר מוצרים בריאים, שתהיה כמות מדודה של סוכר, שומן ומלח כדי לשמור על הטעם ולכוון לתזונה מאוזנת. המסקנה שלנו היא שבמוצר מפנק כמו השוקולד, הצרכן הטבעי הוא הנוער והוא לא מוכן להתפשר על הטעם, לא משנה כמה טכנולוגיה תשים. זו תובנה חשובה לעולם השוקולדים הגלידות. לכן, אם רוצים להצליח בהפחתה, צריך לעשות את זה בהדרגה. טעם זה דבר נרכש.

"במוצרים הללו ההפחתה תהיה הדרגתית של שיעורים קטנים כל שנה, של 3-5% אחוזים. אין לנו שאיפה להביא את השוקולד לסימון של ליצמן כי זה לא יהיה שוקולד. ב-2021 יש את השלב השני של הסימון של ליצמן ו-205 מוצרים שלנו פותחו מחדש . כתוצאה מכך 72% מהמוצרים שלנו לא יסומנו באף מדבקה".

מה קרה למחירים השנה?

בן אסאייג: "המחירים שלנו לא השתנו. אין ספק שעליית מחירי החיטה ובמוצרים בסיסים מאתגרת אותנו כיצרנים אבל נמצא כל דרך להתייעל כדי להימנע משינוי מחירים. שינוי מחירים לא נמצא בתכניות שלנו".

איך השפיעה הקורונה על החברה?

"העולם המוסדי כמעט ונעלם. אנחנו משרתים מסעדות ובתי מלון והעולם הזה די נעלם. היו ימים שהוא לא זז. השנה יש ירידה כוללת של כ-40% בקרוב. זו ירידה מאד גדולה. מצד שני, הצריכה בבית גדלה בשיעורים יפים. שוק המזון גדל ב 8.9% ואנחנו גדלים באופן די דומה. בסופו של יום אנחנו די מאוזנים.  לגבי העובדים. העובדים עבדו רוב הזמן מהבית למעט עובדי השטח. לא הפחתנו אף עובד ולא שלחנו אף אחד מהעובדים שלנו, הנהלת החברה שלנו תהיה הראשונה שתתחסן לקורונה, כולל אותי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר