"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
תקווה שמתחילה ונגמרת בבית העלמין
הנושאים בהם דן "דממת הספק" של צביה גולן הם מהשכיחים בספרות העברית: שואה, הצלה, עלייה ודרכי התמודדות הניצולים ובני משפחותיהם עם מה שארע • בכל זאת מרשים הספר ביכולתו להדגיש את נחיצות המאבק ברוע האנושי
צילום: כריכת הספר // דממת הספק

תקווה שמתחילה ונגמרת בבית העלמין

הנושאים בהם דן "דממת הספק" של צביה גולן הם מהשכיחים בספרות העברית: שואה, הצלה, עלייה ודרכי התמודדות הניצולים ובני משפחותיהם עם מה שארע • בכל זאת מרשים הספר ביכולתו להדגיש את נחיצות המאבק ברוע האנושי

איילת קליין כהן
, עודכן

ישנם רגעים בספרות שהם כה מדויקים וקולעים, שבמשפט או שניים הם מצליחים להעביר את תמציתה של פילוסופיית החיים שמאחורי הספר כולו. "דממת הספק", ספרה של צביה גולן, מספק לקוראים רגע מעין זה כבר בתחילתו.

הספר נפתח בתיאורה של כתובת גרפיטי שאלמוני ריסס בכניסה לבית העלמין בקיבוץ: "פינת חי". על פניו, זהו תיאורו של מעשה קונדס מעט חצוף ולא מאוד מתוחכם, אך ככל שיתקדם הקורא בקריאת הספר, יגלה כי הוא משקף את רוח הספר במדויק – ניצוץ של חיים, גם במקום שבו נראה כי הכל סופי, סגור וחתום.

ראוי כי מערכת החינוך תשקול להמליץ עליו כספר קריאה לתלמידי תיכון. "דממת הספק" // כריכת הספר

הבחירה בבית עלמין קיבוצי כמקום מרכזי בעלילה היא בחירה מסקרנת, המתבררת כמוצלחת, משום שהיא יוצרת עולם בו יש שפע של מקום להתחבטויות בשאלות של מוסר, צדק ואמונה – על היבטיה השונים, הן בפרשנות הדתית של המושג והן בפן של אמונה בטוב שבאדם. "אלוהים לא עובד אצל אף אחד מאיתנו, הוא לא חייב לאף אחד כלום", אומרת אחת הדמויות, ומשמעותו של המשפט מהדהדת לאורך הספר כולו, בסיפורי חייהן של הדמויות השונות.

לבית העלמין, המנוהל ומתוחזק על ידי שני חברים – אבנר ונסים, מגיעה חבילה ובה יומן ומכתב. במכתבה, מבקשת מאבנר אישה בשם אווה, שזהותה אינה ידועה לו, כי הוא זה שיספיד אותה במותה. היומן המצורף אמור, לדבריה, לאפשר לאבנר להתוודע לסיפור חייה ואף להבין מדוע היא פונה דווקא אליו. אבנר נשאב אל תיאור קורות חייה של אווה, המעלה בו הרהורים ותהיות הנוגעים לילדותו ולמשפחתו.

סיפורה של אווה, שיומנה מגולל את קורות משפחתה בברלין בזמן עליית השלטון הנאצי, מאורעות השואה, שהותה במחנה המעצר בקפריסין ועלייתה ארצה, בניסיון לבנות לעצמה חיים חדשים, הוא סיפורן של נשים רבות. כמו כן, הנושאים בהם דן הספר הם מהמדוברים והנכתבים ביותר בספרות הישראלית והעברית – השואה, הצלתם של יהודים, העלייה ארצה, מיתוס הצבר, והדיבור על השואה לעומת השתיקה – שתי פרקטיקות שונות בהן נוקטים שורדי השואה ובני משפחותיהם בשעה שהם מנסים להתמודד עם מה שארע.

ויחד עם זאת, בספרה של גולן יש חד-פעמיות, יש את הספציפי והאישי, וזאת הודות לאחת מחזקותיה הבולטות ככותבת – יכולת מרשימה לבנות דמויות אמינות מאוד, בעלות שורה ארוכה של מאפיינים, קטנים וגדולים, הייחודיים להן. אווה, בני משפחתה והדמויות המרכזיות בחייהם, מוצגים באופן שבו הקורא יכול ממש לחוש שהוא מכיר אותם. כך גם באשר לנסים ולאבנר, המתוארים על ידי ההרגלים שלהם והריטואלים הקבועים שהם מקיימים – וגם על ידי האופן בו הם מגיבים ופועלים כאשר דבר מה יוצא מגדר הרגיל מתרחש ומפר את שגרת יומם.

מערכת היחסים בין אבנר לנסים, המאופיינת בישירות רבה ובחילופי הלצות, ממלאת בספר תפקיד רב חשיבות – היא מאזנת את כובד משקלם של סיפורן של אווה ושל אמו של אבנר, יוצרת הפוגות בקריאת התיאורים הבלתי פשוטים לעיכול ומעניקה לספר רובד נוסף וחשוב, שבו מוצגת הישראליות הבוטחת בעצמה, האופטימית, מלאת ההומור, זו שבכוחה להתגבר ולהיבנות מחדש.

איזון זה, המהווה ביטוי לרגישותה של המחברת כלפי הקוראים ולהבנתה את נפשו של הקורא, לצד איכויותיו הספרותיות של "דממת הספק" והמתח הנבנה לאורך הקריאה ביומן, הופך את יצירתה של גולן לספר שראוי כי מערכת החינוך תשקול להמליץ עליו כספר קריאה לתלמידי תיכון. זאת, על מנת ללמד, לצד עובדות היסטוריות, כמה דברים נוספים וחשובים לא פחות, כמו חמלה, תושייה, סולידריות ונחיצותו של המאבק ברוע האנושי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...