"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו כרימון". הרימון מבשיל חודשים לפני ראש השנה, מלא בגרגירים, אבל גם מלא בוויטמינים ובסגולות רפואיות רבות. הפרסים והגרוזינים נוהגים לבשל במיץ הרימון ובסירופ העשוי ממנו, ונהוג גם לפזר את גרגיריו אל תוך סלטים, משקאות, תבשילים ועוד ועוד. רגע לפני ערב החג בחרתי להגיש לכם שלושה מתכונים, שייתנו לכם רעיונות לרגע האחרון או השראה לארוחות החג הרבות הבאות עלינו לטובה בחודש זה. שתהיה לכולנו שנה מרובה בבשורות טובות, במעשים טובים, בבריאות ובשפע.
סלט שורשים וגרגירי רימון
סלט פשוט ומרענן, שיכול להיות תוספת נפלאה למנות כבדות יותר. אפשר להכין את מרכיבי הסלט מראש ובכלי בצד את הוויניגרט, ולערבב ממש רגע לפני שמתיישבים לשולחן החג. התיבול ברגע האחרון ישמור על מרכיבי הסלט קריספיים ורעננים.
החומרים לסלט (ל־6 מנות):
√ 2 גזרים קלופים וחתוכים לגפרורים דקים
√ 2 שורשי סלרי קלופים וחתוכים לגפרורים דקים
√ 15 יחידות שעועית לוביה חלוטות במים רותחים כ־1 דקה
√ 1 צנון דייקון קלוף וחתוך לגפרורים דקים
√ 3 בצלים ירוקים שטופים וחתוכים למקטעים של 2 ס"מ
√ 1 כוס גרגירי רימון
√ חופן עלי בזיליקום תאילנדי
√ חופן עלי בזיליקום סגול
√ חופן עלי כוסברה
לוויניגרט:
√ 1 כף סוכר
√ 4 כפות רוטב דגים
√ 6 כפות מיץ ליים טרי
√ 1/4 כוס שמן זית
√ 2 שיני שום קצוצות דק
√ 1 פלפל צ'ילי אדום קצוץ דק
√ 1 שורש ג'ינג'ר קלוף ומגורד
√ 3 כפות שומשום קלוי
מניחים בקערה את כל מרכיבי הסלט. מניחים בקערה נפרדת את כל מרכיבי הוויניגרט, מערבבים היטב ויוצקים על הסלט. מערבבים ומגישים.
סשימי סלמון. מיצי הרימון הופכים לג'לי שנקצץ לצורת יהלומים // צילום: איתיאל ציון
סשימי סלמון
נכון שזאת לא מנה קונבנציונלית, אבל אני חושב שהגענו לשלב שבו אפשר להעז. זאת מנה פשוטה מדג שנגיש בכל רשתות המזון. בחרתי לקחת את מיצי הרימון, לתבלם בדבש ובתימין ולהפוך את זה לג'לי, אשר נקצץ ליהלומים קטנים, שבהם נתבל את הדג. מנה צעירה, שמשלבת את טעמי החג קצת אחרת. שווה לנסות.
החומרים (ל־6 מנות):
√ 1 נתח סלמון במשקל 500 גרם, ללא עור ועצמות, חתוך לפרוסות סשימי
√ מעט שמן זית
√ קורט מלח אטלנטי
לג'לי הרימונים:
√ 1 כוס מיץ רימון איכותי
√ 5 ענפי תימין
√ 1 כף דבש
√ 1/2 1 כפיות אבקת ג'לטין מומסת במעט מים
לסלט:
√ 2 כפות שקדים אמריקניים קלופים וקצוצים דק
√ 1 כף גבעול סלרי חתוך לקוביות קטנות
√ 1/2 כף צימוקים פרסיים קצוצים דק
√ קורט מלח
לוויניגרט:
√ 2 כפות תמרינדי
√ 1 כף דבש
√ 3 כפות שמן זית
√ קורט מלח
להגשה:
√ עלי שיסו סגולים
מכינים את הג'לי: מביאים לרתיחה עדינה בסיר קטן את מיץ הרימון, התימין והדבש. מורידים את המיץ מהאש ומקררים בחוץ לשעה־שעתיים. מסננים ומעבירים את הנוזל לסיר קטן חדש, מביאים לרתיחה ומוסיפים את הג'לטין. מערבבים היטב, מורידים מהאש מייד ויוצקים לקופסה. מכניסים למקרר לפחות ל־3 שעות. לאחר שהג'לטין התייצב, מוציאים מהמקרר, הופכים את הג'לי על משטח עבודה וקוצצים היטב לקבלת יהלומים קטנים. שומרים בקופסה עד יומיים בקירור.
מכינים את הסלט: מערבבים את כל מרכיבי הסלט היטב רגע לפני ההגשה.
מכינים את הוויניגרט: מערבבים את כל המרכיבים בכוס או בקערה.
מרכיבים את המנה: מורחים את פרוסות הסלמון במעט שמן זית, מתבלים במעט מלח ומסדרים על צלחת הגשה. מעל כל פרוסה מסדרים מעט מג'לי הרימונים. לצד כל פרוסה יוצרים תלולית קטנה של הסלט ומטפטפים מעט מהוויניגרט, מסדרים מעל את עלי השיסו ומגישים.
מסחאן עוף. מנה מהמטבח הערבי, המוגשת על פיתה דרוזית // צילום: איתיאל ציון
מסחאן עוף
מנה שמגיעה מהמטבח הערבי, שבו שכיח השימוש ברימונים ומיץ הרימון נחשב בעל סגולות לחיזוק האון הגברי. זהו עוף שמתבשל באיטיות בשמן זית ואז נצלה בגריל, בתנור או במחבת. את העוף בחרתי להגיש עם מנגולד, חיטה, המון עשבים ותבלינים, יחד עם לימונים כבושים וכמובן רימונים. מנה שהיא ארוחה מלאה. המסחאן מתאים לימי החג כמנה במרכז השולחן המשפחתי.
החומרים לעוף (ל־6 מנות):
√ 6 כרעיים של עוף מפורקות מהעצם
√ 1 ראש שום
√ 3 בצלים לבנים קלופים וחתוכים לרבעים
√ 2 ענפי רוזמרין
√ 1/2 כפית בהרט
√ 10 גרגירי פלפל שחור שלם
√ 3 כוסות שומן עוף מומס
√ 1 כוס שמן זית
לתבשיל המנגולד:
√ 2 צרורות עלי מנגולד שטופים היטב ומופרדים לחלק הלבן ולחלק הירוק
√ 1/4 כוס שמן זית
√ 2 בצלים לבנים קלופים, חצויים ופרוסים דק
√ 1 ראש שום קלוף
√ 1 כפית כמון
√ 1 כפית פלפל שאטה גרוס
√ 1 כפית מלח אטלנטי
√ מיץ מ־1 לימון
לקרם החציל הלבן:
√ 2 חצילים שרופים על להבה, קלופים ונקיים מהקליפה
√ 1 שן שום קלופה
√ 2 כפות מיץ לימון
√ 1/2 כוס שמן חמניות
√ קורט מלח אטלנטי
לסלט:
√ 1/2 כוס חיטה מלאה שהושרתה לילה במים ואז בושלה עד רכות (כשעה)
√ 1 כוס עלי פטרוזיליה
√ 1 כוס עלי נענע
√ חופן עלי רוקט וחרדל שטופים ונקיים
√ 1 שן שום פרוסה
√ 1 פלפל צ'ילי אדום פרוס דק
√ 1 בצל סגול פרוס דק
√ 1/2 כוס גרגירי רימון
√ מיץ מ־1 לימון
√ 3 כפות שמן זית
√ 1/2 כפית מלח
לממרח הלימון הכבוש:
√ 1 כף לימון כבוש טחון למחית חלקה
√ 1/2 כפית עלי מרווה קצוצים
√ 1/2 כפית צ'ילי ירוק קצוץ דק
√ 1 שן שום קצוצה
√ 3 כפות שמן זית
√ קורט מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס
√ קורט בהרט
להגשה:
√ 6 פיתות דרוזיות
√ קורט סומק
√ כ־3 כפות רכז רימונים איכותי
√ כ־2 כפות טחינה גולמית
מבשלים את העוף: מניחים את העופות במגש אפייה רחב ועמוק. מוסיפים את השום, הבצלים, הרוזמרין, הבהרט והפלפל ומכסים בשומן העוף ובשמן הזית. מכסים בנייר אפייה ובנייר אלומיניום ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 130 מעלות ל־45 דקות. מוציאים את המגש מהתנור ומשאירים בחוץ לשעה. לאחר שעה מוציאים את העופות בזהירות ושומרים בצד עד ההגשה. אפשר ורצוי לסנן את השומן ולשמור בקופסה סגורה במקרר לשימוש חוזר עד שבועיים.
מכינים את תבשיל המנגולד: קוצצים את החלק הלבן של המנגולד. מחממים מחבת רחבה על אש בינונית, מוסיפים את שמן הזית והבצל ומטגנים כ־5 דקות. מוסיפים את שיני השום והמנגולד הלבן ומתבלים בכמון ובשאטה. מטגנים כ־4 דקות ומתבלים במלח. קוצצים את עלי המנגולד הירוקים ומוסיפים למחבת. מטגנים כ־2 דקות. מתבלים במיץ לימון ומורידים מהאש. שומרים בטמפרטורת החדר עד להגשה.
מכינים את קרם החציל: מניחים את כל המרכיבים בבלנדר וטוחנים למרקם של קרם חלק. שומרים בקופסה סגורה במקרר עד 3 ימים.
מכינים את הסלט: מניחים את כל מרכיבי הסלט, למעט חומרי התיבול, בקערה. מתבלים במלח, בלימון ובשמן זית, מערבבים ומניחים בצד עד להגשה.
מכינים את ממרח הלימון הכבוש: מניחים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים היטב.
מרכיבים את המנה: צורבים את העופות על גריל פחמים או במחבת פסים כ־2 דקות מכל צד, מורידים מהאש ומורחים את העופות בממרח לימון כבוש. מורחים כל פיתה דרוזית בקרם חציל, מפזרים מעל מתבשיל המנגולד, מניחים את העופות שירדו מהגריל ומפזרים מעל את הסלט. מטפטפים מעל המנה טחינה גולמית, רכז רימונים וסומק.
adonimeir@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו