המתיחות שמתהווה בין ארצות הברית ואיראן במרחב המפרץ הפרסי איננה מקרית - מאז שטראמפ ביטל את הסכם הגרעין והחזיר את משטר הסנקציות ביתר שאת, הוא חותר להישג ברור - מיטוט משטר האייתוללות ופירוק ציר הרשע.
בעשור הקודם נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש (הבן) הכריז על הקשר שחובק את מדינות "הסהר הפורה" כ"ציר הרשע". בהמשך לכך, ולאחר אסון התאומים, הוא פעל כדי לפרק את הציר הזה. במסגרת הזו הוא נטרל ופגע אנושות באל-קאידה ובטאליבן, מוטט את משטר סדאם חוסיין, ובגלל התנהלות לא נכונה בייצוב האזור לאחר התפוררות משטר הבעת' העיראקי, זה נעצר שם.
טראמפ הוכיח שהוא לא רק מדבר, אלא גם עושה // צילום: רויטרס
התוצאה של המהלך ההוא הייתה פגיעה קשה בכלכלה האמריקנית נוכח התבוסות במלחמה בעיראק, ואסטרטגיה שגויה בייצוב האזור. בפועל, לוואקום שנוצר נכנסו האיראנים ודאעש. אובמה שירש את בוש התנהל באופן פייסני מול האיומים האלה, ומעמדה של ארצות הברית נפגע קשות. אין זה סוד שבחירת טראמפ לנשיאות ארצות הברית הייתה ריאקציה פנימית של האמריקאים על תקופת אובמה.
טראמפ הוא הנשיא האמריקני הראשון שנוקט ברטוריקה אלימה ובלתי מתפשרת כלפי ציר הרשע: הוא הכריז על כוונתו להשמיד את דאעש, ואף העביר מסר חד וברור לאיראנים - אל תתעסקו עם אמריקה, ביכולתנו להשמיד אתכם. הרטוריקה הזו איננה איום סרק.
עוד באותו נושא:
• על רקע המתיחות: חבלה מסתורית בכלי שיט במפרץ הפרסי
• איראן: העיצומים החדשים - מנוגדים לתקנות הבינלאומיות
• טראמפ הורה על סנקציות חדשות על איראן
• בשל חשש ממתקפה איראנית: ארה"ב מחזירה את טילי הפטריוט למזרח התיכון
• חשש בירושלים: "איראן תתקוף את ישראל בעימות עם ארה"ב"
בשנתיים האחרונות גיבש טראמפ קבינט לוחמני במיוחד, בראשות מייק פומפאו כמזכיר המדינה וג'ון בולטון כיועץ לביטחון לאומי. שני ה"ניצים" האלו לא ימצמצו מול הטרור, וכעת, כשאמריקה מעבירה כוחות למפרץ, הדיבורים מתחילים להיות מגובים במעשה. האמריקנים מצפים מהאיראנים לסגת מתכניות הגרעין באופן מוחלט, רק שהפעם הם מכניסים למשוואה גם את פעילות זרועות אל-קודס, שמחרחרות טרור בכל האזור, שלא לומר גם ברמה העולמית.
אמריקה לא תירתע ממלחמה עם איראן, מה גם שהאמריקניים מבינים היטב שיעד העל של המשטר האסלאמי הוא לשמר את המהפכה, קרי - שרידות משטר האייתוללות הוא מעל הכל. כשהם (חמינאי וחבר מרעיו) יבינו שיש סכנה מהותית לשרידותם הם ייאלצו להתקפל. זו בדיוק המדיניות שאובמה לא היה מוכן לשמוע עליה. הוא לא הבין שאולטימטום מול האיראנים חייב להיות מגובה באופציה צבאית אמיתית.
טראמפ בנה קבינט לוחמני, שמגבה את המילים במעשים. נושאת המטוסים האמריקנית אברהם לינקולן בשבוע שעבר // צילום: אי.פי
טראמפ לא יירתע. בטח לא כשהוא נמצא מרחק שנה וחצי מבחירות לקדנציה שנייה. אין ספק שמאזן הכוחות איננו סימטרי בעליל. אמריקה מסוגלת למחוק את משטר האייתוללות בדיוק כפי שעשתה בעיראק, ובטהרן מבינים זאת היטב. בסופו של יום משטר הרשע הזה חייב להיעלם מהעולם, ומתאים לטראמפ שהבטיח להחזיר את אמריקה לעוצמתה להיות המשחרר.
עם זאת, תפיסתו הקפיטליסטית של טראמפ תעדיף הסכם משופר מול האיראנים, וזו בדיוק האופציה שבה הוא מתיר לרדת מהעץ. גם להם הוא יציע "דיל" אולטימטיבי, ותחת איום ממשי של השמדה לא תהיה להם ברירה אלא לקחת אותו. כך אמריקה מממשת את אסטרטגיית "ההשמדה המובטחת" שהייתה השולטת לאחר מלחמת העולם השנייה: אם לא תעשו מה שאנו דורשים מכם, אתם תושמדו. אמריקה, מעצמת העל היחידה בעולם, חוזרת לעמדת השוטר, העמדה שאובמה עשה הכל רק כדי להיפטר ממנה.
במקרה של מלחמה - הטילים יופנו לכיוון ישראל. טיל איראני // צילום ארכיון: אי.אף.פי
לא ניתן להפריז בחשיבות המצב, ככל שזה כרוך בישראל - אחדות האינטרסים היא מובהקת. עם זאת, ברור לקהילת הביטחון שבמצב של מלחמה במפרץ איראן תגיב. היא בעיקר תשתמש בחיזבאללה וב-200 אלף טיליו בשלב ראשון כדי להרתיע, ואם טהרן תותקף, הטילים ללא ספק יופנו לעבר ישראל.
עוד מוקדם לתרחש את האירוע, אולם במצב של מלחמה העורף הישראלי צפוי למהלומות לא פשוטות. הבשורה הטובה היא שאם אמריקה תבחר באופציה צבאית, כנראה מהר מאוד גם בלבנון יעשו את החשבון שלהם. ללא משטר האייתוללות חיזבאללה ייעלם, והדילמה של נסראללה תהיה ברורה - האם עליו ללכת עד הסוף.
בפני האיראנים אם כן עומדת נקודת החלטה - להיות או לחדול.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
