מנכ"ל משרד הבריאות: "נתוני התחלואה מדאיגים, אך לא איבדנו שליטה על המצב"

פרופסור חזי לוי התייחס להתפרצות הנגיף, כשברקע החשש כי מגבלות הקורונה יוחמרו מחדש • בשבוע החולף התגלו מאות מקרי הידבקות בכל יום • היום התקיים דיון מיוחד של המועצה לביטחון לאומי, ומחר יתכנס קבינט הקורונה בעקבות המצב

צילום: לירון מולדובן // חזי לוי

מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס, פרופסור חזי לוי, קיים הערב (ראשון) מסיבת עיתונאים בעקבות החששות מהתפרצות גל שני של נגיף הקורונה בישראל. 

המנכ"ל פתח את דבריו בפירוט נתוני התחלואה בישראל, תוך שהוא מציין כי בימים האחרונים מתגלים כ-300 חולים מאומתים ביום. לוי ציין כי אמנם הייתה עלייה בכמות הבדיקות, אך זהו לא ההסבר היחיד לעלייה מכיוון שגם אחוז החולים שמתגלים בבדיקות עולה.

"אנחנו רואים הרבה יותר חולים צעירים יותר מאשר שראינו בחודשי הסגר", המשיך לוי, "המאומתים מפוזרים ביותר מ-50 ישובים, מה שמלמד אותנו על התפשטות קהילתית רחבה. אם בהתחלה היה אחוז ניכר של שבים מחול, כעת זה לא קיים ומדובר בתחלואה קהילתית , מה שמביא אתגר בקטיעת שרשראות ההדבקה וחקירות אפידימיולוגיות".

"הוריתי על פתיחת שלוש מחלקות קורונה נוספות"

"אתמול הוריתי על פתיחת שלוש מחלקות קורונה נוספות, כדי לקדם את פני העלייה באשפוזים ובחולים קשים ומונשמים. אנו מקיימים הערכות מצב עם הנהלת משרד הבריאות, שר הבריאות ראש המלל ראש הממשלה, שנותן את דעתו והנחיותו בנושא ומנכלים נוספים במשרדי הממשלה", סיים לוי את דבריו ופתח את הדיון לשאלות. 

לשאלה האם יש מקום להטיל סגר, אמר המנכ"ל כי הוא לא מאמין שיש מקום להטיל סגר בשלב זה, אך הזהיר כי אם לא יישמרו הנחיות משרד הבריאות, יתכן והוא יוטל בעתיד. "אני לא חושב שצריך ללכת לסגר. גם הממשלה עדיין לא מדברת על זה. אבל - וזו קריאה לחברי אזרחי ישראל - הדבר הוא בידינו.

נתוני הקורונה בישראל // באדיבות משרד הבריאות
נתוני הקורונה בישראל // באדיבות משרד הבריאות

"אנחנו חיים עם המחלה היא לא נעלמה, אנחנו יכולים לה. ניתן לפעול במשנה זהירות - הקפדה על הכלים תשמור עלינו מפני הסגר. אף אחד לא רוצה לחזור לסגר, אף אחד לא רוצה לסכן את הבריאות. אם נבין המחלה עוד בקרבנו שהיא לא תמה, ונבין שאנחנו יכולים להשטיח את העקומה ואת מספר הנדבקים, נוכל להתקיים בצל הקורנה. זה ייקח עוד זמן רב עד שיפתחו חיסונים, תרופות ועוד".

"להתחסן מפני השפעת בחורף"

"הבדיקות הן דבר חשוב",התייחס לוי לשאלה בנוגע לכמות הבדיקות שנעשות בארץ, "היום אנחנו יותר ליברליים ואנחנו מנסים להקפיד לעשות את הבדיקות, אך צריך להקפיד לפענח נכון, ולעשות זאת נכון". אם נעשה בדיקה לכל הא-סיפטומטיים שלא באו במגע עם חולה, אין בזה שום תועלת במניעת המחלה. מצד שני, הגברנו את נושא הבדיקות בקרב א-סימפומטיים שהיו בסביבת מי שהיו במעגל ראשון ושני, וגם בבתי אבות. הגברנו את הבדיקות בקרב האוכלוסיות הזרות, המוחלשות. לשמחתי נפתחה מעבדה נוספת בפתח תקווה. כל זאת במטרה לקטוע את שרשרת ההדבקה ככל שניתן".

"הציבור מקבל מסר ברור, אבל הוא עייף מהסגר הקשה ולכן יש את המשמעת בתקופת הסגר שהצליחה להוריד את התחלואה אבל כעת הציבור עייף וחי בתחושה שהקורונה ממנו והלאה. אני לא רוצה  להלך איימים אם נראה שמתווה לא נשמר, והנחיות לא מבוצעות, נצטרך לחשוב ואולי ללכת חזרה, ולאסור את אשר התרנו, לפחות חלקית", הוסיף בהתייחסו לאפשרות של סגר נוסף".בנוגע למערכת החינוך, לוי אמר: "אם תהיה פעילות בחופש, כגון בתי ספר של הקיץ, אנחנו מצפים שהם יפעלו במתווה שמצמצם את החשיפה - מסכות, מרחק, הכל לפי ההנחיות".

"החורף מציב בפנינו מצב בעייתי. הסימפטומים של שפעת והקרורנה דומים, ובראשית החורף השנה לא יהיו חיסונים לקורונה,  אך יהיו גם יהיו חיסונים לשפעת ואני קורא לכולם - לכו התחסנו לשפעת. ככל שנתחסן יותר לשפעת, וננקה את השפעת, נחלה בה פחות, נוכל להקל על בתי החולים ועל העומס, ונוכל לפתח שחולים שפיתחו סימפטומים או חום מפתחים קורנה, כי הם חוסנו משפעת. לכשהחיסון יוצג - לכו התחסנו לשפעת", אמר בנוגע להתכוננות לעונת החורף והוסיף, "תרחיש הקיצון, שמדבר על 5,000 מונשים ויש כזה שעמוד על 3,000, זה לא אומר שבהכרח התרחישים האלו יקרו. אבל אנחנו בודקים אותם, ובמקביל אנחנו רוכשים מכשירי הנשמה כדי שיהיה לנו מספיק לכל מצב". 

דו"ח של אמ"ן קבע: הגל השני כבר כאן

בשבוע האחרון עלה החשש מכך שהעלייה בקצב ההידבקות בנגיף ברחבי ישראל מסמלת תחילתו של גל שני, כאשר מאות חולים חדשים אובחנו כל יום. דו"ח שחובר באגף המודיעין בצה"ל אף טען כי גל שני שכזה למעשה כבר החל, אך הדו"ח נדחה על ידי גורמים בכירים במערכת הבריאות. על הדו"ח אמר לוי: "זהו מסמך חשוב ומעניין. במסגרת העבודה שלנו יושבים אנשי מודיעין ומנתחים את העבודה שלנו. המסמך הוא חשוב אבל זה נייר עבודה בלבד, שאנחנו לוקחים אותו בחשבון".

כזכור, על פי הדו"ח, "ישראל נכנסה בימים אלה לגל שני של תחלואה בקורונה ויש לנקוט צעדים נחושים ומידיים הקשורים לאכיפה והפסקת ההקלות כדי להימנע מצורך בסגר בעוד חודש. ללא נקיטת צעדים אלו מספר הנדבקים החדשים היומי יגיע תוך חודש ליותר מאלף ומספר הנפטרים יגיע למאות רבות". הדו"ח חובר ב"מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה", מרכז שבו חברים אנשי אמ"ן ומשרד הבריאות.

עוד מצוין בדו"ח שבעוד שלפני כחודש, במהלך מאי, מספר הנדבקים הממוצע היומי עמד על 16, כיום מספר הנדבקים עומס על כ-200 ליום, ואפילו כ-300 ביומיים האחרונים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמנם עדיין לא הודיע על הנחיות חדשות, אך הזהיר גם הוא מקצב ההידבקויות. " כל התחזיות קודרות, אם לא נקפיד על עטיית מסכות ושמירת מרחק - הסגרים יחזרו", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה הבוקר.

שר הבריאות אדלשטיין על התפרצות הקורונה במערכת החינוך // צילום: עמי שמיר

"בסוף השבוע קיימתי התייעצויות בעניין העלייה התלולה בתחלואה בקורונה. הבוקר ביקשתי לכנס ישיבה של כל המנכ"לים של המשרדים הרלוונטיים, גם של השלטון המקומי, עם ראש המל"ל ועם מומחים שונים שנתנו את ההערכות שלהם. הם נתנו לי תחזיות שונות של גופים שונים, והתחזיות הללו כולן קשות. אנחנו חייבים לשטח את העקומה עכשיו.

"אכנס מחר את קבינט הקורונה ונדון שם בצעדים המתבקשים לבלימת התפשטות המגפה. אם לא נשנה באופן מיידי את התנהגותנו בעניין חבישת המסכות ושמירה על מרחק, אנחנו נביא על עצמנו, בניגוד לרצוננו, את השבת הסגרים. אף אחד מאיתנו אינו רוצה בזה. ולכן, אני מבקש מכם אזרחי ישראל לחבוש מסכות ולשמור על המרחק", הוסיף.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר