נשים בדואיות לאחר הריסת הפכר הבלתי חוקי אל עראקיב // נשים בדואיות לאחר הריסת הפכר הבלתי חוקי אל עראקיב

עונש מאסר לשיח' שפלש לאדמות מדינה

סייאח אבו־אמדע'ם, פעיל בבניית הכפר הלא החוקי אל־עראקיב - הורשע ב-19 עבירות של הסגת גבול ויישלח לעשרה חודשים בכלא

בפסק דין תקדימי קבע בית המשפט בבאר שבע כי שיח' שהשתלט עשרות פעמים על אדמת מדינה ליד באר שבע במשך למעלה מ-20 שנה, ירצה מאסר של 10 חודשים. הבוקר, בית המשפט המחוזי בבאר שבע דחה את ערעורו. 

הערעור שנדחה הוא על גזר הדין בפרשת 'אל עראקיב', שבו נגזרו עשרה חודשי מאסר על ראש פעילי הכפר הבלתי חוקי שהוקם יותר ממאה פעמים תוך פלישה לאדמות המדינה.

בית משפט המחוזי בבאר שבע דחה היום (שלישי) את הערעור ובכך קיבל את גזר הדין של בית משפט השלום שגזר עשרה חודשי מאסר על השיח' סייאח אבו אמדע'ם (סייאח אל־טורי), הפעיל המרכזי בבניית הכפר הבלתי חוקי 'אל עראקיב' על אדמות מדינה ליד צומת להבים.

מלבד עונש המאסר, הורשע אבו אמדע'ם ב־19 עבירות של הסגת גבול, 19 עבירות של כניסה למקרקעי ציבור שלא כדין ועבירה של הפרת הוראה חוקית. מלבד עונש המאסר, בית המשפט גזר על אבו־אמדעם חמישה חודשי מאסר על תנאי, וכן קנס בסך 36 אלף שקלים.

פלשו לאדמות מדינה למעלה ממאה פעמים

אל־עראקיב הוא כפר בדואי לא חוקי שהוקם בשנת 1999 על אדמות השייכות למדינה, כ-10 ק"מ צפונית לבאר שבע. אנשי משפחת אל־עוקבי מהעיירה רהט, פלשו לאדמות המדינה יותר ממאה פעמים, ובכל פעם בנו במקום מבנים שונים, בטענה כי אדמות אלו היו שייכות למשפחתם במשך דורות רבים. לטענתם, הם פונו מהאזור לאחר מלחמת השחרור על ידי צה"ל, תוך הבטחה שהפינוי הוא זמני בלבד.

במאבק מתוקשר, אלים וקולני אותו ייצאו ארגוני השמאל לתקשורת הבין־לאומית, הפך אל־עראקיב למותג המסמל את מאבקם העיקש של הבדואים להיצמד בכל מחיר לאדמה שעליה הם יושבים מאות שנים, לכאורה. 

אל־עראקיב לאורך השנים // צילום: תנועת רגבים

בשנת 2015 חתם בית המשפט העליון את ההליך המשפטי שנמשך כעשור, בו דרשו הבדואים להכיר בבעלותם על הקרקע, בהסתמך על חוות דעת משפטיות שהגיש פעיל השמאל הקיצוני, פרופסור אורן יפתחאל. השופטים אליקים רובינשטיין, סלים ג'ובראן ואסתר־חיות - דחו את הערעור, לא חסכו בביקורת על טיבן ואמינותן של הראיות, כביכול, שהציג יפתחאל, וכן הציגו עירום ועריה את "חוות דעת המומחה" שהגיש.

תנועת רגבים, המלווה את תיק אל־עראקיב במשך שנים, בירכה על ההחלטה: "אל־עראקיב הפך לסמל מלחמת ההתשה המשפטית שמנהלים ארגוני השמאל ואחוזים בודדים מכלל הבדואים כנגד מדינת ישראל - מלחמה שמונעת במשך שנים ארוכות את קידומן של תכניות לאומיות לפיתוח הנגב לרווחת כלל תושביו", אומר עמיחי יוגב, מנהל הפעילות של תנועת רגבים באזור הדרום. "שבויי המערכה הזו הם תושבי הנגב כולו, ובראשם מרבית האוכלוסיה הבדואית המוחלשת, אשר אינם צד בסכסוך".

"הרשעת אל־טורי מצטרפת לקביעות הנחרצות של בית המשפט העליון בפרשה המיוחסת לו, אך אסור שהדבר יישאר בגדר הצלחה משפטית מקומית", מוסיף יוגב. "פסק הדין חייב להוות זרז לקידום ההליכים המשפטיים לבירור מעמדם המשפטי של האדמות בנגב, תוך רישום הבעלות בקרקעות אלו על שם בעליהן החוקיים, וזאת בהתאם לחוקי מדינת ישראל ולא בהתאם לנרטיב הבדואי. בכך ניתן יהיה להסיר מעל סדר היום את סוגיית הבעלות באדמות הנגב, ולאפשר את קידום הליכי הסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב - לרווחת הנגב ומדינת ישראל כולה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...