קבינט הקורונה אישר את פיילוט הקניונים: 15 מתחמים יחזרו לפעילות ברחבי הארץ עד 6 בדצמבר. במהלך יותר משבוע יתבצע פיקוח בכל קניון אחר הנחיות למניעת התקהלות והידבקות בנגיף הקורונה. בהתאם לפיילוט, הממשלה תחליט אם להרחיבו ליתר הקניונים בארץ.
כתבת: היאלי יעקבי-הנדלסמן // צלם: שמואל בוכריס
שישה מתוך 15 הקניונים שייכים לשתי הקבוצות הגדולות בשוק, עזריאלי ומליסרון-עופר, בחלוקה שווה. קניוני עזריאלי שייפתחו הם המתחמים במלחה בחיפה ובאיילון שברמת גן. קניוני מליסרון-עופר שיחזרו לפעילות הם המתחמים בבאר שבע, בפתח תקווה ובקיריון שבקריות. שתי הקבוצות צפויות לפתוח את הקניונים בשישי בבוקר.

תשעת הקניונים האחרים ייקבעו בשלוש הגרלות עבור יתר הקבוצות. כל הגרלה תיערך עבור שלושה קניונים באזורים: ירושלים ודרום, תל אביב ומרכז וצפון וחיפה. כל קניון המעוניין להשתתף בהגרלות יתחייב בהצהרה לפעול לפי הנחיות משרד הבריאות. מועד הפתיחה של תשעת המתחמים ייקבע בהתאם ליכולת של כל קניון.
שר האוצר ישראל כ"ץ בירך: "מדובר בצעד חשוב נוסף בפתיחת המסחר. אני מצפה מכל משתתפי הפיילוט לעמוד בהגבלות שנקבעו ולשמור על ההנחיות כדי שנוכל להמשיך להחזיר עובדים רבים למעגל העבודה, לשמור על בריאות הציבור ורמת תחלואה נמוכה".
שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ מסר: "פתיחת הקניונים תחזיר עשרות אלפי עובדות ועובדים למעגל העבודה ותביא לצמיחה מחודשת של המשק. הצלחת הפיילוט מחייבת את בעלי הקניונים, בעלי העסקים והצרכנים לשמור על הנחיות התו הסגול".
מתווה השווקים: מה מותר ומה אסור
בהודעה משותפת של משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות עודכן גם לגבי פתיחת השווקים והמוזיאונים. כפי שדווח ביום שלישי האחרון, הושג מתווה לפתיחתם של חמישה שווקים גדולים: מחנה יהודה בירושלים, הכרמל והתקווה בתל אביב, והשווקים העירוניים בחיפה ובבאר שבע. אליהם יצטרפו עשרה שווקים נוספים בנתניה, באשדוד, באשקלון, ברמלה וביישובים נוספים.
על פי המתווה שהוסכם, התפוסה המותרת בשוק היא ביחס של אדם אחד לכל שבעה מ"ר. בנוסף לכך, בכניסה לכל שוק שייפתח יפעלו סדרנים שיווסתו את תנועת הלקוחות ויסבו את תשומת לבם לחובת ההקפדה על עטיית מסכה ושמירת מרחק. כמו כן, הסדרנים "יערכו רישום של מספר ההפרות וסוג ההפרה לצורך בקרה".

במקרה שאין מפעיל לשוק, האחריות תעבור לרשות המקומית והחובות בנוגע להפעלת המתחם יחולו עליה. מפעיל השוק יחויב להנחות את עובדיו ואת בעלי הדוכנים באשר להנחיות ויוודא כי הם פועלים על פי התקנות. המפעיל יידרש גם להפריד ככל הניתן בין הכניסות והיציאות מהשוק.
בשטח השוק לא תתאפשר אכילה או הצבת שולחנות וכיסאות, ואף תימנע גישה לשולחנות המקובעים לקרקע. בנוסף, לא ניתן יהיה לקיים אירועים או מופעים במתחם השוק.
גם המוזיאונים חוזרים לפעול
המוזיאונים שיורשו להיפתח: מדעטק, מוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב לאמנות ומוזיאון ישראל. "שלושה מוזיאונים נוספים ייבחרו באמצעות הגרלה שיערוך משרד התרבות והספורט", צוין בהודעת המשרדים הלילה. "שניים מתוך המוזיאונים הנבחרים יצטרכו להיות במחוזות חיפה, הצפון או הדרום. הזמנה להגרלה תפורסם באתר האינטרנט של משרד התרבות והספורט".
המבקרים יוכלו להגיע למוזיאונים רק בהזמנה מראש. מפעילי המוזיאונים יקבעו מנגנון לוויסות האנשים במתחם. הסיורים יוגבלו לעשרה משתתפים, בתיאום מראש, ותנועת המבקרים תתבצע לכיוון אחד.
על פי המתווה, "סמוך למוצגים המזמינים מגע של המבקרים, המפעיל של המוזיאון יציב סדרן בסמוך לכל מוצג פעיל, שיסב את תשומת לבם של המבקרים לחובת שמירת מרחק ואיסור התקהלות ויחטא את המוצג לאחר כל משתמש". אי עמידה בתקנות תוביל לקנס בסכום של 5,000 שקלים.
בנוסף לכל זאת, הקבינט העניק אישורים נוספים לספורטאים עד 9 בדצמבר. סוכם כי "ההגדרה של ספורטאי תחרותי תתוקן, כך שהיא לא תסויג לספורטאי שהוא קטין בלבד בענפים שאינם ענפי השחייה והמים. ההיתר הקיים להפעלת מקום ציבורי ועסקי המשמש כמקום אימון עבור ספורטאי תחרותי – יחול עבור ספורטאי קטין או ספורטאי בגיר בענפי השחייה והמים (כפי שיש היום)".
עוד צוין כי "ניתן יהיה להפעיל מקום ציבורי ועסקי המשמש עבור אימון ספורטאי תחרותי, אשר מצוי בשטח פתוח, גם עבור ספורטאים תחרותיים שאינם קטינים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו