האם משרד החוץ הגרמני פועל לפגיעה ביחסים עם ישראל?

במחשכים ומאחורי הצהרות הידידות הרשמיות, פועל משרד החוץ של גרמניה להצרת פעולות "האגודה לידידות", המהווה נדבך חשוב בקידום היחסים בין המדינות • מביטול פרויקט "ימי ישראל" ועד הנחיות "שלא להיפגש עם גורמי ימין" - היחסים בדרך להידרדרות משמעותית?

צילום: ליאור מזרחי // האם משרד החוץ הגרמני פועל להרעת יחסי גרמניה - ישראל? בתמונה: רה"מ נתניהו והקנצלרית אנגלה מרקל

במחשכים ומאחורי הקלעים, הרחק מהצהרות הידידות והמחויבות הרשמיות והטקסיות, חלה עליית דרגה חמורה בפעילותה של ממשלת גרמניה נגד מדינת ישראל: לא עוד רק מימון לגופים ופעילויות העוסקים בדה-לגיטימציה למדינת ישראל, אלא פגיעה מכוונת ביחסי שתי המדינות, המבוצעת ע״י משרד החוץ הגרמני ושלוחותיו.   

הפעילות הפוגענית הזו מתמקדת כעת בגוף "אגודת הידידות של גרמניה-ישראל", שהוקם על מנת לקדם את הקשרים בין שתי המדינות. האגודה, שהוקמה בשנת 1966 - פחות משנה לאחר כינון היחסים הדיפלומטיים בין מערב גרמניה וישראל, כוללת כיום כחמישים סניפים ברחבי גרמניה ובין 5,000 ל-6,000 חברים. האגודה הייתה מראשיתה גוף אה-פוליטי, במטרה לשקף את מחויבותן של כלל המפלגות בגרמניה לישראל. מטרתה הראשית של האגודה הינה ״העמקת הקשרים בין גרמניה וישראל בכל השאלות הקשורות לחיים הציבוריים והתרבותיים״.

במטרה להרחיב את פעילות האגודה ולייצב את בסיסה הכלכלי, החליטה הנהלת הגוף לבקש סיוע כספי שנתי מתקציב המדינה הגרמנית. הפנייה אושרה, וכיום עומד הסיוע הפיננסי הציבורי לאגודה, המתועל באמצעות משרד החוץ הגרמני, על כחצי מיליון יורו בשנה - 350,000 מהם למימון פעילות שוטפת ו-150,000 למימון פרויקטים מיוחדים.  

לכאורה, מחווה זו מסמלת את המחויבות של גרמניה לקשרים הטובים עם ישראל. אולם אליה וקוץ בה: מהר מאוד התברר לחברי אגודת הידידות, למגינת ליבם, שהסיוע הכספי לא נעשה מתוך רוחב לב ומחויבות לקידום היחסים בין שתי המדינות, אלא מתוך כוונה להשתלט על האגודה ולהכפיף אותה למדיניות משרד החוץ הגרמני, שעומדת לעתים קרובות מאוד בסתירה מוחלטת למחויבות הרשמית לישראל, קיומה וביטחונה. אותו משרד החוץ, שמצביע דרך קבע נגד ישראל במוסדות הבינלאומיים, ושנציגו באו״ם לא היסס להשוות בין ישראל לצפון קוריאה. 

עוד בנושא: 

האחריות של גרמניה לא מסתיימת לעולם 

מפלגתה של מרקל מנעה הכרה בי-ם כבירת ישראל

לפני ביקור נתניהו באירופה: מתיחות עם מפלגתה של מרקל 

"מרקל מצרה שנתניהו לא נפגש עם השר גבריאל"

כמו בכל דבר הקשור למימון ע"י ממשלת גרמניה, "בעל המאה הופך לבעל הדעה". כך, מצאו עצמם חברי "אגודת הידידות" ניצבים בפני התניות ואיסורים על פעילותם השוטפת, ותחת ביקורת כספית מוחלטת של רשויות המדינה הגרמנית. תחילה נאמר לחברי ההנהלה של האגודה שהם מתבקשים להפסיק לעסוק בפעילויותיהם בשני נושאי ליבה של הסכסוך הערבי-ישראלי: אונר״א והתמיכה הגרמנית הנדיבה בסוכנות ״הפליטים״ הפלשתינית, שמטרתה השמדת מדינת ישראל. יש לציין שגרמניה הפכה בשנים האחרונות לתומכת הגדולה ביותר של אונר״א, וממנת אותה בכ-180 מיליון יורו. בהמשך, הובהר לאגודה שהתמיכה הכספית הציבורית יכולה להיות מופנית אך ורק ל"פעילויות תרבות", כאשר הכוונה בפעילויות אלו היא לכאלו בעלות מסרים פוליטיים של מחנה פוליטי מאוד מסוים בישראל.   

אולם השנה - הגיעה המהלומה הגדולה. בשנים האחרונות התפתחה מסורת לקראת יום העצמאות הישראלי, לפיה מארגנת אגודת הידידות,  בשיתוף עם גופים פרו-ישראליים נוספים, פרויקט המכונה ״ימי ישראל״. במהלך ימים אלו מתקיימים נאומים, הופעות, סרטים ודוכני הסברה שונים שמעבירים מידע לציבור הגרמני על ישראל בעשרות ערים ועיירות ברחבי גרמניה. היוזמה, שהחלה באופן צנוע ביותר, הפכה במהרה למפגן נרחב של תמיכה בישראל.  

שר החוץ הגרמני הייקו מאס // צילום: אורן בן חקון
שר החוץ הגרמני הייקו מאס // צילום: אורן בן חקון

עם זאת, השנה הודיע משרד החוץ הגרמני שהוא מושך את תמיכתו הכספית מאירועי ״יום ישראל״, תחת העילה הרשמית ש"אירועים אלו  אינם מושכים ציבורים חדשים להתעניין בישראל, אלא מהווים הזדמנות מפגש לחברי האגודות". בתרגום חופשי מגרמנית לעברית: האירועים אינם מתיישרים עם המסרים ה'מקובלים' על משרד החוץ הגרמני - קרי ביקורת על ישראל וממשלתה, אלא יוצרים אווירה חיובית סביב ״הבעיה" ששמה ישראל. השנה בוטלו אירועי ״ימי ישראל״ בסופו של דבר בגלל מגפת הקורונה, וחלקם נערכו באופן וירטואלי. אך אין הדבר גורע מכך שמשרד החוץ הגרמני יצר תקדים בעייתי ביותר לשנים הבאות, המאיים על המשך הפרויקט החשוב. 

ואם לא די בכך, צעירי "אגודת הידידות״, שערכו נסיעת לימוד לישראל, הופתעו לגלות שמשרד החוץ הגרמני הפקיד בידיהם לקראת הנסיעה הוראות ״עשה ואל תעשה״, הכוללות איסור מפורש להיפגש עם ארגונים אזרחיים המזוהים עם הימין, איסור מוחלט להיפגש עם מתנחלים והמלצה חמה להיפגש עם ארגוני שמאל קיצוניים. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר