ארדואן חותר להבנות עם פוטין // צילום: אי.פי

דיווח: טורקיה חותרת להבנות עם רוסיה לגבי המלחמה לוב

לפי עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל", גורמים באנקרה פנו למוסקבה כדי לשתף פעולה במלחמת האזרחים במדינה עתירת מצבורי הנפט • כוחות של הגנרל חפתר עצרו ספינה עם צוות טורקי

שבועות לאחר כריתת הברית עם רוסיה לחלוקת השליטה בצפון-מזרח סוריה, טורקיה מנסה לשכנע את הקרמלין לשתף עימה פעולה גם במלחמת האזרחים בלוב. כך דווח היום (ראשון) ב"וול סטריט ג'ורנל". 

לפי מקורות המעורים בנושא, הרשויות באנקרה פנו למוסקבה כדי לבחון דרכים למניעת התנגשות פוטנציאלית. עוד דווח כי הנשיא הטורקי, רג'יפ טאיפ ארדואן, מעוניין לדון בסוגיית לוב בפגישה עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, כשיגיע לאנקרה ב-8 בינואר. 

האינטרס האסטרטגי המשותף לרוסיה ולטורקיה בלוב הוא מצבורי הנפט הגדולים והמרחב הימי הנושק לאירופה. מאז אפריל הודיעה אנקרה על תמיכתה בממשלה בטריפולי המתמודדת מול הגנרל ח'ליפה חפתר, שעומד בראש "הצבא הלובי הלאומי", ומחזיק בממשלה משלו במזרח המדינה, בעיר בנגאזי. 

עם זאת, טורקיה חוששת מלהיכנס למלחמה בלוב שתעורר מתיחות מול רוסיה, שלמרות הבעת תמיכתה בממשלה בטריפולי, תמכה גם בגנרל חפתר. החששות הטורקיים גברו בחודש שעבר, כשפורסם דו"ח לפיו כוחות רוסיים הנמצאים בקשר עם הקרמלין פועלים לצידו של חפתר, ומסייעים לו להטות את הכף לטובתו במלחמה. 

הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" מגיע על רקע תיעוד של מעצר ספינה עם צוות טורקי על ידי כוחותיו של חפתר. לפי פרסומים ברשתות החברתיות, הספינה נשאה דגל של גרנדה, מדינה באיים הקריביים, והפליגה לכיוון הנמל ראס אל-הילאל, היכן שהייתה אמורה לעבור בידוק למטענה. בפוסט הוצגו תמונות של חייליו של חפתר, כשהם עולים על סיפון הספינה ומתשאלים שלושה חברי צוות טורקים. בסרטון אחר נראים רגעי ההשתלטות על כלי השיט. 

רוסיה שואפת לתקוע טריז בנאט"ו דרך טורקיה // צילום: רויטרס

על פי הדיווח, ארדואן שואף לבסס תיאום כלשהו כדי להבטיח את שלומם של אזרחים טורקים בלוב ולשכנע את מוסקבה להסיג משם את הכוחות הנאמנים לה. מקור טורקי אמר לעיתון האמריקני כי הם שוחחו עם הרוסים על מנת להימנע מעימות. 

במוסקבה מכחישים את נוכחותם של כוחות הנאמנים להם בלוב, שסובלת מכאוס מתמשך מאז קריסת משטרו של מועמר קאדפי בשנת 2011. בכירים ברוסיה לא התייחסו לדיווחים אלה.

חפתר מנהיג את המרד במלחמת האזרחים השלישית מאז האביב הערבי // צילום: רויטרס

במסיבת עיתונאים בחמישי שעבר, פוטין אמר כי ארצו שומרת על קשרים עם שני הצדדים בסכסוך בלוב. הוא הוסיף כי מוסקבה מנהלת דיאלוג קבוע עם שותפיה, בהן טורקיה, אירופה ומדינות אחרות. ב"וול סטריט ג'ורנל" ציינו כי העמדה הרוסית נותרה מעורפלת, ובעוד שפוטין תמך בממשלת טריפולי מאז 2015, הוא הגיש במקביל סיוע לכוחותיו של חפתר. 

סעודיה, צרפת, מצרים ואיחוד האמירויות תמכו בגנרל חפתר בטענה שהוא יחסום את הכוחות האסלאמיסטים במדינה. פרשנים שונים העריכו כי רוסיה עשויה לראות בחיכוכים של טורקיה עם נאט"ו, הזדמנות למשוך אותה לצידה שלה. השותפות בין שתי המדינות העמיקה כאשר רוסיה מכרה לאחרונה לטורקיה מערכת אס-400, מה שעורר תרעומת בקרב האמריקנים והאירופים.

היחסים התחזקו גם על רקע הסכמת מוסקבה להשתלטות הטורקית על "רצועת ביטחון" בצפון סוריה. עם זאת, הצהרות של ארדואן עוררו מתיחות עם הקרמלין, כשהתחייב לפרוס כוחות ויועצים טורקיים שילחמו עם אנשי הממשלה בטריפולי, בנוסף להסכם הגנה בין המדינות. אחת מהצהרותיו עוררה כעס רב כשאמר ב-10 דצמבר: "כידוע, יש חברה ביטחונית רוסית ששלחה שכירי חרב", והוסיף, "אם לוב תבקש מאיתנו כוחות - נשלח אותם". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...