צילום: איתיאל ציון // עוגת מוס חלווה. עם תחתית ללא גלוטן

חלווה נגילה

עוגת מוס, בראוניז מנומרים ועוגה בחושה של טחינה ומייפל • מיקי שמו בשלושה מתכונים בטעמי חלווה

החורף מגיע ואיתו חומרי הגלם החורפיים, שמתאימים לתקופה הזאת של השנה, ובהם החלווה. לחלווה יש קשת רחבה של טעמים וסוגים, אבל אני אישית מעדיף החלווה המקורית. אני אוהב לקנות אותה טרייה לפי משקל ולשמור במקרר. כשאני מטייל בשווקים בארץ ובחו"ל, אני תמיד מחפש את דוכן החלווה. הוא תמיד מסקרן אותי, ואף פעם אני לא יוצא ממנו בידיים ריקות. 

החלווה עשירה בסידן, בברזל ובסיבים תזונתיים בזכות כמות השומשום שהיא מכילה, כך שהיא בריאה מאוד, אבל חשוב להביא בחשבון שהיא עתירה בקלוריות, אז אכלו אותה במידה. 

במדור זה אגיש לכם שלושה מתכונים שונים בטעמי חלווה: עוגת מוס חלווה, בראוניז מנומרים עם חלווה ועוגה בחושה קלה להכנה של טחינה ומייפל. 

עוגת מוס חלווה

זוהי עוגת מוס עם תחתית מיוחדת, שלא מכילה גלוטן. היא מפתיעה בטעמה בזכות שילוב הטעמים שלה: תחתית עם שוקולד מריר, מוס חלווה וציפוי שוקולד מריר. המתכון מתאים לתבנית בקוטר 18 ס"מ. דרגת קושי: קשה.

החומרים לתחתית: 

√ 100 גרם שוקולד מריר 

√ 3 חלמונים + 4 חלבונים מביצים בגודל L

√ 55 גרם (1/4 כוס + 1 כפית) סוכר 

√ 2 כפות חלב 

√ 1 כפית ברנדי 

למוס החלווה: 

√ 100 מ"ל (1/2 כוס פחות 1 כף) חלב

√ 100 מ"ל (1/2 כוס פחות 1 כף) שמנת מתוקה 

√ 50 גרם שוקולד לבן 

√ 5 גרם (1 כפית שטוחה) ג'לטין

√ 5 כפיות מים קרים 

√ 150 גרם (1/2 כוס + 2 כפות) ממרח חלווה 

√ 300 מ"ל (1/4 1 כוסות) שמנת מתוקה 

לציפוי: 

√ 50 מ"ל (1/4 כוס פחות 1 כף) שמנת מתוקה 

√ 50 גרם שוקולד מריר

√ 2 כפות חלב מרוכז 

לקישוט: 

√ שערות חלווה

מחממים תנור לחום של 170 מעלות ומכינים את התחתית: בבן מארי ממיסים את השוקולד המריר. במיקסר עם בלון הקצפה מקציפים את כל החלמונים עם 2-3 כפות סוכר עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים לתערובת החלמונים את השוקולד המומס בהדרגה ומערבבים היטב. מוסיפים את החלב והברנדי ומערבבים. 

בקערה נפרדת מקציפים במיקסר עם בלון הקצפה את החלבונים עם יתרת הסוכר עד שמתקבל קצף יציב. מקפלים את הקצף לתערובת השוקולד. יוצקים את התערובת לתבנית משומנת ואופים כ־30 דקות עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא מעט לח. מצננים היטב (העוגה מאבדת נפח במרכזה בזמן הצינון ומקבלת צורה של קערה). 

מכינים את מוס החלווה: בסיר קטן מחממים את החלב עם 100 מ"ל שמנת, וכאשר הנוזל מגיע לרתיחה שופכים על גבי השוקולד הלבן. מערבבים את הג'לטין עם המים הקרים ומוסיפים את מסת הג'לטין לתערובת השוקולד. מבלנדרים בבלנדר מוט עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את ממרח החלווה ושוב מבלנדרים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מקציפים 300 מ"ל שמנת מתוקה עד שמתקבלת קצפת רכה ומקפלים פנימה את מוס החלווה. מוזגים לתוך העוגה ומכניסים למקפיא לשעה־שעתיים. 

מכינים את הציפוי ומצפים: בסיר קטן מרתיחים את השמנת, וכאשר היא מגיעה לרתיחה, מסירים מהאש, מוזגים על גבי השוקולד המריר והחלב המרוכז ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוציאים את העוגה מהמקפיא, מחלצים מהתבנית ושופכים את הציפוי על גבי העוגה.מקשטים בשערות חלווה ומגישים.


בראוניז מנומרים. מתיקות של פעם // צילום: איתיאל ציון

בראוניז מנומרים

עוגיית בראוני היא תמיד טעימה, והשילוב של החלווה מעשיר את טעמה אפילו עוד יותר. יש בעוגייה הזאת משהו שמחזיר אותי לילדות ולטעמים של פעם. המתכון מתאים לתבנית בגודל 20X30 ס"מ. דרגת קושי: בינונית.

החומרים לתערובת החלווה: 

√ 75 גרם חמאה רכה 

√ 30 גרם (1/4 כוס) אבקת סוכר 

√ 1 ביצה בגודל L 

√ 1/2 כפית תמצית וניל איכותית 

√ 60 גרם (1/4 כוס) ממרח חלווה 

לתערובת השוקולד: 

√ 200 גרם שוקולד מריר קצוץ 

√ 240 גרם חמאה חתוכה לקוביות 

√ 4 ביצים בגודל L בטמפרטורת החדר 

√ 350 גרם (3/4 1 כוסות) סוכר 

√ קורט מלח 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית

√ 200 גרם (1/2 1 כוסות + 1 כף) קמח 

מחממים תנור לחום של 170 מעלות ומכינים את תערובת החלווה: במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את החמאה, אבקת הסוכר, הביצה ותמצית הווניל במהירות בינונית כ־2 דקות עד אחידות. מוסיפים את ממרח החלווה (אפשר לחמם את הממרח כ־15 שניות במיקרוגל כדי שיהיה נוח יותר לעבודה) ומערבלים עד שהוא נטמע בתערובת. 

מכינים את תערובת השוקולד: בבן מארי ממיסים את השוקולד עם החמאה ומערבבים היטב. במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את הביצים, הסוכר, המלח ותמצית הווניל כ־5 דקות עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים את תערובת השוקולד וממשיכים לערבל עד שמתקבלת תערובת אחידה. עוצרים את פעולת המיקסר ומוסיפים את הקמח תוך כדי קיפול.

מרכיבים, אופים וחותכים: משמנים מעט תבנית מרופדת בנייר אפייה, יוצקים אליה את תערובת השוקולד ומיישרים במרית. יוצקים מעל את תערובת החלווה ומערבבים קלות במזלג לקבלת דוגמת עוגת שיש. מכניסים לתנור ל־30-35 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא לח. מוציאים ומצננים היטב. 

מחלצים מהתבנית בעזרת נייר האפייה וחותכים לריבועים בסכין משוננת. שומרים בכלי סגור במקרר עד 10 ימים.


עוגה בחושה של טחינה ומייפל. בעיטור שומשום מלא // צילום: איתיאל ציון

עוגה בחושה של טחינה ומייפל

בעוגה הזאת אין חלווה כחומר גלם, והטעם מושג באמצעות שילוב של טחינה שנותן תוצאה טעימה מאוד. זוהי עוגה לחה ונימוחה, בעלת מרקם יציב ומעט דחוס. אם אתם מעוניינים להפוך את העוגה לחגיגית יותר, אפשר לרסס את התבניות בשמן ולפזר בהן שומשום מלא ולאחר מכן למזוג את תערובת העוגה. המתכון מתאים ל־2 תבניות אינגליש קייק באורך 25 ס"מ. דרגת קושי: קלה.

החומרים: 

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר דמררה

√ 3 ביצים בגודל M 

√ 110 גרם (1/2 כוס) טחינה משומשום מלא 

√ 90 גרם (1/2 כוס + 1 כפית) מייפל טבעי 

√ 120 מ"ל (1/2 כוס) שמנת מתוקה

√ 120 מ"ל (1/2 כוס) חלב 

√ 140 גרם (1 כוס) קמח 

√ 70 גרם (1/2 כוס) קמח כוסמין לבן 

√ 30 גרם (1/3 כוס) אבקת שקדים 

√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה 

√ 50 גרם (1/4 כוס) שקדים טבעיים שבורים גס

לקישוט: 

√ 30 גרם (3 כפות) שברי שקדים טבעיים 

√ 150 גרם (1 כף) שומשום מלא 

מחממים תנור לחום של 170 מעלות. במיקסר עם מטרפה מקציפים במהירות בינונית־גבוהה את הסוכר והביצים לקצף יציב. מוסיפים בהדרגה, תוך כדי הקצפה, את הטחינה והמייפל, ולאחר מכן את השמנת המתוקה והחלב. מנמיכים את מהירות המיקסר למהירות איטית ומוסיפים את הקמחים, אבקת השקדים ואבקת האפייה ומערבלים עד שמתקבלת תערובת אחידה. 

משמנים מעט את תבניות האפייה וממלאים אותן עד 1/2 מהגובה. מפזרים מעט משברי השקדים וממשיכים למלא את התבניות עד 3/4 גובה. מפזרים מעל את שברי השקדים הנותרים ואת השומשום המלא ואופים כ־50 דקות עד הזהבה ומבחן הקיסם.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...