עד לפני כמה שנים הכרנו את הקוקוס רק כשבבים טחונים, שקישטו עוגות או שולבו בעוגיות יבשות. כיום יש אינספור מוצרים מהפרי הטרופי - שמן קוקוס, מי קוקוס, חלב קוקוס, קוקוס מטוגן, שבבים במגוון צורות וטעמים - וכל כך הרבה מאכלים וקינוחים שאפשר להכין ממנו.
השבוע החלטתי להכין שלושה מתכונים שונים לחלוטין - עוגת מוס שנקראת "נסיכת השלג" ושני מתכונים קלים להכנה: חיתוכיות קוקוס עם שוקולד וריבה וכדורי קוקוס מצופים בשוקולד מריר.
כדורי קוקוס מצופים בשוקולד מריר
אלה הן עוגיות קוקוס מצופות בשוקולד מריר, מהירות הכנה, ללא מיקסר או זמני אפייה, שתמיד כיף שיש אותן במקרר. שימו לב שמדובר בעוגיות טבעוניות, כך שאפשר להגיש אותן לכולם. המתכון לכ־20 יחידות. דרגת קושי: קלה.
החומרים לכדורי קוקוס:
√ 200 גרם (2 כוסות) קוקוס לבן טחון
√ 80 מ"ל (1/3 כוס) חלב קוקוס
√ 65 מ"ל (1/3 כוס) שמן קוקוס
√ 2 כפות סירופ מייפל טהור
לציפוי:
√ 200 גרם שוקולד מריר איכותי
מכינים את הכדורים: מרפדים מגש בנייר אפייה. בקערה גדולה מערבבים את הקוקוס הטחון, חלב הקוקוס, שמן הקוקוס וסירופ המייפל עד שמתקבלת תערובת אחידה (אם התערובת מעט יבשה, אפשר להוסיף מעט חלב קוקוס). יוצרים כדורים לא גדולים ומכניסים למקפיא ל־45 דקות.
מכינים את הציפוי ומצפים: ממיסים את השוקולד המריר בבן מארי. מוציאים את כדורי הקוקוס מהמקפיא ומצפים אותם בשוקולד המומס. מניחים את הכדורים על המגש ומחזירים אותם למקפיא ל־45 דקות נוספות. מוציאים את המגש מהמקפיא, מעבירים את כדורי הקוקוס לקופסה ושומרים במקרר.
כדורי קוקוס מצופים בשוקולד מריר. ללא מיקסר או אפייה
חיתוכיות קוקוס, עם שוקולד וריבה
כשאני חושב על קוקוס, ישר קופצות לי לראש העוגיות האלה, שמחזירות אותי לבית אמי, לימי שישי ולריחות שאי אפשר לשכוח. בימי שישי היתה אמי מכינה את העוגיות הללו, מניחה את המגש שיתקרר מעט, ואז חותכת קוביות ושמה בצנצנת. עוד לפני שהגיעה השבת, הצנצנת כבר היתה ריקה. המתכון לתבנית בגודל 20X30 ס"מ. דרגת קושי: קלה.
החומרים לבצק פריך:
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
√ 200 גרם חמאה רכה
√ 2 חלמונים מביצים בגודל L
√ 1 ביצה בגודל L
√ קורט מלח
√ 1 כפית תמצית וניל איכותית
√ 400 גרם (3 כוסות פחות 2 כפות) קמח מנופה
√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה
למרנג קוקוס:
√ 5 חלבונים מביצים בגודל L
√ קורט מלח
√ 80 גרם (1/2 כוס פחות 1 כף) סוכר
√ 90 גרם (1 כוס פחות 1 כף) קוקוס טחון
√ 1 שקית סוכר וניל
√ מעט שמן לשימון התבנית
למלית:
√ 150 גרם (1/2 כוס) ריבה אדומה חלקה
√ 150 גרם שוקולד מריר מגורר בפומפייה
מכינים את הבצק הפריך: במיקסר עם וו גיטרה מערבבים במהירות בינונית את הסוכר והחמאה כ־2 דקות עד שמתקבלת תערובת אחידה - חשוב לעצור את פעולת המיקסר מדי פעם ולהסיר את החמאה מהדפנות בעזרת מרית. מוסיפים את החלמונים, הביצה, המלח ותמצית הווניל ומערבלים כחצי דקה עד שהחומרים נטמעים בתערובת.
מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומערבלים רק עד שמתקבל בצק אחיד. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה.
מכינים את מרנג הקוקוס: במיקסר מקציפים את החלבונים עם קורט המלח עד שמתקבל קצף רך ולבן. מוסיפים את הסוכר בהדרגה ומקציפים כ־5 דקות עד שמתקבל קצף יציב. מקפלים לתוך הקצף בעזרת מרית את הקוקוס וסוכר הווניל עד שהם נטמעים בתערובת.
מחממים תנור לחום של 170 מעלות, משמנים קלות את התבנית ומרפדים בנייר אפייה. מרדדים את הבצק על גבי משטח מעט מקומח למלבן בגודל 20X30 ס"מ ובעובי 1 ס"מ ומסדרים בתבנית. אופים 10-12 דקות עד הזהבה קלה ומצננים.
מרכיבים ואופים שוב: מורחים על הבסיס שכבת ריבה אדומה חלקה ומפזרים מעל שוקולד מגורר בשכבה אחידה, מורחים מעל את מרנג הקוקוס ומיישרים. אופים כ־15 דקות עד שהמרנג מזהיב ונסדק מעט (מצננים לפחות שעה לפני החיתוך). מחלצים מהתבנית וחותכים לריבועים.
חיתוכיות קוקוס וריבה. מחזירות לילדות // צילומים וסטיילינג: איתיאל ציון
עוגת "נסיכת השלג"
עוגה לבנה וחגיגית במיוחד המעוטרת בשבבי קוקוס לבן (שימו לב: לא קוקוס טחון). העוגה מכילה ביסקוויט קוקוס רך, ג'לי ליים ומוס וניל. שילוב הטעמים והמרקמים הוא שילוב מושלם, לא סתם נתתי לה את השם "נסיכת השלג". המתכון לתבנית בקוטר 20 ס"מ. דרגת קושי: בינונית־קשה.
החומרים למוס וניל:
√ 5 גרם (1 כפית) ג'לטין + 5 כפות מים קרים
√ 250 מ"ל (1 מכל) שמנת מתוקה
√ 1 כפית תמצית וניל איכותית
√ 250 גרם שוקולד לבן
√ 500 מ"ל (2 מכלים) שמנת מתוקה
לביסקוויט קוקוס:
√ 1 ביצה בגודל XL
√ 1 חלמון מביצה בגודל XL
√ 90 גרם (1/2 כוס פחות 1 כף) סוכר
√ 110 גרם (1 כוס + 1 כף) קוקוס טחון
√ 2 כפות קמח מנופה
√ 50 גרם חמאה מומסת
√ 2 חלבונים מביצים בגודל XL
√ 4 כפות סוכר
לג'לי ליים:
√ 14 גרם (1 שקית) אבקת ג'לטין +
80 מ"ל (1/3 כוס) מים קרים
√ 240 מ"ל (1 כוס) מיץ ליים סחוט
√ 240 מ"ל (1 כוס) מים
√ גרידה מ־2 לימונים ירוקים
√ 1/2 1 כפות קורנפלור
√ 3 כפות סוכר
לציפוי:
√ 7 גרם (1/2 שקית) ג'לטין + 40 גרם (4 כפות) מים קרים
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
√ 100 גרם (1/3 כוס) גלוקוזה
√ 50 מ"ל (1/4 כוס פחות 1 כף) מים
√ 75 מ"ל (1/4 כוס + 1 כף) חלב מרוכז ממותק
√ צבע מאכל לבן
לקישוט:
√ שערות קוקוס
מכינים את מוס הווניל (24 שעות לפני הרכבת העוגה): משרים את הג'לטין במים הקרים. בסיר קטן מחממים 250 מ"ל שמנת מתוקה עם תמצית הווניל ומביאים לסף רתיחה. מוזגים את התערובת ישירות על גבי השוקולד הלבן, מבלנדרים בבלנדר מוט לתערובת אחידה, מוסיפים את הג'לטין וממשיכים לבלנדר. מעבירים לקערה, מניילנים ומקררים 24 שעות. בד בבד, מקציפים 500 מ"ל שמנת מתוקה לקצפת רכה ומקררים ל־24 שעות.
מכינים את ביסקוויט הקוקוס: מחממים תנור לחום של 155 מעלות. בקערת ערבוב מערבבים במטרפה ידנית את הביצה, החלמון, הסוכר, הקוקוס והקמח לתערובת אחידה. מוסיפים לקערה את החמאה ומערבבים עד אחידות. במיקסר מקציפים את החלבונים והסוכר לקצף יציב ומקפלים לתוך התערובת האחידה. מוזגים לתבנית מעט משומנת, מיישרים ואופים כ־15 דקות עד התייצבות. מצננים.
מכינים את הג'לי: משרים את הג'לטין במים הקרים. בסיר קטן מביאים לרתיחה את מיץ הליים, המים וגרידת הלימונים. בקערה מערבבים את הקורנפלור והסוכר עד אחידות. עורכים השוואת טמפרטורת: מעבירים מצקת מהתערובת שבסיר לתוך תערובת הקורנפלור, מערבבים עד אחידות ואז מחזירים הכל לסיר להמשך בישול. מבשלים עד רתיחה, תוך כדי ערבוב. מוסיפים את הג'לטין המושרה, מבלנדרים ומכניסים למקרר.
מרכיבים את העוגה: מקפלים את מוס הווניל לתוך הקצפת. מוזגים את הג'לי על ביסקוויט הקוקוס ומיישרים ומעל מוזגים את מוס הווניל. מכניסים את העוגה למקפיא להתייצבות.
מכינים את הציפוי הלבן: משרים את הג'לטין במים הקרים. מרתיחים את הסוכר, הגלוקוזה והמים. מוסיפים את החלב המרוכז, צבע המאכל הלבן (מתחילים בכמות קטנה ומוסיפים עד שמתקבל הצבע הלבן הרצוי) והג'לטין ומבלנדרים. מוציאים את העוגה מהמקפיא, מחלצים מהתבנית ומניחים על גבי רשת. מצפים אותה בציפוי הלבן, ומעל מפזרים ו"מדביקים" את שערות הקוקוס.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו