האם גריסת האפרוחים תופסק?

שיטה חדשה תאפשר לבדוק את מין האפרוח כבר בביצה • ביצה עם נקבה תחזור למדגרה, וביצה עם זכר תשווק כביצת מאכל - כך זה יקרה

טכנולוגיה חדשה תמנע גריסת אפרוחים זכרים // צילום אילוסטרציה: אייל מרגולין, ג'יני

פריצת דרך משמעותית: מדענים גרמניים פיתחו שיטה, שלטענתם אמורה למנוע את גריסתם של 6-4 מיליון אפרוחים זכרים בכל שנה. פריצת הדרך המכונה "סלגט", תזהה את מינו של האפרוח כבר כשהוא בביצה, וכך הנקבות יועברו להמשך תהליך הדגירה, וביצי הזכרים ישווקו כביצי מאכל

עד כה בכל העולם הודגרו ביצים של זכרים ונקבות ללא אפשרות לבדוק את מין האפרוח. אחרי הבקיעה, האפרוחים הזכרים היו נשלחים לגריסה אכזרית ומעובדים לתערובת לבעלי חיים, ואילו הנקבות היו עוברות לגידול בלול, על מנת שיטילו ביצים. בשיטה הזאת נגרסו כל שנה מיליארדי אפרוחים זכרים. 

את הפתרון לשיטה האכזרית פיתחה קבוצת מדענים גרמניים בחסות רשת סופרים אורגנית גרמנית, שרצתה לייצר ביצים ללא הרג אפרוחים. "אם אתה יכול לקבוע מה מין האפרוח, אתה יכול להחליט איזה ביצה תשווק למאכל ואיזה ביצה תעבור למדגרה עד לבקיעת האפרוח", אמר מנכ"ל חברת "סלגט", ד"ר לדגר ברלו. 

"זה לא נוגע לזכייה או הפסד", אמר ד"ר ברלו כשהוא מתכוון למרוץ העולמי למציאת פתרון ישים שניתן יהיה לשווק. "לכולנו יש את אותה המטרה, לשים קץ לגריסת האפרוחים הזכרים. כמובן יש תחרות, אבל זה חיובי, כי כולנו נשארנו ממוקדים במטרה הזאת", הוסיף הד"ר. 

הפגנה מול הכנסת נגד גריסת אפרוחים // צילום ארכיון: אורן בן חקון

פריצת הדרך הראשונה של החוקרים הגיעה בדמות בדיקה המזכירה בדיקת היריון, שיכולה לזהות נוכחות של הורמונים נשיים. הבדיקה נבחנה על ביצי תרנגולות ביום התשיעי לאחר ההטלה, והגיעה לרמת דיוק של 98.5 אחוזים בזיהוי מין האפרוח. 

הצעד הבא של ברלו היה למצוא דרך פשוטה ומהירה לבצע את הבדיקה, מכיוון שלא ניתן להשאיר את הביצים יותר משעתיים מחוץ למדגרה. הבעיה העיקרית הייתה איך להוציא דגימה של נוזל מהביצה בלי לפגוע בביצה, ובלי להשתמש במחט דקה שעלולה להיות פולשנית מדי וליצור זיהומים. 

ד"ר ברלו וצוות המדענים פיתחו קרן לייזר שקודחת בביצה חור קטן בגודל 0.3 מילימטרים, ובעזרת לחץ אוויר מוציאה טיפה קטנה של חומר מהביצה, ועליה נעשית הבדיקה, אם מדובר בביצה עם נקבה, היא חוזרת למדגרה עד לבקיעת הביצה, ואם מדובר באפרוח זכר, הביצה מועברת לשיווק כביצת מאכל, וכך נמנע הרג האפרוחים. כל התהליך לוקח שנייה לביצה אחת. 

על פי ד"ר ברלו, התהליך נבדק בהצלחה במדגרה ניסויית גדולה בגרמניה, ובחודש נובמבר האחרון נמכרו ביצים כאלה בסופרים בברלין עם הכיתוב "ללא הריגת אפרוחים זכרים". התוכנית של החברה היא להפיץ את הטכנולוגיה בכל גרמניה עד שנת 2020, ואחר כך להפיץ אותה ברחבי אירופה. העלות הסופית אמורה להתייקר במספר בודד של סנטים לחבילת ביצים. 

שרת החקלאות הגרמנית, ג'וליה קלוקנר, בירכה על המהלך שמשרדה עזר לממן. "גרמניה היא כעת חלוצה של התחום, אולם בעתיד לא תהיה שום סיבה לייצר ביצים בדרך אחרת, ולא תהיה שום סיבה להרוג אפרוחים זכרים בתהליך". 

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר