עוגת דבש מגונדרת. סיידר התפוחים מעשיר את הטעם // צילום: איתיאל ציון // עוגת דבש מגונדרת. סיידר התפוחים מעשיר את הטעם // צילום: איתיאל ציון

איש הדבש

חלת תמרים מיוחדת, עוגיות הדרים ואגוזים ועוגת קצפת לאירוח • מיקי שמו עם שלושה מתכוני דבש, שימתיקו לכם את ראש השנה

צילומים וסטיילינג: איתיאל ציון

אנחנו מתקרבים לחגי תשרי הבאים עלינו לטובה וכאשר חשבתי על חומר גלם אחד שמסמל את החג, חשבתי כמובן על דבש. להלן שלושה מתכונים מתוקים במיוחד - עוגיות הדרים ודבש, חלה מתוקה עם דבש ותמרים, ועוגה שכאשר תגישו אותה, לא יאמינו שההכנה שלה פשוטה כל כך. אפשר להכין את העוגה גם ללא הקצפת, אבל לדעתי מדובר בשדרוג מבורך. אז שתהיה לכולנו שנה מתוקה ובואו נתחיל להריח את החג.

 

לממהרים: עוגיות הדרים ודבש

עוגיות פריכות עם קליפות הדרים, דבש ואגוזי לוז קצוצים. זהו מתכון פשוט וקל, אבל כזה שחשוב לשים בו דגש על האפייה - יש לאפות את העוגיות רק עד הזהבה קלה, כדי שייצאו פריכות ולא קשות מדי. אפשר להכין את העוגיות גם בציפוי שוקולד. ממיסים 50 גרם שוקולד מריר במיקרוגל או בבן מארי ומטפטפים פסי שוקולד על העוגיות בצורה חופשית בעזרת כפית. מצננים כמה דקות ומגישים. המתכון מתאים לתבנית בגודל 20X30 ס"מ. דרגת קושי: קלה.

עוגיות הדרים ודבש. יש לאפות עד להזהבה קלה // צילום: איתיאל ציון

החומרים לבסיס: 

√ 100 גרם חמאה רכה 

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר 

√ 1 חלמון מביצה בגודל L 

√ 1/2 כפית תמצית וניל איכותית 

√ 200 גרם (1/2 1 כוסות) קמח מנופה 

√ קורט מלח 

√ 5 גרם (1 כפית) אבקת אפייה 

√ 2 כפות מים במידת הצורך

לציפוי: 

√ 250 מ"ל (1 מכל) שמנת מתוקה 

√ 100 גרם חמאה קרה חתוכה 

√ 50 גרם (2 כפות גדושות) דבש 

√ 300 גרם (1/2 1 כוסות) סוכר 

√ 250 גרם (1/2 2 כוסות) אגוזי לוז מולבנים קצוצים גס 

√ 200 גרם (1/3 1 כוסות) קליפות הדרים מסוכרות קצוצות 

מכינים את הבסיס: במיקסר עם וו גיטרה מערבלים במהירות בינונית את החמאה והסוכר כ־2 דקות עד שמתקבלת תערובת אחידה (מומלץ מדי פעם לעצור את פעולת המיקסר ולגרד את התערובת מהדפנות). 

מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את החלמון, תמצית הווניל ומחצית מכמות הקמח ומערבלים כחצי דקה. מוסיפים את יתרת הקמח, המלח ואבקת האפייה ומערבלים רק עד שמתקבל בצק אחיד. אם הבצק יבש מדי, מוסיפים את המים. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל־30 דקות. 

מחממים תנור לחום של 170 מעלות, משמנים מעט את התבנית ומרפדים בנייר אפייה. מרדדים את הבצק על משטח מקומח למלבן בגודל התבנית ובעובי 7 מ"מ ומעבירים אותו לתבנית. דוקרים מעט את הבצק במזלג, אופים 12-15 דקות עד להזהבה קלה ומצננים. 

מכינים את הציפוי: בסיר מרתיחים את השמנת המתוקה, החמאה, הדבש והסוכר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 4-5 דקות נוספות עד שהתערובת מסמיכה מעט. מסירים מהאש, מוסיפים את אגוזי הלוז וקליפות ההדרים ומערבבים. 

יוצקים את הציפוי על הבצק האפוי ומשטחים בעזרת מרית. אופים כ־25-30 דקות עד שהציפוי מבעבע ומזהיב, מצננים שעתיים לפני החיתוך. מחלצים את העוגה מהתבנית ובעזרת סכין ארוך ומשונן חותכים לריבועים. שומרים בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד 10 ימים. 

 

למארחים: עוגת דבש מגונדרת 

עוגת דבש קלאסית מיוחדת בטעמה בשילוב קצפת. זוהי עוגה שמכילה סיידר תפוחים שתורם הרבה לטעמה. המתכון לתבנית קפיצית בקוטר 18 ס"מ, דרגת קושי: בינונית.

עוגת דבש מגונדרת. סיידר התפוחים מעשיר את הטעם // צילום: איתיאל ציון

החומרים לקצפת: 

√ 250 מ"ל (1 מכל) שמנת מתוקה

√ 2 כפות סוכר 

√ 1 כפית תמצית וניל 

לעוגה: 

√ 170 גרם (1/2 כוס) דבש 

√ 90 גרם (1/2 כוס פחות 1 כף) סוכר 

√ 120 מ"ל (1/2 כוס) שמן קנולה 

√ 3 ביצים בגודל M 

√ 100 מ"ל (1/2 כוס פחות 2 כפות) סיידר תפוחים 

√ 245 גרם (3/4 1 כוסות) קמח 

√ 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה

√ 1 כפית אבקת אפייה

√ 1 כפית קינמון 

√ 1 כפית נס קפה 

√ קורט מלח 

מכינים את הקצפת: במיקסר מקציפים את השמנת המתוקה עם הסוכר וכפית תמצית הווניל. מעבירים את הקצפת לשקית זילוף עם פיית זילוף חלקה בקוטר 1 ס"מ ומקררים עד למועד ההרכבה.

מכינים את העוגה: במיקסר עם בוחש גיטרה מערבלים את הדבש, הסוכר, השמן, הביצים וסיידר התפוחים. מנפים יחד את כל החומרים היבשים - הקמח, אבקת הסודה לשתייה, אבקת האפייה, הקינמון, הנס קפה והמלח - ומוסיפים במהירות איטית לקערה. מערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוזגים את התערובת לתבנית אפייה משומנת מעט ואופים כ־45-50 דקות עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם מעט פירורים לחים. מצננים היטב על גבי רשת. 

מרכיבים את העוגה: מצפים את העוגה בקצפת ומקררים עד להגשה. אפשר לזלף מעט דבש על העוגה לפני ההגשה. 

 

למשקיעים: חלת דבש ותמרים 

חלת דבש עם תמרים שנשארת עסיסית גם יומיים לאחר אפייתה. זאת חלה לא שגרתית, לא במראה שלה ובטח שלא בטעם. אני אוהב אותה מאוד ותמיד מחכה לראש השנה כדי לאכול אותה. המתכון מתאים ל־2 תבניות קפיץ בקוטר 24 ס"מ. דרגת קושי: בינונית־קשה.

חלת דבש עם תמרים. נשארת עסיסית גם יומיים לאחר אפייתה // צילום: איתיאל ציון

החומרים:

√ 480 מ"ל (2 כוסות) מים קרים 

√ 50 גרם (1 שקית) שמרים טריים 

√ 2 כפות סוכר 

√ 60 מ"ל (1/4 כוס) דבש 

√ 1 ק"ג קמח לבן 

√ 4 ביצים בגודל L 

√ 60 מ"ל (1/4 כוס) שמן קנולה 

√ 1 כף שטוחה מלח 

√ 10 תמרים מסוג מג'הול מגולענים וחתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ

לציפוי: 

√ 1 ביצה טרופה 

√ פרוסות שקדים 

מכינים את הבצק ומתפיחים: בקערת מיקסר ממיסים במים הקרים את השמרים, הסוכר והדבש. מוסיפים את הקמח, הביצים ושמן הקנולה ומערבלים בוו גיטרה כ־10 דקות במהירות איטית־בינונית עד שמתקבל בצק אחיד ודביק מעט. מוסיפים את המלח ולשים דקה נוספת. מוסיפים את התמרים ומערבלים רק עד שהם מתפזרים בתערובת בצורה אחידה. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד שהבצק מגדיל את נפחו ב־50 אחוז. 

מעצבים ואופים: מחלקים את הבצק על משטח מקומח מעט ל־18 חלקים במשקל 100 גרם כל אחד. מגלגלים כל חלק לכדור ומסדרים 9 כדורים בכל תבנית משומנת, במרווחים של 2 ס"מ. מכסים במגבת לחה ומתפיחים כ־30 דקות נוספות. מחממים תנור לחום של 180 מעלות, מברישים את החלות בביצה ומפזרים מעל את פרוסות השקדים. אופים כ־30 דקות עד להזהבה עמוקה. √

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...