מאז פרוץ משבר הקורונה, התנהגות הדיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית החלה להיות בולטת יותר. הימנעות מהתקהלויות והטלת סגר על מקומות מסוימים גרמו לנו להתנהג אחרת, להיזהר יותר, לחשוש יותר. יש תמיד את הדיירים שיגרמו לנו להבין למה נכנסנו לעולם ההתחדשות העירונית מלכתחילה.
הקורונה החלה לקבוע גורלות של פרויקטים ברחבי הארץ. מרגישים את זה באוויר ונרגיש את זה אף יותר כשנשב מול דיירים לשיחת "יחסינו לאן".
חלקנו מושפעים מהשכל, אחרים מהרגש או מהאינטרס, ויש כאלה שפשוט זורמים. כמובן שלכולנו יש תכונות שגורמות לנו להיות מי שאנחנו, ותכונות אלו תמיד יסגירו אותנו בפני האדם שעומד מולנו.
קבלו 4 סוגי טיפוסים שונים, שהם ללא ספק חלק אינטגרלי בהתמודדות עם תהליכי התחדשות עירונית.
ארבעת הטיפוסים
- התומך הנלהב: ממליך המלכים ומשכנע ההמונים. לרוב משתף פעולה עם היזם לאורך כל הדרך ומסייע לתהליך. בדרך כלל טיפוס חברותי, אנרגטי, נמרץ בהובלת הדיירים לזרועות היזם. אדם שמקבל החלטות מהר, לא פוחד להיות בפרונט ולהוביל מהלכים.
יש להתנהל מולו באדיבות, כי זה דייר המפתח לפרויקט. דייר כזה יעזור לתהליך, וכדאי מאוד שישתתף בנציגות הדיירים, על מנת שדברים יזוזו מהר.
- הסחטן: קומבינטור, שחקן ראשי במשחק של עצמו. לרוב יהיה תומך נסתר אך לעולם לא יודה בכך. לפעמים עומד וצופה מהצד, על מנת לדוג מידע מכולם ולהשתמש בזה לטובת אינטרסים אישיים או טובות הנאה נוספות לעצמו. יאסוף פרטים על כולם ועל הכל, ואז בום, יגיע לשולחן לנהל מו"מ בשביל לקבל 2 שקלים נוספים. תסמכו על כושר הדיבור שלו שיוציא לעצמו עוד שדרוג, עוד מטר, עוד מחסן. אדם זה יתמקד בטפל ולא בעיקר, על מנת לבסס את בקשותיו המוגזמות. הוא יבדוק איתך כמה פעמים במילה: סגרנו? וימהר להושיט יד ללחיצה הרמטית, על מנת לחתום את העניין.
חשוב ליצור איתו כימיה מצוינת, יש לספק לו הרבה דוגמאות מפרויקטים אחרים ולהדגיש בפניו שפרויקט זה לא שונה משאר הפרויקטים בעיר. הומור תמיד עוזר.
אל נא תטעו, יש להיזהר מטיפוסים כמוהו כי בדרך כלל מילה אחת לא במקום יכולה לפוצץ מו"מ של חודשים. ברגע שנוצרה כימיה טובה, יש להתמקד אך ורק בהובלת העסקה לגמר ולחתימה.
אם תתנהלו איתו נכונה ותיתנו לו להרגיש שקיבל מה שרצה, אך בפועל לא פגעתם בעיקרון השוויון והחוקיות של המשחק, תטפחו לעצמכם על השכם, כי הצלחתם לגייס את החייל היריב אליכם לפלוגה. בדרך כלל הוא ימחא כפיים לעצמו וירקוד כל הדרך לבנק. תנו לו, למה לא?
- הדבורה: עוקץ את האויב. דייר עם הצמדות, דירת גן או דירת גג, דייר ששיפץ את הדירה והפך אותה למבצר. דיירים אלה לא יחתמו על ההתחלה. האלמנט התכנוני והאלמנט הקנייני משחקים פה תפקיד חשוב עד מאוד.
איתם נשקיע קצת יותר ונדבר בסקיצות, בנתונים פרקטיים ונראה להם איך דירתם תפוצה במסגרת התהליך. איפה תהיה המרפסת וכמה מטרים, איפה הסלון ולאן הוא פונה. אלה דיירים שיתמסרו לתהליך, אבל גם דיירים שיכאיבו לנו בכיס, כי הם לא כמו כל השאר, אלא מיוחדים ומורכבים.
- הסרבן: מפחד לפגוע בנוחות שלו, בזמן שהעולם המשיך הלאה. בדרך כלל יתאפיין כאדם חששן, או דייר מבוגר מעל גיל 70. אדם שלא רוצה לחוות כאבי ראש מיותרים, כפי שכבר חווה בעבר. טיפוס שלא אוהב סיכונים מיותרים בחיים.
אחרי שכולם כבר איתך, הוא עדיין מתעקש על שלו. איך לעזאזל תקנה אותו? לא בחומריות ולא במה שהוא יקבל בפועל במסגרת ההליך. למה? כי דייר זה רוצה תשומת לב, רוצה שידברו איתו ברגש, בחום ואהבה. הוא מעוניין לדבר על זכרונות העבר ולשתף אותך בחייו - איך לחם במלחמות, חיתן את הבת, איבד את קרוביו או סתם לשוחח על כמה שהוא בודד.
יש להתאים את עצמך למי שיושב מולך, כי התחדשות עירונית זה קודם כל אנשים, ואנשים זה הרבה פסיכולוגיה.
יש לזכור כי לכל אדם יש עמדות, אמונות, תפיסות, ציפיות, יכולות ומניעים המשפיעים על התנהגותו. אל תראו רק את המטרה, אלא הביטו גם בדרך שאתם עושים מול האנשים, היא חשובה לא פחות. שתהיה שנה טובה ובריאה לכולם.
בשיתוף נרקיס רחמימוב, משפטנית ומנהלת ייזום פרויקטים בנדל"ן ובינוי narkislaw7@gmail.com
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
