חג החנוכה וניחוחות הטיגון שוטפים באור את חיינו, ממלאים את ימינו בציפייה דרוכה לערב, אל הדלקת הנרות המסורתית והצוהלת, אל הסביבונים הצבעוניים, וכמובן - אל הסופגניות והלביבות. יותר מכל אני אוהבת לביבות. יכולה לנסות לעמוד בפיתוי הסופגניות המתוקות, אך בפני לביבה חמה שטוגנה זה עתה, קצותיה פריכים ושחומים ותוכה רך ולוהט - אינני מנסה אפילו.
זה שנים שאני מטגנת לביבות תפוחי אדמה כמו אמי. מגררת על פומפייה תפוחי אדמה ובצל, מערבלת ביצה, מוסיפה מעט קמח ומלח ומטגנת. כה פשוט וכה טעים. העידן הבריא מבקש לאפות במקום לטגן אולם אני, שאוהבת כל כך את מסורת החג ומנהגיו, מעדיפה לשמר את הפולקלור.
הלחשושים הבריאים בכל זאת מבקשים איזון, ומגיעים בדמות שפע ירקות, קטניות ואף טחינה, שמשתלבים באופן נפלא במתכוני הלביבות. ואם השמן כבר חם וחנוכה בפתח, אי אפשר בלי להוסיף ולטגן סופגניות - וגם כאן העזתי ושיניתי מרכיבים. למראה ילדיי שזללו את העיגולים התפוחים והשחומים, אני יכולה לספר על הצלחתן של סופגניות חמות, מתוקות וקצת יותר בריאות.
לביבות קינואה, טחינה וקייל
החומרים (לכ־20 לביבות):
2 כוסות קינואה מבושלת
2 כפות גדושות טחינה גולמית
1 ביצה
2 כפות צ'יה (לא חובה)
מיץ מ־½ לימון
4 עלי קייל קצוצים (אפשר להשתמש גם בעלי מנגולד(
1 כוס עלי תרד קצוצים
שמן לטיגון לפי הצורך
לביבות קינואה, טחינה וקייל // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את כל המרכיבים.
2. יוצרים לביבות עגולות בידיים משומנות.
3. מחממים שמן במחבת בגובה כ־1 ס"מ ומטגנים את הלביבות משני הצדדים במשך כ־3 דקות מכל צד.
4. מוציאים מן השמן החם, מספיגים בנייר סופג שאריות שמן ומגישים חם.
לביבות חומוס וגזר
החומרים (לכ־20 יחידות):
2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים לרכות מקסימלית (אפשר להשתמש בגרגירים קנויים)
4 כפות גדושות קמח חומוס
1 גזר גדול מגורר
2 שיני שום כתושות
1 כפית מחוקה כמון
1 כף זרעי כוסברה כתושים
חופן נדיב של עלי כוסברה
4 כפות שמן זית
2 כפות מים קרים
מלח לפי הטעם
שמן לטיגון לפי הצורך
לביבות חומוס וגזר // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. מעבירים את גרגירי החומוס לקערה ומועכים במזלג, לא עד כדי מחית.
2. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב.
3. יוצרים לביבות עגולות בידיים משומנות.
4. מחממים שמן במחבת בגובה כ־1 ס"מ ומטגנים את הלביבות משני הצדדים במשך כ־3 דקות מכל צד.
5. מוציאים מן השמן החם, מספיגים בנייר סופג שאריות שמן ומגישים חם.
סופגניות כוסמין
החומרים (לכ־30 סופגניות קטנות):
2 כוסות קמח רגיל
1½ כוסות קמח כוסמין מלא
10 גרם (1 שקית) שמרים יבשים
1/2 כוס סוכר קוקוס או סוכר קנים
קורט מלח
1 ביצה טרופה
¼ כוס שמן קוקוס/ תירס/ חמניות
2 כפיות תמצית וניל/ גרגירי וניל/מחית וניל
1 כוס מים פושרים
שמן לטיגון עמוק
לקישוט:
½ כוס אבקת סוכר
1 צנצנת ריבה ביתית/ ריבת חלב
סופגניות כוסמין // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. לקערת מערבל מזון עם וו לישה מעבירים קמחים, שמרים, סוכר ומלח ומערבבים מעט.
2. מוסיפים את שאר המרכיבים ולשים בעזרת וו לישה במשך כ־5 דקות, עד לקבלת בצק רך וחלק.
3. מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים במשך כ־40 דקות.
4. מעבירים את הבצק למשטח נקי ומקומח ומרדדים ליריעה עבה מאוד, בעובי כ־3 ס"מ. קורצים כ־30 עיגולים בקוטר 5-4 ס"מ.
5. מסדרים על תבנית משומנת, מכסים במגבת ומתפיחים עוד 30 דקות.
6. מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר רחב שוליים. בעדינות מעבירים את כדורי הבצק אל השמן כשהצד היפה והחלק כלפי מטה בתוך השמן והצד הפחות יפה כלפי מעלה (מסדרים את כדורי הבצק כך שיישאר להם מקום בסיר לתפוח מעט).
7. מטגנים כל צד במשך כ־5 דקות על אש בינונית, עד שהסופגנייה משחימה ותוכנה מתבשל (משתדלים לא לגעת בסופגניות בעודן בשמן, כך ייווצר הפס הלבן והאופייני).
8. מעבירים לנייר סופג, מפדרים באבקת סוכר ומגישים חם עם ריבה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו