גם שופטים צריכים לעמוד ל"משפט" ולתת דין וחשבון
מי שמחזיקים באלפי תיקים חייבים לתת הסברים, ואם אלו לא משכנעים - יש לוותר על שירותם • על חוסר השקיפות של המערכת • פרשנות

עורכי דין שמופיעים בבתי משפט ואזרחים שנזקקים לשירותי המערכת המשפטית, לא מופתעים מהממצאים שפורסמו על אודות העומס שמקבל ביטוי במספר התיקים התלויים ועומדים בפני שופטים בערכאות השונות.למותר לציין כי המבחן האמיתי הוא לא במספר התיקים אלא בפרק הזמן שעובר בין הגשת תביעה או הליך אחר ועד לסיומם בהכרעה שיפוטית.
השיא האישי שלי כעורך דין היה לפני שנים, כשחיכינו שש שנים לקבלת החלטה שיפוטית בהליך ביניים, בתביעה על הפרת פטנט, ואין מדובר בחריג יוצא דופן. יש רק להתפלא שהנתונים הוצגו לציבור רק עתה בעקבות פנייה של ארגון "בצלמו" לפי חוק חופש המידע. חוסר שקיפות הוא מתכון לסרבול, אדישות וחוסר רצון אמיתי להתמודד עם כשלים.
יש שתי סיבות מובהקות לעומס התיקים שמציף את מערכת המשפט ומאיים להטביע אותה: הראשונה - אפיגנטית, והשנייה - היעדר פיקוח ממשי על התנהלות שופטים. בשבת הקרובה נקרא בתורה על המפגש המחודש בין יתרו למשה. יתרו מגלה חיש מהר כי היהודים אוהבים את ההתדיינות המשפטית.

משה כשופט מתחיל בבוקר את יום הדיונים: "ויעמוד העם על משה מן הבוקר עד הערב". יתרו מזועזע מהמחזה ומציע למשה להקים מייד מערכת שפיטה ולהוסיף הרבה מאוד שופטים, כיוון שלהמשך המצב הקיים תהיה תוצאה קשה: "נבול תבול גם אתה גם העם הזה אשר עמך".
מאז ועד היום, לאורך אלפי שנים, העם היהודי הוא עם המשפט. גם בישראל האזרחים דורשים את יומם בבתי המשפט, ממעטים להתפשר או להתגשר. העמידה על הזכויות וחוסר נכונות לוותר הם מאפיינים מוכרים בחברה הישראלית. אין עוד מדינה בעולם דוגמת ישראל שבה נפתח בכל שנה מספר עצום של תיקים ביחס לגודל האוכלוסייה, ובהמשך לכך מספר עורכי הדין בישראל ראוי לשיא גינס יחסית למספר תושבים.
בהקשר זה הפתרון צריך להיות משולב: חינוכי - להרגיל כבר מגיל הגן לפתור סכסוכים בדרכי שלום; ומערכתי - להוסיף תקנים למערכת המשפט ולגרום להעברת סכסוכים לפשרות, לגישורים ולבתי דין לממונות. בישראל אין פיקוח אמיתי ומשמעותי על הרגלי העבודה של שופטים, על מזגם השיפוטי וחריצותם, ועל רמת פסקי הדין שלהם. קשה מאוד, עד כי בלתי אפשרי, להעביר שופט מתפקידו רק משום שקיימת אצלו סחבת וחוסר יעילות בניהול הדיונים ומתן פסקי דין.
עוד בנושא:
שופט אחד, אלפי תיקים: העומס במערכת המשפט נחשף
אסתר חיות: "נעשים מאמצים לפגוע במעמד בית המשפט העליון"
בג"ץ קבע: ח"כ היבא יזבק ולריסה טרימבובלר יוכלו להתמודד בבחירות לכנסת ה-23
"מערכת המשפט הישראלית מעוררת כבוד"
שופטים, שלפי הפרסומים תלויים ועומדים אצלם מאות ואלפי תיקים, חייבים לתת הסברים טובים לתופעה, ואם ההסברים אינם משכנעים ממש, המערכת חייבת לוותר על שירותם. שופטים אלה מוציאים שם רע למערכת כולה, ולכן גם שופטים צריכים לעמוד ל"משפט" וליתן דין וחשבון לראשי הרשות השופטת ולכלל האזרחים.
במקביל, יש לקדם ולתגמל שופטים מצטיינים ברמת פסקי הדין וביעילותם המוכחת. שופטים שמחזיקים באלפי תיקים חייבים לתת הסברים, ואם אלו אינם משכנעים - יש לוותר על שירותם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו