הימים שקודמים לראש השנה הם ימי בציר הענבים, ובמהלכם תיקבע איכות היינות העתידיים. בימים הלוהטים הללו עסוקים הייננים בחשבון נפש, ובקבלת החלטות ובהתחבטויות באשר לאיכות היין של השנה הקרובה: לבצור או לחכות עוד יום? באילו שמרים להתסיס? בחבית עץ או במכל נירוסטה? האם להמשיך בסגנון היין הקיים או לנסות דברים חדשים? ועוד שאלות הרות גורל ויין. הכל נקבע עכשיו, ממש כמו באמונה היהודית שבראש השנה נקבע לאדם כל מה שיעבור עליו במהלך השנה הבאה. לא פשוט.
ההמלצות שלנו ליין לארוחת ראש השנה מתמקדות הפעם ביינות אלגנטיים. אם פעם חיפשנו, אנחנו הישראלים, יינות עתירי אלכוהול ורחבים, מלאי רושם ועזוז בסגנון "קליפורני" - הרי כיום דווקא סגנון הייננות האלגנטי כובש את קדמת הבמה. התבגרנו והפכנו למתוחכמים יותר, רגועים יותר. היקבים נמנעים מבומבסטיות, מבשלות וממתיקות יתר.
לקראת השנה החדשה, ובעיצומו של הבציר, נאחל שהשנה הבאה עלינו לטובה תהיה הרבה יותר אלגנטית ושקטה אבל לא פחות טובה ועסיסית. שנה טובה!
1: ויונייה 2016, יקב עמק יזרעאל, 2: עמק ברכה לבן 2014, יקב גוש עציון, 3: גראנש בלאן 2017, יקב ויתקין, 4: קברנה סלקטד 2017, יקבי כרמל // צילומים: יח"צ
יינות לבנים
ויונייה 2016, יקב עמק יזרעאל
השקה ראשונה לזן הוויונייה ביקב זה, והיינן יהודה נהר כבר מפגין מיומנות. היין התבגר במשך עשרה חודשים בחביות, והוא מפגין שילוב מרתק בין מאפייני החבית (אגוזיות וחמאה) לבין הפרי הטרי והרענן. יין אלגנטי לאוכל אלגנטי. 80 שקלים.
עמק ברכה לבן 2014, יקב גוש עציון
יין ישראלי לבן בן ארבע שנים שנמצא בשיאו? הנה עוד יין שמצטרף למועדון המצומצם הזה. ממסך של רוסאן, ויונייה ושרדונה מכרמי הגוש, המדיף ארומות תפוח אדום, פריחת הדרים, קוקוס וחמאה. בטעימה הוא עשיר, שמנוני במידה ואלגנטי מאוד, עם סיומת חמצמצה ומהנה. נהדר. 85 שקלים.
גראנש בלאן 2017, יקב ויתקין
זן נדיר במחוזותינו. יינן היקב, אסף פז, מיטיב להשתמש בו. ליין יש אף מדהים וייחודי של פרי בהיר (פומלית, אפרסק, אגס) עם שמץ פטרוליות מרתקת. בחך הוא מרענן וחומצי, אך בד בבד מצליח לשמור על איזון בין הפרי, העשבוניות והגוף השופע. אכן לאספנים. 125 שקלים.
יינות אדומים
קברנה סלקטד 2017, יקבי כרמל
גם לנו לקח רגע להבין שמדובר ביין שעולה פחות מ־25 שקלים ברשתות. המון דובדבנים טריים באף, עסיסי ובעל גוף טוב ושמח. מומלץ לצנן לפני ששותים, ושתהיה לנו שנה מקסימה - כמו היין! 24.90 שקלים.
5: מחול הכרמים 2016, יקב גבעות, 6: קברנה דור 7 2013, יקב 1848, 7: קברנה אלטיטיוד +720 2014, יקבי ברקן, 8: תל קאסר אדום 2016, יקב דומיין נטופה // צילומים: יח"צ
מחול הכרמים 2016, יקב גבעות
ממסך בורדולזי שהותקן מקברנה סוביניון, ממרלו פטי ורדו ומקברנה פרנק מגבעות השומרון. הצבע שלו שחור ומרוכז, שפע פרי בשל (דובדבן ופטל) לצד פלפל ירוק ועור. בלגימה הוא מפתיע ברעננותו ובטעמי התבלינים - מנתה ותימין - והמרקם שלו לעיס ובשרני. מרשים בכל קנה מידה. 99 שקלים.
קברנה דור 7 2013, יקב 1848
רק כעת, כחמש שנים לאחר בציר הענבים, שולפים אנשי היקב את היין הזה ממרתפיהם. והסבלנות בהחלט משתלמת. אף אלגנטי ומפתה של פירות יער כהים, קפה קלוי ומנתה עדינה. בחך הוא רך ואלגנטי, אבל גם מלא טעם ועוצמה. מרשים מאוד. 119 שקלים.
קברנה אלטיטיוד +720 2014, יקבי ברקן
יין בסדרת העל של יקבי ברקן, שעברו שינויים פרסונליים רבים השנה (מנכ"ל חדש, ייננים חדשים). מקור הפרי בכרם דובב, הממוקם בגובה 720 מטרים מעל פני הים (ומכאן שמו של היין). פרי אדום לצד שחור ואפלולי, אדמתיות טובה, נוכחות שוקולדית וחמיצות הרמונית ומדויקת. תנו לו להתאוורר כשעה לפני השתייה. 120 שקלים.
תל קאסר אדום 2016, יקב דומיין נטופה
יין המבוסס על זני הגראנש והסירה מכרמי הגליל התחתון, ומזכיר באופיו ובניחוחותיו את יינות עמק הרון הצרפתי. פרי אדום שופע באף לצד שזיף ופריחת לוונדר. בפה הוא מזכיר בשר חרוך ואדמתיות רטובה. גוף בינוני. יין שונה ומרתק - אלגנטיות במיטבה. גליל תחתון? עמק הרון! 130 שקלים.
9: קברנה רזרב 2015, יקב אלכסנדר, 10: פיק 2016, יקב פסגות 11: מרלו, כרם יונתן 2015, יקב רמת הגולן, 12: אנה, יקב דלתון // צילום: יח"צ
קברנה רזרב 2015, יקב אלכסנדר
צבע היין סגול בוהק ועוצמתי. הוא שכשך לא מעט זמן בחביות (שנתיים) ומפגין באף ניחוחות איקליפטוס ודובדבן שחור לצד קפה ושוקולדיות. גוף פירותי רחב ונעים, רמת האלכוהול מתונה ואלגנטית. יופי של יין! 130 שקלים.
פיק 2016, יקב פסגות
פסגת הייננות של יקב פסגות מורכבת מענבי סירה, פטיט סירה ומורבדר - לא בלנד שגרתי, אך השילוב עובד מדהים. פרי שחור־סגול (אוסנה, אוכמניות), תימין, שוקולד מריר עשיר, ועם הכל שומר על אלגנטיות מרשימה. אוף, חתיכת יין! 160 שקלים.
מרלו, כרם יונתן 2015, יקב רמת הגולן
הענבים מגיעים מכרם יחידני במרכז רמת הגולן, ואחרי שנה וחצי של התבגרות בחביות צרפתיות ועוד שנה בבקבוק יוצא היין לשוק. קטיפתי ועשיר, שילוב נהדר של פירות יער אדומים ושחורים, אספרסו משובח ומעט קופסת סיגרים. גוף מצוין - מלחי ללחי, והטעם נשאר בפה גם הרבה אחרי שהוא מחליק במורד הגרון. אחד הטובים שנטעמו פה בזמן האחרון! 200 שקלים.
אנה, יקב דלתון
יין קינוח ייחודי המיוצר מענבי מוסקט משמונה שנות בציר (2014-2006) שהתבגרו בחביות בשיטת "סולרה". הבקבוק הנמוך (והיפהפה) וצבעו הענברי של המשקה משווים לו מראה של וויסקי, ואכן יש לו מרקם סמיך כשל ליקר, טעמים עמוקים של פירות מיובשים, מעט הדרים ועלי תה שחור. יין מרגש, לשנה טובה ומתוקה. 150 שקלים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו