צילום: משה בן שמחון // מפגינים ברחבת מוזיאון ת"א

אלפים בהפגנת השמאל בתל אביב

ברחבת מוזיאון תל אביב מחו המפגינים נגד האפשרות שהכנסת תחוקק פסקת התגברות וחוק חסינות • ראשי כחול לבן ואיימן עודה נשאו דברים בהפגנה

עשרות אלפים הגיעו הערב (מוצ"ש) לרחבת מוזיאון תל אביב להפגנת המחאה נגד חוק החסינות ופסקת ההתגברות, שאורגנה על ידי מפלגות האופוזיציה, תחת הכותרת: "חומת מגן לדמוקרטיה".

צילום: משה בן שמחון

ברגע האחרון ולאחר לחץ כבד שהופעל על כחול לבן, יו"ר חד"ש איימן עודה היה גם בין הנואמים הערב יחד עם ראשי המפלגות האחרות, היו"ר בני גנץ, ח"כ יאיר לפיד, ח"כ בוגי יעלון, יו"ר העבודה אבי גבאי, יו"ר מרצ תמר זנדברג, ח"כ עפר שלח, תא"ל במיל' אמל אסעד ועו"ד שגית פרץ דרעי.

המפגינים מחו נגד כוונותיה של הממשלה העתידה לקום לקדם חקיקה להחלשת מעמדה של הרשות השופטת ולתקן את חוק החסינות שימנע את העמדתו לדין של ראש הממשלה נתניהו. 

בניגוד להפגנות קודמות שהתקיימו בכיכר רבין, המארגנים החליטו לערוך את העצרת הערב ברחבת המוזיאון, הקטנה בהרבה, ככל הנראה מחשש שלא יגיעו רבבות כפי שמצפים וכדי להימנע מתמונות מביכות של מתחם ריק ממפגינים, אך למרות זאת, הגיעו רבים והצפיפות במקום רבה, עד כדי סיכון חיי אדם, ללא כל אבטחה ראויה בכניסה למתחם, כשהאנשים נדחסים על הגדרות ונדחקים ללא כל יכולת לזוז.

בני גנץ בהפגנת האופוזיציה, רחבת מוזיאון ת"א // צילום: קוקו

ראשון עלה על הבמה לשאת דברים יו"ר כחול לבן ח"כ בני גנץ, שהדגיש כי עבורו זוהי "ההפגנה הראשונה בחיי". גנץ פתח ואמר כי הוא נמצא פה בגלל החלום של מדינת ישראל "שהולך ומתנפץ לנגד עינינו.

"יש מי שמנסה להחליף את שלטון העם בשלטון יחיד בפועל, יש מי שמנסה לשעבד אומה שלמה לאינטרסים האישיים שלו - ועכשיו המאבק הוא על הבית - על דמותה ועל צלמה של מדינת ישראל".

בהמשך דבריו פנה גנץ ישירות אל ראש הממשלה נתניהו. "במהלך מערכת הבחירות דיברת על בטחון ישראל. היום אתה עוסק אך ורק בביטחונך האישי - ובחירותך האישית. הבטחת שלא לעסוק בחסינות, שנים התגאית שאתה בולם את פסקאות ההתגברות השונות - אך במעשיך בימים אלה, אתה קורע לגזרים את ההתחייבויות שלך. הולכת שולל את בוחרייך. ניצלת בציניות את תומכייך. אלו שהצביעו עבורך, לא ביקשו להמית על ישראל קלון.

"נתניהו אתה אכן נבחרת על ידי החברה בישראל אבל לא קיבלת מהנשיא או מהעם מנדט להשתמש בו כמגן אנושי - משפטי ואישי. לא ניתן לך להפוך את ישראל הדמוקרטית למדינה שבה: מנפצים נורמות ערכיות של דוגמא אישית ציבורית; הורסים את המוסדות המרכיבים בעצם קיומם את מסדי הדמוקרטיה; ומקדמים מהלכים שתוצרתם הצפויה מעלה את סכנת התבססותו של שלטון אפל.  

"לא ניתן לך להפוך את ישראל הממלכתית לאחוזה פרטית של משפחה מלכותית או לחצר סולטאנית, לא ניתן לך להשתיק את התקשורת, לא ניתן לך ולסביבתך לדכא חופש תרבותי ואקדמי, לא ניתן לך למוטט את המשטרה, לא ניתן לך להטיל אימה על היועץ המשפטי לממשלה, לא ניתן לך להחריב את בית המשפט.

"מעל הבימה הזאת, אני קורא הערב להקים את הברית הממלכתית. כפי שהציונות היא לא רק של הימין, הדמוקרטיה היא לא רק של השמאל. גם הציונות וגם הדמוקרטיה הן של כולנו. הדמוקרטיה היא אכן שיטת הממשל הטובה בעולם הפוליטי האנושי. היא  נותנת לרוב למשול אך גם נועדה להגביל את כוחו - להגן על המיעוט הפוליטי; להגן על החרדי בבני-ברק, גם על המתיישבת באריאל, גם על הצעיר הערבי בסכנין, גם על החילונית בתל-אביב וגם על המשפחה המסורתית בירוחם.

"על כן על כל הישראלים - על כולנו - מימין ומשמאל להתקומם עכשיו ולהגן עליה. נגן עליה כעת והיא תגן עלינו אחר כך".

המפגינים עוטים תרבוש על ראשם, מוזיאון ת"א // צילום: קוקו

אחרי גנץ, עלה לנאום מספר שתיים בכחול לבן, ח"כ יאיר לפיד, שהחל לצרוח בקול ניחר כשהוא פונה ישירות לראש הממשלה נתניהו: "לא ניתן לך להיות ארדואן! לא ניתן לך להיות רודן טורקי! לא ניתן! אנחנו לא הנתינים שלך ולא ניתן לך למוטט את שלטון החוק".

לפיד המשיך וצעק: "הם כל הזמן אומרים - 'העם אמר את דברו' - גם אנחנו העם. גם אנחנו אומרים את דברנו. לא ניתן לך להרוס את המדינה. זו גם המדינה שלנו. אנחנו לא נתינים שלך. לא ניתן לך להרוס את בית המשפט העליון. אתה לא מעל החוק. לא ניתן לך להיות רודן.  

"מה הוא חושב? שנשב בשקט? שהוא יהרוס את בית המשפט ואנחנו נשתוק? שהוא ישלם בכסף שלנו מיליארדים לליצמן וסמוטריץ' כדי שהם ייתנו לו חסינות? מדינת הלכה תמורת חסינות? סחטנות תמורת חסינות. לא ניתן".

בהמשך דבריו פנה לפיד לחברי הליכוד והקואליציה העתידית, "אנחנו מחפשים חמישה אנשים הגונים. זה כל מה שצריך בשביל להציל את המדינה הזאת. חמישה אנשים הגונים. אנחנו מחפשים חמישה אנשים הגונים שיצילו את המדינה. שיקומו ויגידו לא בשביל זה הלכנו לפוליטיקה. אנחנו לא המשרתים של ביבי. לא ניתן לו להפוך אותנו לסמרטוטים", ונקב בשמם של החמישה: גלעד ארדן, אבי דיכטר, רועי פולקמן, ניר ברקת ויולי אדלשטיין. 

יעקב קאופמן בן ה-73 מתל אביב לא מצטער שהגיע להפגנה הצפופה: "יש לנו ראש ממשלה חשוד בפלילים ובמדינה מתוקנת הוא לא צריך להיות ראש ממשלה. טוב שבאו המונים וטוב שככה נדחקו. רק ככה אפשר לשנות. זאת לא הפגנה של שמאל. אלא של אנשים שאכפת להם".

ההפגנה הערב היא שיתוף פעולה ראשון מאז הבחירות של ראשי מפלגות האופוזיציה, כחול לבן, העבודה ומרצ, וכאמור, גם חד"ש-תע"ל, שברגע האחרון, סוכם כי היו"ר עודה יעלה לנאום לצד הנציגים האחרים.

ח"כ עופר שלח מכחול לבן, היה אחראי על התיאום בין כל גורמי האופוזיציה, ויחד עם חבריו התבטא בכלי התקשורת השונים, כי לא מדובר בהפגנת השמאל, אלא בעצרת מחאה למען שמירת שלטון החוק, וקרא למצביעי הימין להצטרף כדי "למחות על הפגיעה בשלטון החוק והסכנה לדמוקרטיה".

מהליכוד נמסר בתגובה להפגנה: "תומך הטרור איימן עודה נואם בברכת לפיד וגנץ, והאסיר המשוחרר אהוד אולמרט מפגין 'נגד השחיתות'. איזו בדיחה!"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...