בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה
בפרק זה אירחה דנה רון את עדי שמגר, מנכ"לית עמותת "מתחשבים". השתיים שוחחו על הדרך שבה מחשבים ישנים מקבלים חיים חדשים, ועל האופן שבו יוזמה חברתית-סביבתית מצליחה גם לגשר על הפער הדיגיטלי וגם למנוע פסולת אלקטרונית.
עמותת "מתחשבים" הופכת ציוד מחשוב משומש להזדמנות חברתית: מחשבים מחברות הייטק משודרגים ומועברים לתלמידים, צעירים וקשישים הזקוקים להם. המודל הייחודי, כפי שהציגה שמגר, משלב צמצום פערים, קיימות סביבתית, העסקת אנשים עם מוגבלויות והתנדבות פנסיונרים.
מצורך נקודתי למערך כלל-ארצי
העמותה נולדה בתקופת הקורונה, כאשר התברר כי תלמידים רבים מנותקים מהלמידה ומהחברה בשל היעדר מחשב. "מתחשבים קמה בתחילת ימי הקורונה, מתוך צורך ראשוני שעלה של תלמידים שמעבר לכך שהיו מבודדים לימודית, היו גם מבודדים חברתית", סיפרה שמגר. מה שפעל אז כפתרון מיידי, צמח במהירות למערך רחב היקף: איסוף ציוד מחשוב מחברות וארגונים, שדרוגו במעבדות ייעודיות והפצתו למי שזקוקים לו ביותר.
לדברי שמגר, המטרה ברורה: "לכל תלמיד שנדרש למחשב ואין לו את הציוד – תהיה אותה הזדמנות כמו לכל תלמיד אחר בישראל". כיום, העמותה פועלת בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, החברה למתנ"סים וגופים נוספים, ומכוונת לתלמידים, סטודנטים, צעירים עד גיל 35 ואזרחים ותיקים.
המנוע החברתי: מי עומד מאחורי שדרוג המחשבים?
הלב הפועם של העמותה נמצא במעבדות השיפוץ. שם מוענקים למחשבים "חיים חדשים", בזכות עבודתם של שתי אוכלוסיות ייחודיות: אנשים עם מוגבלויות ומתנדבים פנסיונרים.
העמותה משתפת פעולה עם חברת "המשקם", שבמפעל בירושלים מעסיקה עובדים עם מוגבלות האחראים על התיקונים הטכניים. במקביל, במעבדה בכפר סבא פועלת קבוצה גדולה של פנסיונרים מתנדבים, חלקם חסרי ניסיון קודם, שלומדים את המלאכה ותורמים מניסיונם וזמנם.
מעבר לסיוע פרטני - אימפקט סביבתי
הפעילות של "מתחשבים" אינה מסתכמת רק בגישור על הפער הדיגיטלי. במקום שציוד מחשוב ישן יהפוך לפסולת מזהמת, הוא נכנס למעגל של שימוש חוזר וכלכלה מעגלית. ציוד שלא ניתן לשדרג מועבר למיחזור מסודר באמצעות תאגידים מורשים.
מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", העמותה הרחיבה את פעילותה ופעלה בחירום: חמ"ל אזרחי הוקם כבר ב-8 באוקטובר, ומאות מחשבים סופקו במהירות למשפחות מפונות ולחמ"לים ברחבי הארץ. בשנים האחרונות מחלקת העמותה למעלה מ-10,000 ערכות מחשב בשנה, ומציבה יעד שאפתני של 50,000 ערכות מדי שנה. כדי להגשים את היעד, העמותה קוראת לחברות להצטרף למעגל הנתינה ולתרום ציוד מחשוב שאינו בשימוש, וכן מזמינה מתנדבים ותורמים פרטיים לקחת חלק בהרחבת הפעילות החיונית.
בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה
