כבר שנים שבתי העסק בדרום הארץ מתמודדים עם מצב ביטחוני לא פשוט. מבצע "עמוד ענן" העמיק עוד את הירידה בהכנסות ואת הפגיעה במצבם הכלכלי, אולם גם הוליד יוזמות ברוכות לעידוד הסוחרים בנגב.
חברת אתרים תערוך מחרתיים בנמל תל-אביב יריד שבו ימכרו תושבי הדרום את מרכולתם. עשרות מסוחרי הנגב צפויים להשתתף באירוע, ובהם יצרני מזון ומוכרי בגדים ונעליים. מארגני היריד יקצו לסוחרים מהדרום עמדות מכירה, דוכנים וחשמל בחינם. כמו כן, במקום יוצב דוכן לאיסוף חבילות שי בעבור החיילים בדרום.
"אנחנו שמחים לארח את תושבי הדרום בתל אביב", אומר איתמר שמעוני, מנכ"ל חברת אתרים, "כתושב אשקלון, אני מודע לכך וכואב שהעסקים שלהם נפגעו בעקבות המלחמה. כמנכ"ל חברת אתרים, המפעילה את נמל תל אביב, אני שמח לפתוח את דלתנו בפניהם ולעזור להם כדי שיוכלו להמשיך למכור את סחורתם ולהתפרנס בכבוד. אני אודה לכל תושבי המרכז שיגיעו לנמל ביום שישי וירכשו ממוצרי התושבים כדי שימשיכו להתפרנס בכבוד".
חנה לוי, אם לארבעה ממושב קלחים שבדרום, היא אחת המשתתפות ביריד. לוי היא בעלת ספא מוליאדו שבמושב. "בגלל המצב הביטחוני העסק שלי לא מתפקד בכלל", היא אומרת, "כששדרות מופגזת אנשים פוחדים להגיע לאזור. המצב החמיר מאז המבצע. עכשיו אין טלפונים בכלל, מה שאומר שאין לי עבודה כעת וגם אין שום דבר עתידי. העבודות המעטות שהיו לי התבטלו עקב המצב, ואחת מהן היא מסיבת רווקות שתוכננה לשבוע זה. במקרה כזה זו לא דחייה אלא ביטול, כי אי אפשר לדחות מסיבת רווקות. במקרים כאלה אני לא יכולה לעשות שום דבר חוץ מלעודד את אלה שביטלו, משום שזה כואב מעבר לפן הכלכלי שלי. מדובר כאן במסיבה של כלה לפני חתונתה".
לוי מתארת את המצב הכלכלי הקשה שאיתו היא נאלצת להתמודד כעצמאית. "זו הפרנסה שלי, וזו ההכנסה העיקרית בבית", היא אומרת, "אין לי משהו צדדי ולכן מדובר בפגיעה של ממש. אני לא יודעת אפילו איך להתחיל להתמודד. אני גרושה, שניים מילדיי חיים בבית: אחד מהם חייל והשני סטודנט. בתור עצמאית יש לי הוצאות שוטפות וקבועות בין שיש אנשים ובין שלא, ואני עדיין מחזירה הלוואות של הקמת העסק. אני לא יכולה להיות שכירה, אני לא בגיל שבו ישושו לקבל אותי". ביריד תציע לוי טיפולים בעלות של 70 שקלים למשך 20 דקות ומוצרים קוסמטיים.
היריד ייערך ביום שישי הקרוב בשעות 15:00-08:00 בהאנגר 11 בנמל תל אביב. סוחרים מהדרום המעוניינים להשתתף ביריד יכולים להתקשר לטלפון: 03-6020888.
גם אבי ברססט, הבעלים של חברת הולנדיה, מתאר מציאות מורכבת. "העסק שלנו כולל חנויות ברחבי הארץ שעובדות במצב מצוין ומרכז לוגיסטי שנמצא בשדרות - שם נעוצה הבעיה", הוא מסביר, "המרכז הלוגיסטי הושבת בשבוע האחרון. השטח של המרכז הלוגיסטי הוא עצום, גודלו כ-15 אלף מ"ר ועובדים בו 150 עובדים, רובם משדרות וחלקם מעוטף עזה. במרכז הלוגיסטי מיוצרים מוצרים ופיתוחים שמיוצאים ל-16 מדינות בעולם. כשאני אומר לצרכנים הישראלים שאנחנו מאחרים את האספקה של הסחורה בכמה ימים, הם מבינים. הצרכן בהולנד ובהונג קונג לא יכול מבחינתו לשמוע על יום אחד של איחור, זה לא מעניין אותו בכלל".
לדברי ברססט, המצב הביטחוני מסב נזק תדמיתי לחברה: "מדובר במוצרים נהדרים וחלק מהשירות הוא עמידה בזמני אספקה. כשאתה לא עומד בזמני אספקה, השמועה עושה לה כנפיים וזה לא טוב לעסקים". ברססט מעריך כי הנזק הכספי שנגרם למרכז הלוגיסטי במשך שבוע הימים שבמהלכו הושבת הוא יותר ממיליון שקלים.
חברת הולנדיה, אומר ברססט, השקיעה יותר ממיליון וחצי שקלים במיגון המפעל: "זה כולל ממ"דים, מרחבים מוגנים וציפוי מיוחד נגד רסיסים לחלונות. זה אומר שהמפעל יותר בטוח מהבית. אנחנו מרגישים שהעובדים רוצים לחזור לשיגרה עד כמה שאפשר, הם רוצים לצאת מארבעת הקירות שלהם. העובדים הם שלחצו עלינו לחזור לפעילות כמה שיותר מהר".
ואילו בחבל הבשור יצאו בפרויקט בשם "מחזירים את החופש לדרום". במסגרת הפרויקט הזה אפשר כעת להזמין מקום לכ-40 צימרים ואטרקציות בדרום ולהגיע רק כאשר יהיה שקט באזור. כך אפשר להזרים בינתיים כסף לעסקים שלא עובדים יותר מחודש וחצי במקרה הטוב. את התשלום אפשר לעשות באמצעות PayPal.
פרטים באתר: www.habsor.co.il
• חברת דאבל צ'ק מקבוצת רוביקון פתחה השבוע מרכז תמיכה וסיוע לעסקים בדרום. עסקים שנפגעו יוכלו לקבל סיוע, ליווי וייעוץ צמוד עד לחזרה לשיגרה, ואף מימון חלקי, כדי לגשר על תקופה שכזו שבה מחזורי הפעילות יורדים.
הסוחרים מוזמנים להסתייע בקו החירום שפעיל 24 שעות ביממה: 2150*. כמו כן, אפשר להיכנס לאתר www.dcheck.co.il. השירות ניתן בחינם.
•
