האם תסכימו שמישהו יגע לכם בפלאפל? המאכל שנחשב הכי ישראלי, הוא כידוע מצרי במקור ומורכב מטחינה של גרגרי חומוס עם עשבי תיבול ותבלינים (ובגרסה הראשונית אף נעשה מפול).
מי שהחליט לשנות את המתכון הקלאסי ולהכניס בו מזון-על מלא חלבונים, ויטמינים ומינרלים , הן חבורת סטודנטיות מהטכניון – שלפי הטועמים הראשונים עשו עבודה מוצלחת ביותר.
המוצר החדש שזכה לשם "אלגלאפל", הוא בעצם פלאפל המבוסס על אצות ספירולינה שזכו לכינוי "אצת הפלא" בזכות יכולות הריפוי והארכת החיים שלהן, על פי מחקרים שונים. המוצר החדשני זיכה את הסטודנטיות במקום הראשון בתחרות של הקונסורציום האירופי EIT-Food על פיתוח מיוחד.
במסגרת התחרות פותחו מוצרים חדשניים ממיקרו-אצות (microalgae) והוצגו תכניות עסקיות למסחורם.
אלגלאפל, פלאפל אצות ספירולינה // צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
את הפלאפל שהוכרז כמוצר הזוכה בתחרות פיתחה קבוצת סטודנטיות מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. הצוות הכין פלאפל קפוא, מוכן לחימום, עשיר בחלבונים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון – וכן טחינה מועשרת באסטקסנתין, שהוא נוגד החמצון המקנה לדג הסלמון את צבעו הכתום.
חברות הצוות הסבירו כי שני המוצרים פותחו על רקע הגידול המהיר בצריכת המזון העולמית, הצורך באיתור מקורות מזון עתירי חלבון והמגמה של הפחתה בצריכת בשר. צוות השופטים ציין כי הסטודנטיות מהטכניון הציגו מוצרים איכותיים ובשלים מאוד, המוכנים לקראת יציאה לשוק.
בתחרות השתתפו קבוצות של סטודנטים לתארים מתקדמים מהטכניון, מאוניברסיטת הלסינקי ומאוניברסיטת הוהנהיים הגרמנית.
במשך שנה שלמה עסקו שלוש הקבוצות בלימוד הנושא, בהיכרות עם שיטות מחקר רלוונטיות ובפיתוח מוצרים המבוססים על מיקרו-אצות. האירוע בטכניון נפתח בהרצאתו של ד"ר עומר גרונדמן מחברת תוספי המזון "אלגטק", על ייצור המיקרו-אצות במפעל החברה בקטורה בערבה.
אלגלאפל, פלאפל אצות ספירולינה // צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
אלגטק הינה אחת מיצרניות האצות המתקדמות והחדשניות בעולם, ומייצרת זנים ייחודיים של מיקרו-אצות ומרכיביהן לתעשיית תוספי התזונה, הקוסמטיקה והמזון לבעלי חיים.
השף יניב גור אריה, (סלטי שטראוס ומותג "אחלה") הנחה באירוע סדנה קולינרית על הכנת חומוס בשילוב תוספות המבוססות על מיקרו-אצות.
במקום השני בתחרות זכה הצוות של אוניברסיטת הוהנהיים שפיתח את "אלגיני" - מוצר טבעוני מבוסס עדשים המועשר בספירולינה. אל המקום השלישי הגיע צוות מאוניברסיטת הלסינקי, שפיתח את: Spurtti - מעדן טבעוני המבוסס על שיבולת שועל ומועשר בספירולינה.
