לאחר עשור: קברי המלכים בירושלים ייפתחו למבקרים

החל ממחר אזרחים יוכלו לבקר באתר ההיסטורי שנמצא בבעלות ממשלת צרפת • "המקום הוא אמצעי של קירוב בין צרפת לישראל"

קברי המלכים בירושלים // צילום: עמית אררט // קברי המלכים בירושלים // צילום: עמית אררט

התגמשות צרפתית בנוגע לאתר קברי המלכים בירושלים. לאחר עשר שנים שבהן היה סגור בפני מבקרים, החל ממחר יתאפשר לאזרחים ישראלים ולתיירים לסייר בו.

האתר ההיסטורי בסמוך לשער שכם בירושלים נמצא בבעלות ממשלת צרפת, ומצוי באחריותה של הקונסוליה הצרפתית בירושלים. 

בעשור האחרון טענה הקונסוליה כי האתר בשיפוצים ולכן לא ניתן להיכנס אליו. ואולם לפני מספר ימים הודיע הקונסול הצרפתי החדש, רנה טרוקז, על מדיניות חדשה שלפיה ניתן יהיה להיכנס למקום פעמיים בשבוע, בימי שלישי וחמישי, לאחר רישום מוקדם באתר האינטרנט של הקונסוליה.

עוד בנושא:

תעלומת הכנסייה המפוארת בבית שמש

ילד, מה אתה חופר?

תיבת ההפתעות

סוכלה הברחת מטבעות עתיקים מעזה

התפנית במדיניות הצרפתית מגיעה לאחר חודשים של לחצים ציבוריים ומשפטיים מצד בכירים ישראלים, חברי ההקדש של קברי המלכים ותושבים בירושלים, שערכו כמה הפגנות ועצרות מחאה בשל סגירת האתר.

יצוין כי לפני חודשים כבר עשתה הקונסוליה ניסיון לפתוח את המקום, אך חזרה בה לאחר שהתפתחה באתר תגרה בין המאבטחים לבין המבקרים. כעת נראה שהמהלך נרחב יותר, והוא נובע בין היתר מכך, שלפני כחודש החל הליך משפטי בבית משפט בצרפת בין נאמני ההקדש לבין ממשלת צרפת, בשאלה מיהם הבעלים של האתר. 

חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב // צילום: גדעון מרקוביץ

לטענת אנשי ההקדש, ההחזקה של קברי המלכים בידי ממשלת צרפת מנוגדת לרצון מי שהיתה בעלת השטח, ואשר הפקידה אותו באופן זמני בידי צרפת, ולכן אינה חוקית. 

כדי להראות רצון טוב, הודיעה ממשלת צרפת בבית המשפט כי תפתח את האתר באופן מוגבל למבקרים. נוסף על כך, נפגש בשבוע שעבר חבר הפרלמנט הצרפתי, מאיר חביב, עם הקונסול, ולדבריו התרשם "מגישתו החיובית של הקונסול.

נותר לנו לקוות כי לאחר הכישלון של חודש יוני האחרון, הפעם זה יצליח", דברי חביב.המקום נמצא דה־פקטו בניהול ממשלת צרפת כ־150 שנה, אך כפי שנחשף ב"ישראל היום", הקהילה היהודית בצרפת וגורמים דתיים בארץ טוענים כי הבעלות שייכת ל"הקדש קברי המלכים". 

הסכסוך אף נדון לפני מספר שנים בבית הדין הרבני בירושלים. ממשלת צרפת מצפה שישראל תכיר בבעלותה על המקום, אך ישראל דוחה את הדרישה. מנגד, ישראל דורשת שהצרפתים יפתחו למבקרים את האתר כפי שהקונסוליה מבטיחה לעשות כעת.

הנושא גם עלה בשיחות הרבות בין נשיא צרפת, עמנואל מקרון, לבין ראש הממשלה נתניהו, וכן בפגישה שקיים בפריז נשיא המדינה, ראובן ריבלין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר