צילום: אי.פי // אובאמה. תוכנית יצירתית לעצירת איראן

"תפסיקו לתמוך באיראן - ולא נציב טילים באירופה"

ה"ניו יורק טיימס": אובאמה שיגר מכתב סודי לנשיא רוסיה והציע לוותר על טילי הגנה במזרח אירופה • בתמורה ביקש שמוסקבה תפסיק לסייע לטהרן בפרויקט הגרעין

נשיא ארה"ב, ברק אובאמה, שיגר מכתב סודי לעמיתו הרוסי, דימיטרי מדבדב, עם הצעה מקורית לריסון איראן: וושינגטון תוותר על הצבת טילי הגנה במזרח אירופה, ובתמורה תפסיק מוסקבה לסייע לטהרן בפרויקט הגרעין שלה.

"התוכנית הסודית" של אובאמה נחשפה אתמול בעיתון ה"ניו יורק טיימס" וזכתה במהרה לתגובות שני הצדדים. מוסקבה מיהרה לענות בשלילה להצעה. לדבריה, הצבת טילי ההגנה וסוגיית איראן הן שני נושאים נפרדים ואין לקשור ביניהן. "אם הממשל החדש יפגין היגיון בריא ויציע מבנה חדש לתוכנית ההגנה שלו, שתענה על הצרכים האירופיים ותהיה מקובלת עלינו, נהיה מוכנים לדון בה", אמר נשיא רוסיה. "כולי תקווה שהאיתותים החיוביים המגיעים מוושינגטון ייהפכו להסכמים", אמר. אובאמה מנגד טען כי אם העולם יצליח למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני, יפחת הצורך בהצבת מערכת הגנה מפני טילים על אדמת אירופה.

לפי הדיווח, כתב אובאמה למדבדב כי ארה"ב לא תיישם את תוכניתה, שעליה הוחלט בימי ממשל בוש, להציב עשר סוללות טילי יירוט על אדמת פולין ומכ"ם רב עוצמה בצ'כיה הסמוכה אם רוסיה תפסיק לסייע לאיראן לפתח ראשי נפץ גרעיניים וטילים ארוכי טווח.

הרעיון הוא לתת למוסקבה תמריץ כדי שזו תצטרף לקואליציה שבה חברות ארה"ב, צרפת, בריטניה וגרמניה, במטרה לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית. למוסקבה קשרים טובים עם איראן בתחום הצבאי אולם גם בתחום הדיפלומטי והמסחרי. עמדתה של מוסקבה, מן הסתם, מטרפדת את מדיניות היד הקשה של ארה"ב כלפי איראן.

אובאמה ומדבדב צפויים להיפגש במסגרת מפגש ה-20 G שייערך ב-2 באפריל בלונדון.

הסעודים: לבלום את איראן

"על מדינות ערב במזה"ת לבלום את המעורבות האיראנית בנושאים מדיניים ערביים באזור המזה"ת". כך אמר אתמול שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, בפתיחת כנס שרי החוץ הערבים שנערך אתמול בקהיר. אל-פייסל הדגיש את נחיצותה של יוזמת השלום הסעודית עם ישראל, שאותה אימצו מדינות ערב, מול מאמצי ההתחמשות האיראניים, ואמר בעניין: "לנוכח מאמצי החימוש העזים של גורמים לא ערביים באזור המזה"ת, דווקא עכשיו לוותר על היוזמה הערבית לשלום עם ישראל עלולה להתברר כטעות".

בהכנת הידיעה השתתף דניאל סיריוטי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...