ליטיגטור - הרבה מעבר לעורך דין
ליטיגציה, או בתרגום החופשי מלטינית “ההתדיינות בערכאות משפטיות”, הינה ההתמחות היוקרתית והמאתגרת ביותר בעולם עריכת הדין, ורק הנבחרים והמוכשרים בין עורכי הדין, הטוענים את תיקי הלקוחות בפני השופטים, נוחלים בתחום הזה הצלחה לאורך השנים.
למה קשה כל כך להצליח בליטיגציה? מכוון שבניגוד לעורכי הדין שנמצאים “מאחורי הקלעים”, ליטיגטור הוא “השואו מן”, עם כל מה שמשתמע מכך: כריזמה, שנינות, בטחון עצמי, תאטרליות, קסם אישי, הומור, מקוריות, צבע, גיוון…
ואומנם, ליטיגציה אינה המופע של איש אחד. הסוד של ליטיגטור מוכשר הוא לדעת לתקשר עם הסובבים ולחולל אצלם תגובה רגשית. על מנת לבנות באולם המשפט אווירה שמיטיבה עם טענת הלקוח, על ליטיגטור ליצור דרמה, לעורר עניין, לספר סיפור של התיק כך שיגרום לסערת רגשות ויחולל שינוי. כדי לפרוץ מחסומים של רציונליות ולגרום לשופט לחוש אמפתיה כלפי הלקוח, ליטיגטור חייב להשתמש באינטליגנציה רגשית, נכס נדיר יחסית בעולם מחושב ויבש של העוסקים במלאכת החוק.
ליטיגטור טוב יודע להקשיב לניואנסים: שפת הגוף של השופט ושל הנוכחים בדיון, הערות שוליות, השינויים הקלים באווירה בעולם המשפט - לכל פרט ופרט יש משמעות עדירה עבור ליטיגטור בתנאי שהתברך ביצירתיות, רגישות וזריזות מחשבתית.
אם כך, בזמן הדיון ליטיגטור חייב להפגין כישורים של שחקן, פסיכולוג, פרפורמר מוצלח, אפילו מעין אמן האשליות. ואמנם, הפעילות של ליטיגטור מתחילה הרבה לפני תחילת ההתדיינות, ובשלב ההכנה למשפט נדרש לו סט שונה לגמרי של כישורים ויכולות.
ליטיגציה בשלב ההכנה לדיון
הסיפור האמוציונלי שיסופר בכותלי אולם המשפט, מתוכנן היטב ונבנה ביסודיות הרבה לפני תחילת המשפט. לכל פרט ופרט בו, מתיאור העובדות והצגת ראיות ועד לבחירת המילים, טון וקצב הדיבור, ישנה משמעות עמוקה, שמטרתה - להדגיש ולחזק את המסר הנבחר, זה שאמור בסופו של דבר להכריע את הדין. מאיסוף ראיות ועד בחינת ספרי החוק וחיפוש פסקי הדין התקדימיים, ליטיגטור שמתכונן למשפט דומה לארכיטקט המתכנן מבנה איתן ויציב עם יסודות חסינים מפני קריסה. כאשר מתחיל ליטיגטור לבנות אסטרטגיה, במסגרתה תבנה את הטענה, יהפוך לשחקן שחמט, אשר מנסה לצפות את הצעדים של האויב ולהיערך מראש לכל התפתחות אפשרית.
ליטיגציה - שאלת הצדק
מאז ומעולם בחנו הפילוסופים את ליטיגציה בהיבט שאלת הצדק. אם המטרה של מערכת המשפט הינה חיפוש אחרי האמת, הם טענו, כיצד ייתכן שהדין שייקבע בבית המשפט יהיה תלוי כמעט באופן בלעדי בכישורים של ליטיגטור? האם קרב המוחות של ליטיגטורים שמתרחש באולם המשפט בעודם מייצגים את לקוחותיהם, יסתיים בהכרח לטובת הצד הצודק ולא דווקא לטובת הצד החכם והמניפולטיבי? ובכן, כמו לרוב השאלות הפילוסופיות, גם לשאלת הצדק בבית המשפט עדיין לא נמצא פתרון חד משמעי.
ליטיגציה מסחרית – לחצו כאן למידע נוסף

