"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

שיתוף כתבה
המלך החשמונאי התגלה קבור בחצר הבית
לרפאל דילהרוזה, תושב גבעת המבתר בירושלים, יש שותף יוצא דופן לדירה: מתיתיהו אנטיגונוס השני, המלך החשמונאי האחרון שנרצח על ידי הורדוס והרומאים
צילום: משה גלנץ // הגלוסקמה של אבה הכהן

המלך החשמונאי התגלה קבור בחצר הבית

לרפאל דילהרוזה, תושב גבעת המבתר בירושלים, יש שותף יוצא דופן לדירה: מתיתיהו אנטיגונוס השני, המלך החשמונאי האחרון שנרצח על ידי הורדוס והרומאים

אסף גולן
, עודכן

העיר ירושלים ידועה בהיסטוריה הארוכה שלה מאז שלטון הכנענים דרך המלך דוד ועד ימינו. אבל בין כל הממצאים הארכיאולוגים, יש תגלית אחת מפתיעה במיוחד המתוארכת לסוף תקופת הבית השני. זוהי מערת אבה כהן שנחשפה בגבעת המבתר בשנת 1970. במערה זו, ככל הנראה,קבור המלך החשמונאי האחרון- מתתיה אנטיגונוס השני.

מי שאחראי היום על תחזוקת המערה הוא רפאל דילהרוזה. התפקיד נפל בחלקו מאז שהמערה התגלתה מתחת ליסודות ביתו. "בירושלים, יש מבתרים ומדרונות שבהם קברו בעבר את אנשיה. כדי להסביר את זה לתושבי המרכז, צריך לציין כי מדובר במערת קבורה מצד הבית, שנמצאה בעומק של שבעה מטרים", הוא מספר.

גילוי ארון קבורה מעוטר ועשוי אבן במערה, שנחשב למפואר ביותר שנמצא בירושלים, משך תשומת לב רבה. על ארון הקבורה עצמו לא נכתב דבר, אולם מעל הכניסה לחדר הקבורה התגלתה כתובת שאומרת: ""‬אני אבה בן הכהן אלעזר בן אהרון הגדול, ‪‬אני אבה המעונה הנרדף שנולד בירושלים ‬וגלה‬ לבבל והעלה את מתתיה בן יהודה וקברתיו במערה שקניתי בשטר".

בנוסף, בדיקת העצמות של הנקבר העלתה כי מדובר באדם שראשו נערף בחפץ חד - כפי שידוע שקרה למתיתיהו אנטיגונוס. גם גילו של הנרצח תאם בקירוב את גילו המשוער של המלך, וכך גם העובדה שידוע כי הוצא להורג באנטיוכיה, שתאמה את הנאמר בכתובת שלפיה העצמות הועלו לירושלים ממקום אחר. מתיתיהו אנטיגונוס השני היה בנו של יהודה אריסטובולוס, וכאמור בכתובת שמעל לכניסה לחדר הקבורה נכתב כי מדובר בקברו של "מתיתיהו בן יהודה".

הצירוף של כל הפרטים הללו הביא את החוקרים למסקנה כי סביר מאוד שהנקבר בארון המפואר הוא המלך החשמונאי האחרון. עם זאת, בעוד שכמה חוקרים חשובים תמכו בהשערה, היא נותרה שנויה במחלוקת.

הכניסה למערת אבה // צילום: משה גלנץ
הכניסה למערת אבה // צילום: משה גלנץ

מתתיה היה המלך הצעיר ששלט בממלכת יהודה במשך שלוש שנים בלבד. במהלכן נאבקו כוחות המלך החשמונאי, שזכה לסיוע מהאימפריה הפרתית ממזרח, בהורדוס האדומי שנתמך על ידי האימפריה הרומית. ידו של הורדוס במאבק בין השנים הייתה על העליונה. הורדוס הוביל להוצאתו להורג של מתתיה על מנת שהרומים לא יותירוהו בשלטון משיקולי לגיטימציה. הורדוס בסופו של יום, לא היה אדם מיוחס.

רפאלה דילהרוזה הסביר את משמעות התגלית: "הקבר השני והכתובת שעליו מחזקים עוד יותר את הטענה שמי שנקבר בגלוסקמא הראשונה הוא המלך ממתיהו אינטיגנוס השני. יש כאן כתובת מיוחדת שמסבירה מי הביא את המלך המנוח למקום ומי ארגן את הכל. הכהן אבה שהיה כהן מיוחס ככל הנראה, הלך לאנטיוכיה והחזיר משם את גופת המלך המת. זה מאוד מחזק את הטענה הזו. גם פרופסור יואל אליצור פרסם מחקר ארוך שסמכו את ידו עליו 15 מומחים לארכיאולוגיה, שמצביע כי זהו אכן קברו של המלך. במקום גם נמצא שולחן אבן מפואר בעל רגל אחת, שנחצב מתוך אבן המערה. עליו היו מניחים את גופת הנפטר עד שהבשר היה כלה ואז מסדרים את העצמות ומכניסים אותן לגלוסקמא שהיא קבר הקבע שלהן".

הגלוסקמה המפוארת המיוחסת למתיתיהו אנטיגונוס השני // צילום: משה גלנץ
הגלוסקמה המפוארת המיוחסת למתיתיהו אנטיגונוס השני // צילום: משה גלנץ

במשך השנים, אחרי שהתחזקה ההשערה לגבי זהות הנקברים במקום, הוחזרו עצמותיהם של המלך ואבה הכהן. כיום הן קבורות במערת הקבר המפוארת. כאמור, המקום מתוחזק על ידי עמותה שהקימו רפאל ואשתו ענת והוא מתוייר ומבוקר על ידי ישראלים ותיירים מכל העולם.

"לפני הקורונה היו מגיעות לכאן קבוצות רבות. חלק משמעותי הוא תיירים אוונגליסטים שרוצים להתחבר להיסטוריה היהודית. אצלם הקבר הכי עתיק הוא של ג'ורג' וושניגטון וכאן יש מערת קבורה מסוף ימי הבית השני, שלמעשה רק מהווה את קצה ההיסטוריה היהודית במקום", אומר דילהרוזה.

אז אם תגיעו לירושלים אחרי סיום מגבלות הקורונה, כדאי לכם לבקר במקום קבורתו של המלך החשמונאי האחרון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...