עגורים ושקנאים בשמורת טבע החולה
שמורת טבע החולה ממוקמת על ציר נדידה עולמי, ולכן מהווה מוקד משיכה מרכזי לציפורים הנודדות והחורפות. השמורה מזוהה במיוחד עם השקנאים והעגורים, ששוהים בה בחודשי החורף. רשות הטבע והגנים, יחד עם שותפים נוספים, מאכלסת מקווי מים בדגים כדי לספק לשקנאים הנודדים (עוף כבד בסכנת הכחדה) את המזון הדרוש להמשך נדידתם וכך גם מונעת חיכוך בין העופות לבין מגדלי הדגים.
צילום: דורון ניסים
לצד עופות המים, חיים בשמורה גם חזירי בר, לוטרות, חתול ביצות, מגוון מיני עטלפי חרקים והמכרסם הפולש נוטרייה. ייבוש אגם החולה והביצות הביא לפגיעה קשה במגוון בעלי החיים, ובעיקר בעגולשון שחור הגחון - דו־חי שלא נראה באזור מאז הייבוש, אולם התגלה מחדש בשנת 2011.
הכניסה לשמורה בתשלום.
צבי ארץ־ישראלי בעמק הצבאים
עמק הצבאים הוא אתר הטבע העירוני הגדול בארץ, המקיף כ־250 דונם בלב ירושלים. העמק הוא תוצר של תכנון בשיתוף הציבור ושל מחאה חברתית וסביבתית למען הצבאים, ונגד הנגיסה בשטח המחיה שלהם לטובת פרויקטי נדל"ן שונים.
צילום: מרדכי ארליך
הצבאים שנותרו בעמק, 24 במספר, היו חלק מאוכלוסייה בת מאות פרטים שחיה בין מורדות בית הכרם, מלחה ועמק רפאים, אולם הפיתוח העירוני, דריסה וטריפה על ידי תנים וכלבים גרמו לצמצום העדר. בעמק כמה אטרקציות ייחודיות, ובהן אגם, מעיין ונחל שמשרתים את צורכי הצבאים, מסתורי תצפית ומסלולי ריצה.
בסוכות יתקיימו במקום מסיק זיתים, מופעים מוזיקליים, סדנאות לכל המשפחה, הדרכות וסיורים. המקום נגיש לבעלי מוגבלויות, ופתוח מדי יום ללא תשלום.
יעלים ושפני סלע בשמורת טבע עין גדי
עין גדי שבמרכז מדבר יהודה הוא לא רק שמורת טבע – זהו נווה המדבר הגדול בארץ. במקום מעיינות ומפלים, ולמרגלות המצוקים - ביתם של היעלים ושפני הסלע - זורמים פלגי מים.
שמורת טבע עין גדי משתרעת לאורך מצוק ההעתקים בצמוד לקיבוץ עין גדי. שטח השמורה כ־14,350 דונם, היא כוללת את קניוני הנחלים דוד וערוגות ואת המצוקים שביניהם. בשטח ארבעה מעיינות הנובעים בכל ימות השנה.
צילום: דורון ניסים
דייר השמורה המפורסם ביותר הוא היעל הנובי, ובשמורה חי עדר יעלים מהגדולים בארץ. מלבד היעלים אפשר לפגוש בשמורה גם שפני סלע, שועלים, זאבים, עופות דורסים, 16 מיני עטלפים, זוחלים ונחשים, ובהם הצפעון השחור הנדיר. חובבי הציפורים ישמחו לתצפת על הטריסטרמית – עוף בינוני ממשפחת הזרזירים, בעל צבע שחור וכתמים כתומים בכנפיו, ועל עורב קצר זנב, שחור זנב וקורא מדברי.
הכניסה לשמורה בתשלום.
צבי ים במרכז הארצי להצלת צבי ים
המרכז היחיד מסוגו בארץ, שנועד להגן על צבי הים שנפלטו אל החוף, להעניק להם טיפול רפואי, לשקם אותם ולהחזירם אל הטבע.
בימים ובאוקיינוסים שברחבי העולם חיים שמונה מינים של צבי ים, המוגדרים מינים בסכנת הכחדה. בעלי החיים העתיקים הללו שייכים למשפחת הזוחלים, ומצויים על פני כדור הארץ יותר מ־200 מיליון שנים. בים התיכון חיים שני מינים עיקריים של צבי ים: צב הים החום וצב הים הירוק. צבי הים בארץ נתונים בסכנה מתמדת, בעיקר בשל פעילות האדם (דיג, שיט, זיהום סביבה ופגיעה באזורי המחיה) ומספרם נמצא בירידה משמעותית מאז תחילת המאה ה־20.
צילום: המרכז הארצי להצלת צבי ים
במרכז הארצי להצלת צבי ים יש חוות הדגרה; גרעין רבייה לצב הים הירוק, שאוכלוסייתו הידלדלה קשות, במטרה לשקמו ולהשיבו אל הטבע; בית חולים לצבי ים פגועים וחולים; מרכז חינוך ומרכז מחקר ומעקב לווייני.
אפשר לערוך סיור במרכז ההצלה בסמוך למושב מכמורת שבעמק חפר, שם מתצפתים על הסביבה הימית ומבקרים כמה מהחברים הזוחלים. כמו כן, אפשר לערוך סיור בחוף הים וצפייה בפתיחת קן על ידי פקח רשות הטבע והגנים (בחודשים יולי-ספטמבר). המעוניינים להשתתף בסיור נדרשים להיות מוכנים ל"הקפצה": מהרגע שהפקח בשטח מזהה את תחילת תהליך בקיעת הביצים ועד שהצבונים מגיחים אל החוף.
סיור במרכז ההצלה כרוך בהרשמה ובתשלום מראש, הכניסה בליווי מדריך בלבד.
נתקלתם בצב ים במצוקה? חייגו 3639* 24 שעות ביממה.
יחמורים ונשרים בחי־בר בכרמל
החי־בר בכרמל מוקדש לגידול בעלי חיים הנתונים בסכנת הכחדה או שנכחדו מהאזור, ולהשבתם לטבע. הבולט שבבעלי החיים בשמורה הוא היחמור הפרסי: מין ממשפחת האיילים, ששמו ניתן לו על שם צבע פרוותו האדמדמה כצבע אדמת החמרה. להשבתו של היחמור הפרסי לטבע יש משמעויות אקולוגיות נרחבות: היחמור הוא אוכל עלים ועשב גדול וכך מסייע בדילול החורש הסבוך ובמניעת התפשטות שריפות.
ארבעת היחמורים הראשונים הובאו לארץ מאיראן במבצע הירואי בסוף שנות השבעים, בעיצומה של המהפכה האסלאמית.
צילום: דורון ניסים
מאז 1996 משוחררים היחמורים לטבע. תחילה הם הועברו למכלאת אקלום בנחל כזיב, וכיום הם משוחררים גם בנחל שורק בהרי יהודה, בהר סאסא באזור מירון ובחרמון. בטבע הם נושאים משדר המאפשר מעקב אחריהם.
עוד אפשר למצוא בשמורה פרטים של אייל הכרמל - מין שחי בעבר באזור ונכחד, וכן גרעין רבייה של הנשר המקראי, הנמצא בסכנת הכחדה. כל העופות המשוחררים לטבע מטובעים בטבעות המסייעות לזהות אותם מרחוק, ובמקרים מסוימים מצוידים גם במשדר. אחד הנשרים המצויד במשדר לווייני אף הרחיק עוף עד לתימן - וחזר לכרמל.
הכניסה לשמורה בתשלום.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו