ראשית, המטבח לרוב הוא חדר פונקציונלי במיוחד בהיותו חלל מרכזי למפגש של בני המשפחה בינם לבין עצמם ובינם לבין אחרים. המטבח חייב להיות נוח במיוחד לבישול, לאפייה, לאכילה, ועם זאת כמובן חשוב מאוד לעצבו באופן מזמין ונינוח, נעים ותואם את האווירה האדריכלית השלטת בבית כולו.

בכל מטבח בעצם קיימים שלושה מקומות מרכזיים שהם עיקר וראש לכל מה שמתרחש בו- אזור הבישול- שבו נמצאים- התנור, הגז, הכיריים, המיקרוגל. אזור שטיפת הכלים- הכיור, הברז, הצנרת, מדיח הכלים- אם ישנו וכמובן- אזור האחסון- הארונות, המזווה והמקרר.
בהתאם לקשר בין שלושה מיקומים אלו ייבנה המטבח. כמובן, מעצב מטבחים מנוסה יקפיד בעת תכנון המטבח שכל שלושת האזורים הללו יהוו מעין צורת שילוש משמעותי- ושהמרחק ביניהם יהיה שווה לכל נפש ומותאם לכינון התנהלות נורמטיבית ונכונה בבית בכלל ובמטבח בפרט. כמובן, חשיבות מרבית לכך שיהיה תואם מלא בין מיקום האחסון, לברז ולאזור הבישול- כך כשאנו זקוקים לדבר מה מהמקרר- מוציאים אותו, מניחים בסיר שנלקח מאחד הארונות הסמוכים- משם לברז לשטיפה ואז לבישול או לאפייה. המרחק בין המיקומים חייב להיות סימטרי וראוי ומצד שני לא גדול מדיי ומרוחק- דבר שיקשה על השימוש בחלל המטבח.
מובן, שיש לקחת בחשבון בכל עת גם את קיומם של משטחי עבודה נוחים ונגישים במטבח- בין אם מדובר בשיש או בקיומו של אי, בשולחן המטבח- וכל אלו עשויים לתרום ולסייע גם מבחינה פונקציונלית לביצוע העבודות במטבח- וכמובן הם ייתפסו באופן משמעותי כחלק אינטגרלי ובלתי נפרד ממראה המטבח ומעיצובו.
כאשר מתכננים מטבח חדש- יש גם חשיבות עליונה לעיצוב ולהחלטה לגבי חללי האחסון- ארונות המטבח התחתונים והעליונים, ארון המזווה. מצד אחד כולנו רוצים שהכלים יימצאו באופן קבוע בארונות אחסון מסודרים ומאורגנים, אך מן הצד האחר- ריבוי יתר של ארונות רק על מנת לשמש מקום אחסון עלול לגרום למטרד ולעומס על מראה המטבח והוא חלילה יהפוך ממטבח מעוצב ומרשים לחלל ארונות במראה מחסן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו