לא אחת אנחנו שומעים שאלו שאלרגים לחלב או שבחרו באורח חיים טבעוני לא מוצאים את עצמם בחג השבועות המקושר לחלב וגבינות.
עם זאת, בשנים האחרונות יש הרבה מאוד אלטרנטיבות רבות, וכאן אנחנו נכנסים לעניין עם מתכונים של זוכה מאסטר שף, תום פרנץ, כולם ללא מוצרי חלב באדיבות קונסטרוקטה. בתיאבון.
מוסקה צמחונית ברוטב בשמל על בסיס חלב סויה
מצרכים למוסקה:
3 חצילים בינוניים, חתוכים לפרוסות לאורכם
4-5 תפוחי אדמה גדולים קלופים, מבושלים במי מלח רותחים רבע שעה, מצוננים ופרוסים לפרוסות
4-6 עגבניות פרוסות
שמן זית
מלח ופלפל גרוס טרי לפי הטעם
לרוטב הבשמל:
ליטר חלב (או חלב סויה, או חלב שקדים) בטמפרטורת החדר
50 גרם מחמאה
50 גרם קמח (שליש כוס)
מלח לפי הטעם
רבע כפית אגוז מוסקט
לרוטב העגבניות:
400 גרם (פחית קטנה) שימורי עגבניות קצוצות או מרוסקות
2 שיני שום כתושות דק
כפית גדושה מלח
כפית אורגנו
כפית פפריקה מתוקה
פלפל שחור לפי הטעם
כפית סוכר חום
200 גרם גבינה מגורדת- אפשר גבינה טבעונית או ללא גבינה
אופן ההכנה:
מניחים את פרוסות החציל על גבי תבניות גדולות ומפזרים מלח גס. נותנים לחצילים להזיע עד שיתחילו להגיר נוזלים. מספיגים את הנוזלים עם נייר מטבח. מטגנים את החצילים עד להזהבה משני הצדדים.
רוטב בשמל:
ממיסים מחמאה בסיר, מוסיפים קמח ומערבבים בעזרת מטרפה ידנית מספר דקות. מורידים מהאש ברגע שמזהים התחלה של שיזוף קל. מחזירים לאש ומוסיפים בהדרגה חלב שבחרתם תוך ערבוב מתמיד במטרפה.
מביאים לרתיחה של כ-5 דקות על אש קטנה. מתבלים במלח ואגוז מוסקט.
הסמיכות הרצויה היא במרקם של סילאן, אם הרוטב סמיך מדי מוסיפים מעט חלב.
רוטב עגבניות:
מערבבים את המרכיבים בקערה (אין צורך בבישול כי חום האפייה בתנור יבשל את הרוטב לצורך זה).
הרכבת המנה לאפייה:
משמנים תבנית במעט שמן זית ומפזרים 2-3 כפות מרוטב העגבניות בתחתית.
מניחים שכבה צפופה של חצילים מטוגנים, מעליהם שכבה צפופה של פרוסות תפוחי אדמה ומעל כמה פרוסות עגבנייה.
מתבלים במלח ופלפל, ומוזגים מעל שליש מרוטב הבשמל- מישרים אותו כך שיכסה הכל ומפזרים חצי מרוטב העגבניות וחצי מכמות הגבינה המגוררת (אם משתמשים).
חוזרים על הפעולה שוב עם החצילים, תפוחי האדמה והעגבניות, מפזרים בשמל ואת שאר רוטב העגבניות והגבינה. מסדרים שכבת חצילים ותפוחי אדמה (זו השכבה האחרונה) מתבלים במלח ופלפל ומוזגים את שאר רוטב הבשמל.
מסדרים פרוסות עגבניות בצורה נאה, מברישים אותן במעט שמן זית ומפזרים מלח ופלפל, אופים בתנור חם (180 מעלות) כ 40 דקות או עד שהמוסקה מבעבעת ומזהיבה יפה. מגישים חם.
מוסקה יוונית של תום פרנץ
מלבי על בסיס חלב קוקוס
מצרכים:
3 כפות סוכר
4 כפות שטוחות קורנפלור
240 מ"ל (כוס) חלב שקדים או סויה
400 מ"ל (פחית) קרם קוקוס
2 כפות מי ורדים
למחית פירות יער:
200 גרם פירות יער טריים או קפואים, מופשרים
100 גרם סוכר
אופן ההכנה:
טורפים את הסוכר, הקורנפלור וחצי מכמות חלב השקדים בקערה עד להמסה מלאה.
בסיר קטן מביאים לרתיחה את מחצית השניה של כוס החלב, עם קרם הקוקוס.
כשהחלב רותח, מסירים מהאש ומוזגים תוך כדי ערבוב מתמיד מעט מהתערובת הרותחת לבלילת הקורנפלור.
כעת מוזגים את כל תכולת הקערה בחזרה לסיר.
טורפים היטב ובמהירות שלא יווצרו גושים. מחזירים לאש ומביאים לרתיחה שוב תוך כדי ערבוב, על מנת שהמלבי יסמיך.
כשהתערובת הסמיכה היטב, מכבים את האש.
מוזגים פנימה מי ורדים, לפי הטעם- 2 כפות זו הכמות שלי אבל אם אתם אוהבים יותר או פחות זה לשיקולכם.
מוזגים את התערובת לכוסות או קעריות אישיות, מכסים בניילון נצמד ומעבירים לקירור אחרי שהצטנן.
לפני ההגשה, טוחנים בבלנדר את פירות היער עם הסוכר (שומרים קצת פירות שלמים להגשה). מוזגים ממחית הפרי על כל כוס ומקשטים בפירות השלמים, בפיסטוק גרוס קלוי ובקוקוס, אם רוצים.