מחשוב ענן, או Cloud Computing הוא באז חזק בעולם הטכנולוגיה וכדי להבין אותו נשתמש באנאלוגיה מוכרת - רשת החשמל. ללא צורך בגנרטור, דלק וציוד יקר, החשמל תמיד זמין עבורנו והתשלום אך ורק בהתאם לצריכה. כך גם הדבר במחשוב ענן. עיבוד נתונים, אחסון מידע, מסדי נתונים ולאחרונה גם שירותי תקשורת, כל השירותים מתקבלים ממקור חוץ והלקוח משלם עבור השימוש בשירות בלבד כאשר תנאי הכרחי לצריכת שירותי מרכזיה וירטואלית הוא חיבור מהיר ויציב לרשת האינטרנט.
מודל מבוסס מחיר ופונקציונליות
סעיף התקשורת מדורג בממוצע במקום החמישי בסעיפי ההוצאות בעסקים וככזה מנהלים פועלים רבות על מנת לצמצמו. עם זאת, תקשורת היא הדרך לעשות עסקים ובעלי עסקים חייבים לעמוד בחזית הטכנולוגיה בצריכתו אבל מתייחסים לסעיף זה כגזירה משמיים. יש עסקים קטנים שהשיקול ברכישת מרכזיה חדשה נמצא בעדיפות נמוכה. ברכישת מרכזיה חדשה גלומים מרכיבים רבים כגון מרכזיה ועלויות האחזקה השנתיות בגינה, מכשירי טלפון, קווי תשתית, ציודי תקשורת, קווי טלפון דקות שיחה ועוד. לכל רכיב עלות הקמה, ועלויות תחזוקה קבועות זאת לפני שבוצעה שיחת הטלפון הראשונה. בעסקים מבוזרים עם מספר סניפים המחיר עוד יקר יותר כי בכל סניף צריך לבצע התקנה ייעודית לסניף.
מרכזיה בענן, או מרכזיה וירטואלית (הידועות בשם IP Centrex) מציעות פתרון לבעיה. הלקוח מצטייד בתשתית רשת יציבה ובמכשירי טלפון ואת יתר השירותים צורך באמצעות תשלום חודשי עבור השירותים המתקדמים במרכזיה וירטואלית וקווי הטלפון.
יישום מודל מרכזיה וירטואלית מייתר את הצורך ברכישת מרכזיה וקווי טלפון פיזיים (כאילו שיוצאים מהקיר) וגם מייתרת את התלות הפיזית במשרד עבור השימוש בטלפונים. כלומר - שלוחות מרכזיה בענן יכולות להתחבר מכל מקום בו יש כתובת IP גם אם זה בבתי העובדים או במשרדים מרוחקים כך שכל השלוחות המחוברות אליה הופכות לארגון אחד מבחינת מרכזיה בענן. כך למשל שיחות בין השלוחות אינן מחויבות בתשלום ללא קשר למיקומן הפיזי, לכל השלוחות יש עושר תכונות שלא היה זמין במערכות מרכזיה מסורתיות.
מרכזיה ובליבה תוכנה - מודולרי יותר, סקילבילי יותר וגמיש יותר
בשנים האחרונות אנו עדים להחלפת מערכות מרכזיה מסורתיות רבות במרכזיות IP מבוססות תוכנה. כרטיסי התקשורת הפיזיים הוחלפו בתוכנה, קווי התקשורת הפיזיים מוחלפים בקווים מבוססי אינטרנט והמספרים למעשה וירטואליים ואינם מגיעים עוד פיזית עד לבית העסק.
משמעות השימוש בתוכנה במקום חומרה היא בשירות ובשדרוגים מהירים המתבצעים על ידי ספק השירות או באמצעות ממשק לניהול המסופק על ידי ספק השירות של מרכזיה בענן, כמו הוספת קווים ושלוחות, הוספת טלפונים ושלוחות, שינויי ניתובים הוספת הקלטת שיחות ומשיכת ההקלטה. כמו כן השימוש בתוכנה מאפשר חיבור למערכות מידע רבות כך שמערכת מרכזיה וירטואלית יכולה להתחבר בקלות יחסית למערכות המידע של הלקוח כגון CRM או ERP וכו.
לבסוף, השימוש בתוכנה מאפשר צמיחה אינסופית כאשר כל שנדרש על מנת לאפשר זאת הוא שדרוג התשתיות (כוח מחשוב ותשתיות רשת) בהתאם לצורך. התוכנה נותרת בעינה.
חששות השוק משירותים מבוססי ענן
חברות הטכנולוגיה כבר עמוק בתוך הענן וצורכות את שירותיו אך גם חברות מסורתיות החלו בהתאמת תשתיות המחשוב לצריכת שירותים מבוססי ענן. כמו כל שירות חדש שנכנס גם שירות התקשורת מבוססת ענן מעורר חששות לגיטימיים אצל בעלי ומנהלי עסקים. מה קורה כאשר חיבור האינטרנט נופל, האם החיבור בטוח מספיק ועוד. החששות מוצדקים אולם לכל חשש ישנו פתרון הולם, החל מחיבורי אינטרנט כפולים, דרך חיבורים מאובטחים ועד פתרונות היברידיים המבוססים על תשתית מסורתית בסיסית לגיבוי.
סיכום
ההתפתחות המהירה של העברת קול גל גבי האינטרנט (VoIP) תרמה רבות לפופולריות של פתרונות מרכזיה וירטואלית (IP Centrex). עסקים רבים בוחרים בדרך זו על פני פתרונות מרכזיה מקומית המחוברים לקווי תקשורת מסורתיים.
בדרך זו עסקים מקבלים שירות טוב ומהיר יותר, אוסף תכונות מתקדמות, חיבורים למערכות מידע בארגון, אפשרות צמיחה בלתי מוגבלת, יציבות ואבטחת מידע גבוהות.
ענף התקשורת באמצעות מרכזיה וירטואלית כבר נמצא בענן כעשור ומאפשר לעסקים בכל גודל להנות משירותי מרכזיה מתקדמים בתקציבים נמוכים. השאלה אינה עוד אם השוק יאמץ את מודל המרכזיה הוירטואלית על כל נגזרותיו אלא תוך כמה זמן השינוי המדובר יושלם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
