צילום: רויטרס // הכור בבושהר. "רק שיחות יעצרו את התוכנית"

"איראן הפסידה יותר מ־100 מיליארד דולר בגלל תוכנית הגרעין"

כך מפרסם מכון אמריקני • רה"מ: "אסור שיתקיימו שיחות עם איראן בזמן שהיא מאיימת לפתח נשק גרעיני ולהשתמש בו"

 

רגע לפני חידוש שיחות הגרעין מחר בקזחסטן בין שש המעצמות לבין איראן - שיחות אשר במערב לא תולים בהן תקוות רבות - שני מכוני מחקר פירסמו אתמול נתונים אשר מוכיחים כי הכלכלה האיראנית ספגה הפסדים כבדים בגלל התעקשות מנהיגי המדינה להמשיך לפתח פצצה גרעינית למרות הסנקציות הבינלאומיות.

על פי הדו"ח של המכונים האמריקניים "קרניגי לשלום בינלאומי" ו"הפדרציה של מדענים אמריקנים", האיראנים איבדו יותר מ־100 מיליארד דולר של הכנסות פוטנציאליות מנפט ומהשקעות זרות.

לטענת מחברי הדו"ח, אי אפשר לעצור את התוכנית הגרעינית של טהרן, גם לא בפעולה צבאית, והנתיב הדיפלומטי הוא היחידי שיכול להבטיח פתרון שמונע עימות. "אין סיכוי שאיראן תיפטר ממה שהיא ומדינות מתפתחות רבות מתעקשות עכשיו שזאת זכותן - הזכות להעשיר אורניום", נכתב.

בדו"ח, שנקרא "האודיסיאה הגרעינית של איראן: מחירים וסיכונים", נעשה ניסיון לשקלל את ההפסדים שנגרמו לרפובליקה האיסלאמית מאובדן הכנסות. כמו כן הדו"ח מציין כי לאור העובדה שלאיראנים אין מאגרי אורניום עצמאיים גדולים, היא לא תוכל להקים מערך גרעיני עצמאי לחלוטין.

כותבי הדו"ח מציינים כי אין היגיון אסטרטגי ותכנוני במתן עדיפות לקידום אנרגיה גרעינית באיראן, שכן "התוכנית הגרעינית הפחיתה את יכולתה של המדינה לגוון ולהשיג עצמאות אמיתית בתחום האנרגיה". 

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אתמול שוב לסוגיה האיראנית. בפגישה עם שר החוץ של נורבגיה, אספן איידה, אמר נתניהו כי "אסור שאיראן תקיים מודל שבו היא מקיימת דיונים ובד בבד מפתחת נשק גרעיני ומאיימת להשתמש בו".

ראש הממשלה הוסיף כי "יש נושאים חשובים רבים במזה"ת, למשל ניסיונותינו להשיג שלום עם הפלשתינים ונושאים אזוריים אחרים, אך כולם יישארו בצל אם איראן תאמין שיש לה זכות לפתח נשק גרעיני ותמשיך לעשות זאת. מטרתנו העיקרית היא למנוע זאת". 

שר החוץ האורח אמר כי "אנו מודאגים מחוסר שיתוף הפעולה מצד איראן, מכך שסבא"א מקבלת אישור לבקר באתרים חסרי חשיבות אך לא באלה שאנו מעוניינים לבקר בהם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...